Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Her ihtiyaca özel banka kredisi - Makro Ekonomi Haberleri

        Eğitimden kariyere, bayramdan tatile, evlilikten tüp bebeğe, sağlıktan mesleğe, tablodan yat-tekneye, taşınmadan araç bakımına, balıkçıdan kombiye, faturalı alışverişten arsaya, yapı güçlendirmeden tarihi bina restorasyonuna onlarca çeşit kredi sunan bankalar, piyasa koşullarına ve dönemsel ihtiyaçlara uygun bireysel krediler pazarında çeşitli kampanyalar da düzenliyor.

        Taşıt ve konut kredileri dışında en çok tüketicilerin nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ihtiyaç kredileri tercih ediliyor. Bankalar için de en karlı ürünler arasında yer alan ihtiyaç kredisi alanında yoğun bir rekabet yaşanıyor.

        Bireysel krediler pazarındaki büyümenin, global krizin etkisiyle geçen yılın son çeyreğinden itibaren durduğu, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren ise pazarda tekrar bir canlanmanın başladığı ifade ediliyor.

        Türkiye İş Bankası, tüketicilere nakit ödemeli, eğitim, maaş, 3 ayda 1 ödemeli emekli, ücretli, kariyerim, tatil, faturalı alışveriş, yat, tüketici destek, taşıt, konut ile konut ve yapı güçlendirme kredileri sunuyor.

        İş Bankası yetkilileri, banka bireysel kredileri arasında en çok tercih edilenin genel amaçlı olarak kullanılabilen ihtiyaç kredisi olduğunu belirterek, Türkiye'de son yıllarda bankacılık sektörünün ve ikincil piyasa kavramının gelişim göstermeye başlamasıyla birlikte bireysel krediler pazarının da gerçek anlamda oluşmaya başladığını ifade etti.

        Yetkililer, şunları kaydetti:

        ''Özellikle son 2 yılda ciddi anlamda büyüyen bireysel krediler pazarı, 2008'in son çeyreğinde patlak veren durgunlukla birlikte gelişimini yavaşlatsa da teknolojik ilerlemeler, rekabet ortamındaki artış ve bu artışla birlikte ortaya çıkan ürün çeşitliliği, müşteri bilincinin artması, veri analizi çalışmaları ile müşteri segmentasyonunun oluşturulması, interaktif kanallardan kredi başvurusunda bulunan müşterilere yönelik Hızlı kredi kampanyalarının oluşturulması, müşteri ihtiyacına daha fazla odaklanmış bankacılık anlayışının oluşması ve benzeri faktörler piyasanın gelişmesinde ve derinleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu anlamda kendini sürekli yenileyen ürün ve kampanyalarla müşterilerimize dönebildiğimiz, söz konusu piyasa ile bireysel krediler pazarında gözlemlenen bu gelişmenin önümüzdeki yıllarda da hızlanarak süreceği inancındayız. Ancak, yaşanan ekonomik gelişmeler paralelinde, faiz oranlarının bir süre yükselmesi ve piyasada beliren tedirginlik sonucunda konut alımlarındaki yavaşlamaya istinaden, konut kredileri ve lüks ihtiyaçlar için kullanılan kredi miktarında daralma gözlenmektedir.''

        EMEKLİLERE ÖZEL ''TİK''

        Müşterilerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak için alternatif dağıtım kanalları üzerinden sunduğu ''Dokunmatik'', farklı ihtiyaçlara farklı alternatifler önerdiği ''Fantastik'', yeni evlenen müşterilerine destek olmak için sunduğu ''Romantik'', eğitim masraflarının karşılanmasında kullanılacak ''Alfabetik'', kredinin faiz oranını müşterinin belirlediği ''Elastik'', yüksek faizli kredi kartı borcundan kurtulmak isteyen müşterilerine sunduğu ''Taktik'', emekliler için ''Emeklilere Özel TİK'', otomobil kredisi kullanırken en kısa sürede müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verdiği ''Otomatik'' VakıfBank'ın geniş ürün yelpazesi içinde bulunan kredilerden birkaçı...

        VakıfBank yetkilileri, TİK (Taksitli İhtiyaç Kredisi) ağırlıklı ihtiyaç kredisinin, taşıt ve konut dışında ağırlıklı olarak kullandırdıkları kredilerden olduğunu, piyasa koşullarına göre oldukça avantajlı seçenekler sundukları kampanyalarına da müşterilerin yoğun talepte bulunduğunu ifade etti.

        Yetkililer, Tüketici Güven Endeksi'ndeki artışın; tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum ve gelecek dönem iş bulma imkanlarına dair değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandığını, tüketici güveninin artmasıyla beraber ekonomik iyileşmenin başlamasının, insanları tüketime teşvik edeceğini ve bunun da bireysel krediler pazar hacminin büyümesini destekleyeceğini kaydetti.

        KREDİ PİYASASI HAREKETLİLİK KAZANDI

        Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ise bireysel kredi ürünleri şemsiyesinde taşıt kredisi, konut ve işyeri kredisi, kredili mevduat hesabı olan Artı Para ve müşterilerinin her türlü nakit ihtiyacını karşılamaya yönelik ihtiyaç kredisinin yer aldığını, Akbank olarak, ihtiyaç kredilerinde farklı müşteri segmentlerine yönelik ürünler ve kampanyalar geliştirdiklerini anlattı.

        Tözge, temel kredi ürünlerinin yanı sıra, ev geliştirme kredisi, mesleki ihtiyaç kredisi, eğitim kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi ve arsa kredisi ürünleri sunduklarını ifade ederek, taşıt ve konut kredilerinin dışında, tüketicilerin nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ihtiyaç kredilerinin en çok tercih edilen kredi türü olduğunu bildirdi.

        İhtiyaç kredilerinin bankalar için de en karlı ürünler arasında yer aldığını, bu nedenle de bankaların ihtiyaç kredisi alanındaki rekabetinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Tözge, ''Yüksek rekabet ortamı da avantajlı faiz oranları, dönemsel kampanyalar ve farklı müşteri segmentlerine yönelik ürün ve kampanyaların geliştirilmesi sonucunu doğurarak ihtiyaç kredisi talebini de tetikliyor'' dedi.

        2009 Şubat-Mart aylarından itibaren iç ve dış piyasaların stabilize olmasının, hükümetin ÖTV ve KKDF indirimine dayalı ekonomik önlem paketlerinin iç talepte kayda değer bir artış yarattığını kaydeden Tözge, ''Ürün fiyatlarında yaşanan düşüşe paralel olarak KKDF indirimi ve bunları takiben bankaların kredi faiz oranlarındaki indirimler tüketicilerin alım gücünü artırdı ve neticesinde kredi piyasası yılbaşına göre hareketlilik kazandı. Kredi pazarının önümüzdeki dönemde de büyüme yönündeki seyrine devam edeceğini öngörüyoruz'' diye konuştu.

        İHTİYAÇ KREDİSİNE TALEP ARTTI

        Finansbank Bireysel Krediler Pazarlama Birim Yöneticisi Burçin Sarman da müşterilerinin borçlarının kapanması, eğitim, evlilik, tatil, alışveriş, seyahat, taşınma, araçlarının bakımı gibi çeşitli masraflarına yönelik ihtiyaç kredisi ürünleri sunduklarını ifade ederek, ''Hayatlarının her anında yanlarında olduğumuzu vurgulayabilmek için ürün yelpazemizi geniş tutmaya çalışıyoruz. Dönemsel olarak da cazip koşullarla kampanya düzenliyoruz'' dedi.

        Sarman, müşterilerin her türlü amaca yönelik kullandıkları ihtiyaç kredisinin, taşıt ve konut dışında en çok tercih edilen bireysel krediler olduğunu belirterek, ''2009'da piyasayı büyük ölçüde etkileyen ekonomik kriz nedeniyle kişilerin ihtiyaç kredisine olan taleplerinin arttığını ve ihtiyaç kredilerinde pazarın büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Bankalar bu büyüyen pazarda yer bulabilmek için farklı ürünler ve kampanyalar yapıyorlar. Bu da tüketiciler için avantajlar sağlıyor'' şeklinde konuştu.

        YÜKSEK LİSANS KREDİSİ

        Türk Ekonomi Bankası (TEB) yetkilileri de kredilerini ''taşıt'', ''tutsat (mortgage)'' ve ''ihtiyaç'' kredileri ana başlığı altında topladıklarını, ayrıca özellikli kredi ürünlerinin de bulunduğunu, yüksek lisans kredisi, tatil kredisi, faturalı alışveriş kredileri, yat-tekne kredisi ve evlilik paketi kapsamındaki kredilerin, amaca yönelik olarak müşterilerine sundukları hizmetler olduğunu anlattı.

        Yetkililer, genel ihtiyaca yönelik kredilerin müşterilerinin en çok tercih ettiği krediler olduğunu belirterek, müşterilerinin tercihlerine yönelik oluşturdukları farklı kampanyaları bulunduğunu kaydetti.

        EVLİLİK KREDİSİ

        HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel ise tüketicilere ihtiyaç, konut, taşıt, eğitim ve evlilik kredisi ürünlerinde düzenledikleri kampanyalarla pek çok seçenek sunduklarını ifade ederek, ihtiyaç kredisinde öne çıkan ve devam eden kampanyalarının faiz iadeli ihtiyaç kredisi, mesleğe özel kredi ve temmuz ayında başlattıkları Benzersiz Masrafsız Kredisi olduğunu bildirdi.

        Taşıt ve konut kredisi dışında en çok ihtiyaç kredisi ve eğitim kredisi kampanyalarının tercih edildiğini belirten Sindel, bireysel krediler pazarında son yıllarda yaşanan büyüme trendinin, dünyada yaşanan global krizin etkisiyle birlikte 2008'in son çeyreğinde durduğunu ve 2009'un ilk çeyreği sonuna kadar yerini küçülmeye bıraktığını söyledi.

        Sindel, ''2009 yılının 2. çeyreğinden itibaren azar azar olsa da yeniden Bireysel Krediler pazarında büyüme trendi başlamıştır. Ancak, 2009;un ilk yarısının sonunda bireysel krediler Pazar büyüklüğü, ancak 2008 Ekim ayındaki seviyesine gelebilmiştir. Bu doğrultuda, bireysel krediler pazarının 2009 yılında önceki yıllara göre daha stabil bir seyir izleyeceğini öngörebiliriz'' dedi.

        BALIKÇI DESTEK KREDİSİ

        Fortis Bank Türkiye, çeşitli meslek gruplarına seslenen krediler sunuyor. Bankanın kredi seçeneklerinden bazılarını acil kredi, güzel evim kredisi, tarihi bina restorasyon kredisi, oto kredisi, tekne, maaşa kat kat kredi, kredi kombi, balıkçı destek kredisi oluşturuyor.

        Banka, tutsat (mortgage) seçenekleri kapsamında müşterilerine Fortis mortgage, Crossborder mortgage, yenisini al, eskisini sat mortgage, indirimli mortgage, al-kirala mortgage, evini değiştir mortgage, inşaat halinde olana mortgage, kazandıran mortgage, ilk ev için mortgage, yeni mezunlar için mortgage, rezerv mortgage, zaten ev sahibi olana mortgage, yeniden finansman mortgage ve projeye mortgage'ı sunuyor.

        Fortis Bank Türkiye yetkilileri, taşıt ve konut dışında bireysel ihtiyaca yönelik mal alımları için talep edilen kredilerin en çok tercih edilenler arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, ÖTV indiriminin oto kredilerinde ciddi bir hareketlenme yarattığını, ayrıca beyaz eşya sektöründeki indirimin de kredi kullanımını artırdığını söyledi.

        Yetkililer, dünya genelinde perakende bankacılık sektöründe faaliyet gösteren öncü bankaların son bir yıl içinde krizin etkisiyle iç müşteriye odaklanırken, Türkiye'de yeni müşteri kazanımı konusunda önemli bir rekabetin söz konusu olduğunu vurgulayarak, pazarın büyüklüğünün GSMH ile kıyaslandığında AB ülkelerinin çok altında kaldığını, bu oranın henüz yüzde 6 bile olmadığını kaydetti.

        Türkiye'de bireysel kredi pazarının önümüzdeki yıllarda çok daha hızlı büyüyeceğini düşündüklerini ifade eden yetkililer, ''Burada nüfus artış hızı, genç ve tüketime yönelik nüfusun toplam nüfus içindeki yüksek payı, yaşam standartlarındaki değişimler gibi kavramlar etkin olacak. Kredi kartını bir nakit kredi aracı gibi hatalı kullanan çok önemli bir kesim zamanla günlük finansman ihtiyaçları için doğru tüketici kredilerine yönelmeye başladı. Türk halkı artık çok daha fazla seyahat ediyor, eğitime çok daha fazla para harcıyor. Gençlerin ailelerinden daha erken yaşlarda ayrılma eğilimi artıyor. Kredi kullanma alışkanlıkları da bunlara bağlı olarak giderek artıyor'' görüşünü dile getirdi.

        TEKNE KREDİSİ

        Denizbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Grup Müdürü Şerif Ersegün Koçoğlu da, genel ihtiyaç kredilerinde her türlü müşteri profiline uygun çok geniş bir ürün yelpazesi sunduklarını, kamu ve özel sektör çalışanı, diplomalı serbest meslek sahibi ve emekli bireylere yönelik uygun koşullarda ihtiyaç kredisi ürünlerinin bulunduğunu ifade etti.

        Şerif Ersegün Koçoğlu, genel ihtiyaç kredisi ürünlerinin kişilerin tatil, eğitim, evlilik ve sağlık ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde her türlü bireysel finansman ihtiyaçlarında kullanılmak üzere uygun faiz oranlarıyla tüketicilere sunulduğunu, ayrıca dönemsel olarak çeşitli müşteri gruplarına yönelik bireysel finansman ürün ve hizmet paketleri hazırlandığını kaydetti.

        Çeşitli eğitim kurumları için hazırlanmış genel ihtiyaç kredisi çalışmalarının bulunduğunu, bu kapsamda bazı özel üniversite ve kolejlerin eğitim finansmanı için velilere ödeme kolaylığı sağlayan düşük faiz ve uygun masraflı kredi kullanma imkanı sunulduğunu belirten Koçoğlu, Denizbank'ta ipotek karşılığı tekne kredisi kullandırıldığını, ayrıca 3. kişi ipoteği ile kullanılabilen bireysel finansman kredisinin de mevcut olduğunu anlattı.

        Talebin en yoğun olduğu ürünlerinin genel amaçlı ihtiyaç kredisi olduğunu bildiren Koçoğlu, ihtiyaç kredisinde en yoğun başvuruyu SMS ile aldıklarını, 2006'dan beri uygulamada olan ''Cebimde Kredi''nin, hızlı başvuru, erişim kolaylığı ve anında cevap verebilme özelliği ile tüm müşterilerine kolaylıkla ve kısa sürede ihtiyaç kredisi kullanma imkanı sağladığını kaydetti.

        EKOKREDİ YALITIM

        Şekerbank'ın bireysel kredi türleri 24 başlık altında toplanıyor. Bu krediler; sıfır kilometre taşıt kredisi, 2. el taşıt kredisi, arsa kredisi, bireysel finansman kredisi, EKOkredi, EKOkredi yalıtım, her şey dahil konut kredisi, inşaattan konut kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi, işyeri kredisi, konut tamamlama kredisi, kooperatiften konut kredisi, kurtarıcı kredi, motosiklet kredisi, projeden konut kredisi, şeker evlilik paketi kredisi, Şekerbank bireysel ihtiyaç kredisi, Şekerbank eğitim kredisi, Şekerbank konut kredisi, Şekerbank tatil kredisi, tamamlanmamış konut kredisi, tekne kredisi, yabancı uyruklulara konut kredisi, yeniden finansman kredisinden oluşuyor.

        Şekerbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, Şekerbank'ta taşıt ve konut kredisi dışında en çok ihtiyaç, bu ürünün ardından ise en çok EKOkredi'nin tercih edildiğini bildirdi.

        Özciğer, önümüzdeki dönemde bireysel kredilerin faiz oranlarında ciddi bir değişiklik görülmeyeceğini öngördüklerini, aynı şekilde tüketici kredilerinin toplam kredilere oranında da değişme olmayacağı kanaati taşıdıklarını ifade ederek, ''Ancak ürünlerin ve hizmet çeşitliliğinin artacağını söyleyebiliriz'' dedi.

        Şekerbank olarak müşterilerinin hayatlarının her evresindeki ihtiyaçlarını gözeterek değişen beklentilerine cevap vermeyi amaçlayan bir anlayış ile ilerlediklerini ifade eden Özciğer, önümüzdeki dönemde de yeni ürün ve hizmetleri ile müşteri memnuniyetini devam ettirme amacında olduklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ