Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'nin havacılıkta 2023 hedefleri - Makro Ekonomi Haberleri

        THY Teknik A.Ş., dördüncü bakım hangarını Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açtı. Hangarın açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 6 yıldır Türk havacılığını dünyanın sayılı ülkeleri arasına sokan bir politika güttüklerine dikkat çekti. Bakım hangarı ile ilk yıl 10 milyon dolarlık ciro hedeflendiğini belirten Yıldırım, “Ankara Esenboğa Hangarına harcanan para da 10 milyon dolar. 2003’te Türkiye’nin dünyadaki bakım-teknikten aldığı pay 230 milyon dolardı. 2008’de ise 528 milyon dolara çıktı. 5 yılda iki katı attı. Dünya bakım onarım pazarı bugün 45 milyar dolar. Türkiye’nin bakım onarımdan aldığı pay en az yüzde 10 yani 4.5 milyar dolar olmalı” dedi.

        Havacılıkta hizmetlerin ve gelirlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Yıldırım, faaliyetlerin teknik konularla desteklememesi halinde katma değerin çok azalacağını ifade etti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şunları söyledi: “Havayolu taşımacılığında ciddi bir rekabet var. Türkiye olarak herkesin yapamayacağı işleri yaparak farklılık oluşturmamız gerekiyor. THY Teknik Ankara Hangarı ile bunu gerçekleştirdik. THY, HABOM projesi ile birlikte teknik, bakım-onarım alanında bir marka olmaya doğru adım adım gidiyor. THY, havayolları arasında dünya sıralamasında ilk 15’in içinde.”

        2023 hedefleri…

        Bakan Bİnali Yıldırım, 2023 hedeflerini ise şöyle sıraladı: 250 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Türkiye’de 50 milyonun üzerinde yolcu sirkülasyonu olan en az bir havalimanı, 30 milyonun üzerinde yolcu sirkülasyonu olan en az üç havalimanı, 15 milyonun üzerinde yolcu sirkülasyonu olan en az dört havalimanı hedefliyoruz. Dünya kargo payından 6 milyon ton pay alan bir havacılık sektörümüz olacak. Aynı şekilde teknikten 8 milyar dolar pay alan bir sektör yaratacağız.”

        Çok üslü iş modeli

        THY’nin çok üslü bir iş modeline doğru ilerlediğini söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, “Ankara hangarı çok büyük önem taşıyor çünkü yeni terminal binaları ile birlikte yeni bir operasyon başlatmak üzere bir projemiz var” diye konuştu. AnadoluJet ile Ankara’dan direk uçuşların bunun ilk adımı olduğunu belirten Karlıtekin, daha sonra Ankara’dan THY ile yurtdışına direk uçacakları bilgisini verdi. Bu projelerinin gerçekleşmesi için bakım hizmetinin yapılması gerektiğini bildiren Karlıtekin, “2023’ü THY açısından psikolojik bir eşik olarak görüyoruz. 300’ün üzerinde uçakla global ölçekli iş yapan Türkiye’nin potansiyeliyle kalmayıp dünyanın her yerinde iş yapacak şekilde THY’yi konumlandırıyoruz. Aralık ayında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda motor bakım merkezi açılacak. 2012 Ekim gibi de Sabiha Gökçen’de HABOM merkezi hayata geçecek” dedi.

        Dünya uçak bakım sektöründen %10’luk pay alma hedefi

        THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir ise, THY Teknik’in THY’nin filo büyümesine paralel olarak bir büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Ayrıca THY dışında üçüncü parti müşterilere de daha fazla hizmet vermeye başladıklarını belirten Demir, “THY Teknik, dünya bakım pazarında etkin bir rol oynamak için çalışmalarını sürdürüyor. 2019’da dünya bakım pazarı 68 milyar dolara ulaşacak. Türkiye, uçak bakım sektöründe yüzde 10’luk bir pay yakalamayı hedefliyor. Bunun içinde tesis ve yatırımlar gerekiyor” diye konuştu.

        7 bin metrekarelik kapalı alan

        Ankara Esenboğa Hangarı, eski Dış Hatlar Terminali ve VIP Salonu’nun yıkılması ile elde edilen 9600 metrekarelik alanda, THY Tknik’in İstanbul dışındaki ilk tesisi olarak faaliyete geçti. Aynı anda 3 adet dar gövdeli uçağa bakım yapılabilecek hangarın ebatları 103 metreye 53 metre. Hangarın iç tavan yüksekliği 17.20 metre, kapı yüksekliği ise 13,60 metre. Hangarının iç alanı 5 bin 244 metrekare. Tesisin, idari bina, trafo-jeneratör binası ve su deposu dahil edildiğinde toplam kapalı alanı 7 bin metrekareye ulaşıyor.

        Yeni hangar binasında, uçakların A ve L bakımları ile birlikte C1 ve C2 mertebesindeki üs bakımları, iniş takımları ve motor değişimleri, rulo ile boyama işlemleri gerçekleştirilebilecek. Esenboğa hangarının bir slotu, her gece yapılacak 1 adet A ve L gibi hat bakım hizmetlerine ek olarak plansız müşteri uçaklarına, arıza uçaklarına ve VIP uçaklarına tahsis edilecek. Diğer 2 slotta ise, THY ve Anadolujet uçakları ile diğer havayolları uçaklarının C seviyesindeki ağır bakım hizmetleri gerçekleştirilecek. Bu iki slotta aynı zamanda, iniş takımları ve motor değişimleri ile uçak boyama işlemleri de yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ