Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ramazan kavun üreticisini sevindirdi - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'de kavun üretimiyle önde gelen Konya'nın Çumra ilçesinde, Ramazan nedeniyle kavuna olan talebin arttığı, bu durumun çiftçinin yüzünü güldürdüğü bildirildi.

        Çumra Tarım İlçe Müdürü Üzeyir Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip olan Çumra'da iyi kalitede ve lezzetli kavun üretildiğini bildirdi.

        Çumra'nın özellikle son yıllarda yaptığı atılımla kavun üretiminde adından sıkça söz ettirmeyi başardığını dile getiren Arık, Çumra kavununun artık kendine has tadı ve lezzetiyle bir marka haline geldiğini, bu markanın tüm Türkiye'de bilindiğini bildirdi.

        Arık, kavun üretiminin Çumra'da tarlalarda yayılan bir hastalık nedeniyle geçen yıla oranla azaldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

        ''Geçen yıl Çumra'da yaklaşık 25 bin ton kavun üretimi gerçekleştirilmişti. Hasat henüz tam olarak sona ermedi ancak, üretimin bu yıl 20 bin ton gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Üretim azalmasına rağmen, ramazanın bu yıl kavunun çıktığı döneme rastlaması çiftçiye yaradı. Çünkü, iftarda ve sahurda ağır tatlılardan kaçınmak isteyen vatandaşlar kavun, karpuz gibi ürünlere yöneldi. Birçok vatandaş, iftarda yemeğinin sonunda tatlı olarak kavun veya karpuz tüketti. Bu satışlara da önemli oranda yansıdı. Bu nedenle geçen yıl 25 bin ton olan kavun üretimi bu yıl 20 bin tona düşmesine rağmen talebin iyi olması çiftçinin yüzünü güldürdü.''

        Geçen yıl kavunların perakende fiyatının 25-30 kuruşta dengeye oturmasına rağmen, artan talep nedeniyle fiyatların bu yıl 40 kuruşa kadar çıktığını anlatan Arık, önümüzdeki yıl, ramazanın daha da erken tarihte başlayacak olmasının kavun satışlarını daha da artıracağına inandıklarını bildirdi.

        VERİMSİZ VE DAYANIKSIZ KAVUN ÇEŞİTLERİNİN ÜRETİMİ AZALDI

        Arık, bu yıl lezzetiyle bilinen Çumra kavununun bazı çeşitlerinin üretiminin azaldığını vurgulayarak, ''Verimsiz ve hastalığa, hava şartlarına dayanıklı olmayan bazı mahalli kavun çeşitlerimizin üretimi azaldı. Bu zaman içinde olan bir şey. Çiftçi zamanla veriminden memnun kalmadığı ama tatlı olan 'kışlık kavun', 'kara kavun', 'çini kızı' gibi kavun türlerinin ekimini azalttı. Ama yine de Çumra kavunu tadı ve lezzetiyle her zaman iddialı'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ