Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Pırlantada ÖTV’den lokum malzeme yok! - İş-Yaşam Haberleri

        AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN-HABERTÜRK

        Pırlantaya ÖTV uygulansa da vergi toplanamadığını söyleyen Atasay’ın patronu Kamer “Bütün partiler tek tek görüştüğümüzde ‘Haklısın’ diyor. Ama vergi kalkmıyor. Çünkü bundan lokum siyasi malzeme yok” dedi.

        75 yıllık Atasay’ın üçüncü jenerasyon patronu Cihan Kamer ile yılda 3 gün zararına ürün satışı yaptıkları özel çadırda buluştuk. Kamer’e göre pırlantada ne KDV ne de ÖTV olmamalı. “Olsa ne olacak. Zaten toplanamıyor” diyen Kamer “CHP, MHP ve AK Parti’yle bire bir vergi konusunu görüştüğümüzde ‘Haklısın’ diyorlar. Ama ortak karara varamıyorlar. Çünkü bundan lokum siyasi malzeme yok” diyor.

        Bakan Şimşek “Pırlantada ÖTV kalkabilir. KDV’ye dönebiliriz” diyor. Sizce doğru formül ne?

        Şunu sormak lazım ‘Ne kadar ÖTV topluyorsunuz arkadaş?’ İşin realitesinde hiçbir ÖTV toplayamıyorlar. Çünkü ancak büyük markalar ÖTV veriyor kaçak göçek olmadan. Siz 10 bin liraya pırlanta alacaksanız bunun üzerinde yüzde 20 KDV varsa Türkiye’den almaz Dubai’ye gidersiniz. 7 bin

        “Pırlantadan bile vergi alınmıyor” diyenlerin serzenişi haksız mı?

        Bir spekülasyon, siyasi malzeme olarak değerlendirilirse bundan daha lokum mevzu yok. Gıdada bile varken böyle bir lüks tüketim maddesinde neden yok sorgulaması şeklinde ortaya konulursa tabii bundan daha güzel bir malzeme olamaz. O zaman tutar bu malzeme. Ama işin realitesi o değil. Zaten toplanamadığı gibi bu ürünü alan yurtdışından alır, takar parmağına gelir. Kökten bizim sektöre zarar veren noktaya gider. Kamer ”Pırlanta ya da mücevhere satış gelebilir. ABD’de olduğu gibi satış üzerinden yüzde 7-8 vergi alınabilir” dedi.

        Satış vergisi alınabilir

        Kamer ”Pırlanta ya da altından mücevhere satış vergisi gelebilir. ABD’de olduğu gibi satış üzerinden yüzde 7-8 vergi alınabilir” dedi. Satış vergisi alınabilir.

        Cihan Kamer denince ismin önüne hep ‘hükümete yakın işadamı’ sıfatı geliyor.

        Siz hükümete ne kadar yakınsınız? Yoksa sadece lidere mi yakınsınız?

        Ben siyasete yakın biri değilim. Sadece fikriyat olarak kim ülkem için taş üstüne taş koyuyorsa onu tercih ederim. Bu bugün için AK Parti gözükebilir. Yarın için CHP olabilir.

        Tayyip Bey’le çok eskilere dayanan bir dostluğumuz vardı. O süreç içerisinde algılama bu şekilde anlaşıldı. Ama son dönemlere bakarsanız ben bu kadar yakın görünüyor olmaktan zarar gördüm. Seçim süreçlerinde Tayyip Bey de zarar gördü. Belki şu anda daha mesafeli duruyoruz. Eğer Tayyip Bey bu ülke için hizmet eden bir insansa, bir işadamına çok fazla yakın görünüyor olması ona zarar veriyorsa ben uzak durmayı tercih ederim. O da eğer işadamı olarak benim zarar gördüğümü düşünüyorsa bir adım geride durmak ister.

        Bugüne kadar hiçbir kişisel talebiniz olmadı mı?

        Ben hiçbir zaman ne Tayyip Bey’le yakınlığımdan bir menfaat elde ettim. Ne de bunca senedir güçlü bir hükümet olmasından menfaatim oldu. Hiçbir talebim de olmadı. Aksine kendi ana işim dışında yaptığım birçok işte de zarar ettim. Ben böyle huzurlu ve mutluyum. Zaten o tür bir kazancı Allah da bana nasip etmesin.

        ENERJİDE DEVLETİN AĞIRLIĞI VAR

        Enerjide küçülüyor musunuz?

        Türkiye’de yenilenebilir enerjideki fizibiliteler çok yeni olduğu için hiçbir zaman tutmadı. En iyi fizibiliteyi yapan yüzde 30 daha pahalıya mal etti. Devlet de bir türlü enerjiden çıkmadı. Doğalgazın ithalatı özelleştirilecekti. Sadece bir kısmını özelleştirildi. Bu sefer ne yaptı. Çoğu zaman sübvanse etti. Senelerce sübvanse etti. Doğalgazın satışı ile ithalatı arasında çoğu zaman devlet zarar ediyor. Şimdi devletin ağırlığının çok olduğu bir şeyde özel sektör eziliyor. Devlet ne zaman küçülmeyi orada tercih ederse o zaman daha doğru bir noktaya taşınır.

        CİHAN KAMER DE MUTFAĞA GİRİYOR

        Yeni alanlara yatırım düşünüyor musunuz?

        Gıdaya giriyoruz. 1-2 ay sonra başlayacak. Bir restoran ama enteresan bir konsept olacak. Önce Ferit Bey, sonra siz. Neden bütün Fenerbahçeliler mutfağa giriyor? Ekonomide su mücevher kıstası var. Su hayati bir ihtiyaç ama mücevher bir mecburiyet değil. Dolayısıyla bu ikisinin arasında suya en çok yakın olan hangi ticareti yapıyorsanız daha fazla ticaret yapma olasılığınız var. Alternatif farklı şeylere ihtiyaç var. Yatırımımız farklı olacak. Zincir halinde büyüyecek. Marka almayacağız. Markamızı oluşturuyoruz.

        İRAN’A İHRACATI DESTEKLİYORUM

        “İran’a ihracatta Türkiye’nin katma değeri yüzde 1. İran’a altın ihracatını destekliyorum. Oradan gaz alıyoruz. Parasını nakit ödeyemiyoruz. Ümit ederim ki üzerine çok katma değer koyduğumuz ürün verelim. Veremiyorsak altın vermek işin tabiyatında var.

        Alex’in gidişi boşanma gibi, iyi bitemezdi

        GS’liyim. Alex giderken ben bile üzüldüm. Siz? Alex’le Fenerbahçe’nin ayrılması bir karı kocanın ayrılması gibidir. Alex takımla o kadar bütünleşmiş ve Türk haklından birisi olmuştur ki... Aile parçalanmalarında muhakkak sıkıntılar yaşanacaktır. Alex daha iyi gönderilebilir miydi? Hayır gönderilemezdi. Boşanmalar hiçbir zaman çok mutlu bitmez. Aykut Kocaman taraftarı karşısına almak ister mi?

        Hayatımı bir kulübe adamak istemiyorum

        İş başa düşerse bir gün yönetimde olmak ya da başkanlık gibi bir işe soyunmaz mısınız? Ben yarınlar için ‘Şunu yapmam bunu yapmam’ gibi bir cümle kurmam. Her GS ve FB taraftarı takımına başkan olmak ister. Ama futbol birleştirici değilken artık buralarda bir görev almayı düşünmem. Benim hiçbir zaman için başkanlık gibi bir hevesim ve söylemim olmadı. Çünkü kulüp başkanlı çok ağır vazife. Hayatınızı tamamen buna adamanız gerekiyor. Ben hayatımı sadece bir kulübe adamak istemiyorum. Mutlu yaşamak istiyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ