Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kriz son sürat devam ediyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Küresel kriz nedeniyle her yıl Şubat ayında yapılan Rio karnavalı bu yıl sönük geçecek. Rio’daki Samba okullarının kaynak sıkıntısı yaşadığını belirten Samba Okulları Ligi Başkanı Jorge Castanheira, “Bu yıl çok daha küçük çaplı bir şov hazırlamaya karar verdik” dedi.

        Dünya ekonomisinin içinde olduğu durumu, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, BBC’de verdiği bir demeçte “Gidişat düzelmiyor” sözleriyle özetledi. Kahn, IMF’nin bu ay büyüme tahminlerini keskin biçimde düşüreceğini ve dünyanın iki ya da üç yıl güçlü büyüme eğilimine dönmeyeceğini açıkladı.

        Dün birçok şirketten de geniş çaplı işten çıkarma haberleri geldi. Ericsson, maliyetlerini kısmak için 5 bin çalışanı işten çıkaracağı açıklamasını, firmanın geçen yıl dördüncü çeyrekte kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 düşerek 465 milyon dolar olması üzerine yaptı.

        Benzeri görülmemiş sıkıntılar

        Avustralyalı madencilik şirketi BHP Billiton da küresel çalışma gücünün yaklaşık yüzde 6’sını işten çıkarıyor. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin maden cevherlerine olan talebi düşürmesi nedeniyle 6 bin kadar personeli işten çıkaracağını bildirdi.

        Dünyanın en büyük eğlence şirketlerinden Time Warner Inc. Warner Bros. Entertainment, şirketin işgücünün yüzde 10’unu temsil eden 800 kişiyi işten çıkaracağını, Macaristan Audi ise 1.600 kişiyi işten çıkartacağını açıkladı. ABD’li sanayi malzemeleri üreticisi Eaton firması da 5 bin 200 kişiyi daha işten çıkarıyor. ABD’li radyo istasyonlarının en büyük ortağı konumundaki Clear Channel Communications Inc ise şirketin işgücünün yüzde 9’unu teşkil eden 1.850 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin CEO’su Mark Mays’ın çalışanlara gönderdiği elektronik postada, şirketin benzeri görülmemiş sıkıntılı zamanlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

        Yönetici maaşları inişte

        Yüksek teknolojili ses araçlarıyla tanınan ABD’li Bose Corp, şirketin işgücünün yüzde 10’unu oluşturan 1.000 kişiyi işten çıkaracak. Şirketin Sözcüsü Carolyn Cinotti, küresel bir şirket olarak, zorluklara yanıt verdiklerini söyledi.

        Kanada’nın en büyük telekom şirketi Bell Canada, 1500 kişiye cazip emeklilik teklif etti. Emekliliği teşvik eden öneriler, İletişim, Enerji ve Matbaa Çalışanları Sendikası’na üye işçilere teklif edildi.

        Bazı şirketlerde ise yönetici maaşlarının düşürülmesi yoluna gidiyor. Güney Koreli otomobil üreticileri Hyundai ve Kia, bu yıl yönetici ücretlerinin yüzde 10 azaltılacağını ve diğer bütçelerin yüzde 20 düşürüleceğini açıkladı. Fransa’da otomotiv şirketlerine verdiği teşvikler karşılığında, bu şirketlerin üst yöneticilerinin 2009 primlerinden vazgeçmelerini şart koştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ