Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Şirketleri mali müşavirler denetleyecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmekte olan Yeni Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı, şirketlerde denetçilik görevini mali müşavirlere veriyor.

        Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet İçyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeni Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı'nın Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında, 7 yıl süren çalışmaların ardından tamamlandığını belirtti.

        Komisyondan geçerek Meclis Genel Kurulu'na inen yasa tasarısının bugüne kadar 70 maddesinin görüşülerek kabul edildiğini ancak tasarının, 1535 maddeden oluştuğunu dile getiren İçyer, ''Bu tasarının görüşülmesi, tasarıya müdahalede bulunularak, yabancı denetim şirketlerine daha çok olanak sağlanmasına yönelik girişimler üzerine bir noktada tıkandı. Ancak bu tasarının yasalaşması için muhalefetin desteği şart, yoksa çok zor görünüyor'' dedi.

        Reel sektörün Yeni Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarı'nın bir an önce çıkmasını istediğini, çünkü bu tasarının Türkiye'deki ticareti Avrupa ve dünya şartlarına uydurmayı amaçladığını vurgulayan İçyer, şunları kaydetti:

        ''Bu tasarı bizi de yakından ilgilendiriyor. Tasarının kısa süre içinde yasalaşacağını düşünen çok sayıda mali müşavir, bu durumun ortaya çıkaracağı yeni durum için yapılanma hazırlıklarına başladı. Bu tasarının yasalaşmasıyla mali müşavirlere yeni bir iş sahası doğacağı gibi, şirketlerin denetim kurullarında murakıp olarak görev yapacak mali müşavirler, şirketlerin gerçek mali raporlarının yayınlanmasında da aktif rol oynayacaklar. Bu mali müşavirler, şirketten tümüyle bağımsız çalışacak. Bu, Avrupa'da uygulanan bir sistem ve oldukça sağlıklı işliyor. Şirketler böylece gerçeği daha fazla yansıtan mali tablolar yayınlamak durumunda olacak. Böylece üçüncü şahıslar, şirket hakkında gerçek bilgileri edinebilecekler. Türkiye için bu yenilik, önemli bir kazanım olacak.''

        DENETLEME NASIL OLACAK?

        İçyer, bir firmanın hesaplarını denetleyecek olan mali müşavir ya da mali müşavirlerin, kesinlikle aynı şirketin muhasebesini tutamayacağını, şirketin beyan edilen mali durumuyla ilgili yasalara karşı sorumlunun da mali müşavir olacağını dile getirdi.

        Tasarının her şirkete bir internet sayfası oluşturma zorunluluğunu getirdiğini analatan İçeyer, bu internet sayfasında da şirkete ait mali tabloların tüm açıklığıyla yayınlanma mecburiyeti olacağını vurguladı.

        Bu yasa tasarısının Genel Kurul'dan geçerken değişiklik önergeleriyle törpülenmesinden endişe duyduklarını anlatan İçyer, ''Tasarı bir an önce, olduğu gibi yasalaşmalıdır. Tasarının 1535 maddesi var ancak, Meclis İç Tüzüğü'nde yapılan değişiklik, bu gibi çok maddeleri yasaların kolayca görüşülmesine olanak tanıyor. Bu nedenle iktidar ve muhalefet uzlaşırsa, yasa çok kısa sürede çıkar ve uygulanmaya başlayabilir'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ