Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Soma'da maden kazası, Soma maden faciası, Soma maden, Soma'da kömür ocağında yangın, Soma kömür ocağı trafo patlaması yangın - İş-Yaşam Haberleri

        ÖZEL RÖPORTAJ - Yavuz BARLAS / HT EKONOMİ

        Maden faciasının yaşandığı Soma’da 4 gün sonra işletmenin sahibi Soma Holding Başkanı Alp Gürkan, basının karşısına çıktı. Yaklaşık 2 saat hayli gergin bir ortamda geçen basın toplantısı sonrası maden işletmesi yöneticileri çelişkili açıklamalar yaparken olayın nasıl patlak verdiği başta olmak üzere birçok soru yanıtsız kaldı.

        Cevabı alınamayan soruların biri de şirketin maden işletmesini devraldıktan sonra iş güvenliği için ne yatırım yaptığıydı. Çünkü Alp Gürkan hem kaza öncesinde basına verdiği demeçlerde hem de kaza sonrası şirketten yapılan yazılı açıklamalarda sürekli bu sahada yapılan teknoloji yatırımlarının altını çizmişti.

        SEKTÖRDEKİ GELİRLERİNİN 4’TE 1’İ BU MADENDEN

        Bu soruları toplantının ardından bir telefon görüşmesi ile Gürkan’a yönelttim. Gürkan öncelikle tansiyonun yükselmesi nedeniyle soruların birbirine karıştığı toplantıyı bırakıp çıkma kararıyla ilgili “76 yaşındayım. Sağlığım elvermiyor. Günlerdir uykusuzum. Doktorumun uyarısı üzerine kalkmak zorunda kaldım. Böyle olsun istemezdim” dedi. 2009 yılından sonra madene tam hatırlamamakla birlikte 70-80 milyon dolarlık yatırım yaptığını iddia eden Gürkan, bu yatırımları ise çeşitli noktalarda çelik güçlendirme, maden ekipmanları ve nakliye bandı olarak sıraladı.

        Gürkan, şöyle konuştu: “Buradan yılda yaklaşık 3 milyon ton kömür çıkıyor. Biz devraldığımızda ton başı ödenen fiyat 23.8 dolardı. Sonra 28 dolara çıkardı devlet ama kurlar yükselince TL olarak ödeme yapılmaya başlandı. Yani bugün dolar karşılığı 23.8 doların bile altındadır. Yaptığımız yatırımları düşünürseniz yüzde 5-10 kâr bile kalmıyor. Bu sahadan neredeyse para kazanmadık. İçeride (Türkiye Kömür İşletmeleri’ne verilen) 4050 milyon dolarlık teminat mektubum var. Kalan dönemde galerileri geliştiriyoruz mekanize bir üretim yaparsak belki bu çıkar. Yaşam odasını alt bölüme taşıyacağız. Yani beton dökülecek, yeniden inşa edilecek. (Gürkan ithal kabin alınıp alınmayacağı sorusuna ‘hayır’ yanıtı verdi.) Ana taşa 400-500 metre kaldı. Günde 3 metreden 4-5 ay sürer buraya ulaşmak. Mekanize bir üretimle maliyetlerimiz düşerse yüzde 10’ları bile bulmayan kâr marjımız en fazla kalan sürede yüzde 15-20 olur. Zaten buradaki madenin de 2.5 yıllık rezerv ömrü kaldı.”

        Alp Gürkan’ın bölgedeki tek işletmesi bununla sınırlı değil. Facianın yaşandığı maden Gürkan’ın kendi ifadesi ile bu sektördeki büyüklüğünün 4’te 1’ini oluşturuyor. Bu madenden yıllık elde edilen ciro Gürkan’ın verdiği rakamlarla yapılan kaba bir hesapla 150 milyon lira civarında.

        ‘İHMALİMİZ YOK, SORUŞTURMA BİTSİN, DEVAM EDECEĞİZ’

        Peki bundan sonra ne olacak? Özellikle de Gürkan’ın işletmesi faciada kusurlu bulunursa? Gürkan “Böyle bir ihtimali düşünmüyorum. Hiçbir ihmalimiz yok. Bakanlığın ve savcılığın soruşturması bitince kalan yatırımları tamamlayıp devam edeceğiz” diye konuştu. Bu arada Gürkan, işçilerinin AK Parti mitingine götürüldüğü iddialarını ise kesin bir dille reddediyor: “2 yıl önce bir kez gitmişler. Ama bunun şirketimizle hiçbir ilgisi yok, olamaz da. Böyle bir zorlamayı arkadaşlarımdan hiçbiri yapmadı.”

        ‘YAN ÜNİTEYE BAKSALAR ORASI HİLTON GİBİYDİ‘

        Alp Gürkan, kamuoyunda hayli tartışma konusu haline gelen tavandan sepetlerin sarktığı bu madendeki işçilerin giyinme soyunma odaları ile ilgili olarak “Yan üniteye gelip baksalardı orası da Hilton gibiydi. Burası geçmiş yıllardan kalan bölüm. Biz tesislere ve madene gereken iyileştirmeleri yaptık” ifadesiyle şirketini savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ