Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sanayici arıtma tesislerini kapadı - Makro Ekonomi Haberleri

        Küresel ekonomik krizin her gün bir başka boyutu gün yüzüne çıkıyor. Bu sefer de sanayicilerin maliyetleri karşılamadığı gerekçesi ile arıtma tesislerini kapadığı ortaya çıktı. Başta İstanbul, Kocaeli ve Bursa olmak üzere Türkiye’deki irili ufaklı 25 arıtma tesisi kriz nedeni ile çalışmıyor. İddialara göre zehirli variller skandalı ile bir dönem gündemde olangelen İZAYDAŞ dahi üretimi durdurmuş durumda.

        Türkiye genelinde 250 organize sanayi bölgesinin (OSB) yalnızca 40’ında arıtma tesisi bulunuyor. Geri kalanında ise arıtma tesisi yok.İSKİ verilerine göre atık su üreten 8827 tesisten 1637'si zatenarıtma yapılmıyor. Yönetimlerinde valiler, belediye başkanları ve sanayi odası başkanlarının bulunduğu sanayi bölgeleri yaşanan kriz ile birlikte çevre için adeta birer saatli bombaya dönüşüyor. İstanbul’daki 8 OSB’nin yarısında arıtma tesisleri yaklaşık üç aydır çalışmıyor. Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi yapımına ekonomik kriz nedeniyle ara verildi. Edremit sahilini koruyan arıtmanın borcu nedeni ile elektriği kesildi...

        Dudulu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Önay arıtma tesisi krizini doğruluyor. Kendi bölgelerinde kapanan değil ama maddi imkansızklar nedeniyle çalıştırılamayan arıtma tesislerinin olduğunu söyleyen Önay, birçok arıtma tesisi projesinin de durduğunun altını çiziyor. Yaşanan krizin bugüne kadar görülmemiş boyutlarda olduğunu da vurgulayan Önay, arıtma konusunda hükümetin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor.

        Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) ve Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Hazim Sesli ise Türkiye'de faaliyet gösteren OSB yönetimlerinin de krizde olduğunu söylüyor. Sanayicinin elektrik ve su paralarını ödemediğini ve gelirini buradan kazanan OSB yönetimlerinin iflasın eşiğinde olduğunu söylüyor. Böyle bir durumda arıtma tesislerinin çalışmasının mümkün olmadığını ifade eden Sesli “Arıtma tesisi çalıştırmanın bir işletme için maliyeti var. Bu maliyet sanayicinin cebinden çıkıyor. Zaten para yok. Firmaların elektriği kesiliyor. Ancak biz Uşak OSB’de arıtma tesisini kapatmadık, çalıştırıyoruz. Ancak kapatanları, projeleri durduranları biliyoruz”

        35 MİLYAR EURO YATIRIM PLANIASKIDA

        İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nuri Konak ise firmaların kriz nedeni ile çevre konudunda ihmalkar davranmaya başladığını yönetim olarak bu firmalar ile mücadele ettiklerini belirtiyor. Öte yandan Türkiye'de 2023 yıllarını kapsayan dönemde 30-35 milyar euro değerinde atık tesis yatırımı yapılması öngörülüyor. Ancak Çevre ve Orman Bakanlığı İstannbul Şubesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, önümüzdeki 3 yıl için bu konudaki tüm projeler askıya alnımış durumda. Yatırımların yüzde 20'sinin merkezi idare, yüzde 42'sinin yerel yönetimlerin yapacağı yatırımlarda özel sektörün payı ise yüzde 15 olarak hesaplanıyor

        KRİZ KURBANI ARITMA TESİSLERİ

        MENEMEN SUYUNA 400 FABRİKA ATIK BIRAKIYOR

        İstanbul'un susuzluk sorununa çare olması beklenenMelen Çayı Projesi'nde ciddi bir tehdit söz konudu. Çayın etrafındaki 400'e yakın fabrikanın arıtma tesisi olmadığı içinDevlet Su İşleri, bir yıl süre vermişti. Ancak fabrikalardan sadece yüzde 10'u bu uyarıya uyabildi. Krizle birlikte ise arıtma projeleri tamamen durdu. Düzce Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ise 40'tan fazla fabrikanın arıtmaya kavuştuğu bilgisini verdiler.

        SANAYİCİ PARAMIZ YOK DEDİ ARITMA DURDU

        Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından örnek çevre projesi seçilen Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, çalışmalarına, ekonomik kriz nedeniyle ara verildi Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Ziya Güney, ”Krizden, ortağımız olan sanayicilerin, etkilenmesi neticesinde, şimdilik arıtma projeleri durdu” dedi

        ARITMA TESİSİNİN BORÇ YÜZÜNDEN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

        Edremit Belediyeler Birliği'nin işlettiği, ilçeyle Kadıköy, Zeytinli ve Akçay beldelerinin atık sularını arıtan tesisin elektriği, gecikme faiziyle 4 milyon YTL'yi aşkın borç yüzünden 27 Şubat'ta kesildi. Tesis devre dışı kaldı. Bu arada 178 bin 155 YTL borcunu ödemeyen Edremit Belediyesi'nin atıkları alınmadı ve 16 Mart'tan beri pis su denize verildi.

        KOCAELİ'NDE İZAYDAŞ YİNE GÜNDEMDE

        Kocaeli CHP Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen de HABERTURK.COM’a önemli bir iddia da bulundu. Türkiye’nin tek katı atık yakma tesisi olan İZAYDAŞ’ın Büyükşehir yönetimi tarafından çalıştırılmadığı ve borç batağı içinde olduğunu söyleyen Sirmen bu durumu fotoğraflarını bizzat çektiğini ve söyledi. Çevre konusunda Kocaeli’nde çok ciddi sorunlar yaşandığını belirten Sirmen, “Arıtma Tesisleri çalıştırılmadığı için son zamanlarda koku hissedilir duruma yükseldi. Arıtma çalışmalarının doğaya terk edildiği ihbarı alıyorduk zaten. Adresi de veriyorum. Sarıhocalar Köyü civarına İZAYDAŞ’da artılması gerekençamurlar atılıyor. Sanayici yine atığını varillerde sakladığı iddia ediliyor. Burada suçlu belediyedir, sanayici elektriğini ödeyecek para bulamıyor” Öte yandan İZAYDAŞ Genel Müdür Bilal Şengül ise iddiaları yalanladı. Krizden dolayı bir talep daralması olsa da tam kapasite çalıştıklarını anlatan Şengül Sirmen'in iddialarının siyasi ve asılsız olduğunu söyledi.

        İKİTELLİ DE SİYANÜRLÜ ÜRETİM VAR ARITMA YETERSİZ

        Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden olan İkitelli OSB’de arıtma sorunu yaşıyor. Siyanür ile üretimin yapıldığı Galvano Teknik Sanayi Sitesi’ndeki arıtma tesisi maddi imkansızlıklar nedeni ile yetersiz kaldı. Arıtma tesisi çalışsa da iddialara göre arıtılan havuzların dibinde kalan siyanür kontrolsüz olarak doğaya bırakılıyor.

        metincan@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ