Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Tüketim oldukça hat gazla dolar' - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Doğumuzda bu tür kaynaklar, batımızda bu tür tüketimler olduğu sürece bu boru hattı (Nabucco) doğal gazla dolar'' dedi.

        Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş'nin dağıtım ve perakende satış lisansı alması dolayısıyla Kayseri Kent Ormanı Şelale Restoran'da düzenlenen tören öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Elektrik fiyatlarına zam yapılıp, yapılmayacağı yönündeki soru üzerine Bakan Yıldız, elektrik zammının kendilerinin iradesinde olmadığını söyledi.

        Geçen yılın başında kurulan otomatik fiyat mekanizmasıyla, maliyetlerin bir havuzda toplandığını ve fiyatların buna göre belirlendiğini ifade eden Yıldız, şu anda herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirtti.

        Nabucco Projesi'nde hatta yeterli gaz verilip, verilmeyeceği, İran'ın da bu projeye dahil olup olmayacağı şeklindeki soruya da Bakan Yıldız, Bakü-Ceyhan-Tiflis Petrol Boru Hattı yapıldığında da böyle yorumlar ortaya atıldığını, hattın petrolle doldurulamayacağının söylendiğini belirtti.

        Şu anda bu hattan petrol aktığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

        ''Aynı şey, Nabucco gibi büyük proje için de söyleniyor. Doğumuzda bu tür kaynaklar, batımızda bu tür tüketimler olduğu sürece bu boru hattı doğal gazla dolar. İran meselesine gelince de, ister Azerbaycan, ister İran, Irak, Türkmenistan, hatta Rusya Federasyonu olmak üzere bütün doğal gaz kaynakları, bu tür projelerin potansiyel kaynak ülkeleridir. İran da bunlardan bir tanesi. Şartlar oluşması halinde rahatlıkla olabilir. İran, bu doğal gaz boru hattına gaz verebilecek potansiyelde rezervlere sahip bir ülkedir. Nabucco'da koordinasyon şirketi, kamu ağırlı özel bir şirkettir. Bunu tamamen belirleyecek olan fizibilitedir.

        Hükümetler arasında konan imza, bu projenin arkasında olmayla alakalı iradeyi belirtir, sübvansiyonu belirtmez. Devletler, hükümetler bu projeye para vermeyecekler. Bu proje, kendi ayakları üzerinde durabilen, aldığı gaz kaynaklarıyla beraber rahat işletmecilik yapabilen bir tarzda olacaktır. İran gazı eğer fizibl ise ve uygun şartlarda verebiliyorsa İran gazını kullanır, Azerbaycan için aynı şey söylenebilir veya hepsi beraber olabilir.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ