Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk sermayesi için büyük başarı öyküsü - Makro Ekonomi Haberleri

        İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, aralık ayında, yeni yazılım için bir İngiliz firması ile 6 milyon dolar karşılığında anlaşma yaptıklarını belirterek, ''2010 yılı sonu itibariyle hayata geçecek yeni yazılım sistemi ile opsiyonlar gibi yeni ürünleri piyasaya sunabileceğiz'' dedi. Kestelli, VOB'un 6. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, kuruldukları yıldan bu yana İstanbul Menkul Kıymetleri Borsası'nın (İMKB) yazılımını kullandıklarını belirtti.

        Kullandıkları İMKB'nin yazılımlarının kendilerine yetmemeye başladığını, yazılımın hantallaştığını ve yeni ürünler için yetersiz kaldığını dile getiren Kestelli, uzun arayışlar sonucunda bir yazılım şirketi ile anlaştıklarını ifade etti.

        Kestelli, aralık ayında yeni yazılım için bir İngiliz firması ile 6 milyon dolar karşılığında anlaşma yaptıklarını bildirerek, ''2010 yılı sonu itibariyle hayata geçecek yeni yazılım sistemi ile opsiyonlar gibi yeni ürünleri piyasaya sunabileceğiz. Bu yazılımın ücretini 10 yılda ödeyeceğiz. Bu yeni yazılım sermaye piyasaları içinde bir devrim. Yazılım Türkiye'deki en iyi yazılım olacak. Yazılımı isterlerse (İMKB'ye) veririz memnuniyetle. Aynı oranda, belki daha düşük, bir jest yaparız onlara...'' diye konuştu.

        2009 yılı sonuna kadar yazılım payı olarak İMKB'ye 5 milyon 800 bin lira ödeme yaptıklarını ifade eden Kestelli, 2009 yılında ise sırf yazılım için 2 milyon 500 bin lira ödeme yaptıklarını söyledi.

        Kestelli, İMKB'ye endeks lisansı olarak ödenen paranın ise 2 milyon 700 bin lira olduğunu bildirerek, kuruldukları yıldan bu yana geçen 5 yıllık süre zarfında hem yazılım hem de endeks lisansı olmak üzere İMKB'ye yaklaşık 9 milyon lira gibi bir paranın ödendiğini kaydetti.

        VOB'un, geride kalan 5 yılı, büyüme açısından son derece verimli geçirdiğini belirten Kestelli, kurulduğu yıl 3 milyar lira olan işlem hacminin, 2009 sonunda beklentilerinin de üstünde artarak 334 milyar lira olduğunu ve VOB'un işlem hacminin 5 yılda 111 kat arttığını dile getirdi.

        Işınsu Kestelli, bunun Türk girişimcisinin yazdığı bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak, VOB'un, Türk sermaye piyasalarına yeni bir soluk, yeni bir heyecan getirdiğini ve VOB fikrinin, Türk girişimcisi için büyük fırsatlar barındırdığını belirtti.

        ''2010'UN SON ÇEYREĞİNDE OPSİYONLAR DA DEVREYE GİRECEK''

        2010 yılının, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası için, küresel oyuncu olma yolunda çok önemli atılımların yapıldığı bir yıl olacağına işaret eden Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''2010'u önemli kılan yeniliklerden biri de artık opsiyonlara da başlayacak olmamız. Bugüne kadar VOB'un sadece 'V'sini yani vadeli işlem kısmını çalıştırıyorduk. 2010'un son çeyreğinde opsiyonlar da devreye girecek ve VOB gerçek anlamını bulmaya başlayacak. VOB'da çeşitli nedenlerle istediğimiz gibi çalıştıramadığımız tarımsal kontratlar konusunda önemli bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde VOB modeli benzeri bir girişim başlatarak lisanslı depo kurma kararı aldık.

        Çeşitli oda-borsa ve bankaların ortak olacağı lisanslı depoculuk şirketi önümüzdeki günlerde hayata geçecek. Bu oluşumla artık VOB'da tarımsal vadeli kontratların hak ettiği ölçüde işlem görmeye başlayacağına ve bu destekle Türk tarımının çağ atlayacağına inanıyoruz. Biz, Türk tarımının artık 'kaybeden' değil, 'kazanan' olmasını istiyoruz.''

        Kestelli, VOB'un ayrıca elektrikten gayrimenkule kadar Türk girişimcisinin ve yatırımcısının ihtiyaç duyduğu pek çok konuda yeni vadeli kontratlar çıkarmak için çalıştığını bildirdi.

        Kriz yılı 2009'un ilk yarısında, dünyanın en hızlı büyüyen 3'üncü türev borsası olduklarını ifade eden Kestelli, VOB'un bugün dünyanın en büyük 22'nci vadeli borsası olduğunu ve bu yıl yeni ürünlerle büyümelerini sürdüreceklerini belirtti.

        Kestelli, altın ve pamuk vadeli işlem sözleşmelerinde piyasa yapıcılık uygulamasının mevcut olduğunu, pamuk sözleşmeleri için henüz üyelerden başvuru gelmediği için yalnızca altın sözleşmelerinde iki adet üyenin piyasa yapıcılık fonksiyonlarını yerine getirdiğini anlatarak, fiziki teslimatlı kontratlar da dahil olmak üzere döviz vadeli işlem sözleşmelerinde de piyasa yapıcılık uygulamasına başlanması için borsa bünyesinde analiz ve hazırlık çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

        Bu yıl 400 milyar lira civarında bir işlem hacmine ulaşacaklarını ifade eden Kestelli, opsiyonlar gibi yeni ürünlerin piyasaya çıkması ile birlikte işlem hacimlerinin 2011 yılında iki katına çıkabileceğini vurguladı.

        Kestelli, düzenledikleri reklam kampanyaları ile bilinirliklerini artırıp yüzde 15'den yüzde 25'e çıkardıklarını ifade ederek, 2010 yılında yurt dışı tanıtımı için çalışmalarının olacağını da sözlerine ekledi.

        ''İŞLEM HACMİ BİR ÖNCEKİ YILA ORANLA YÜZDE 45 ARTTI''

        VOB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ali Dönmez ise Türkiye'nin başta tarım ürünleri olmak üzere türev ürünlerde olabildiğince iyi yerlere gelmesini istediklerini bildirdi.

        Bir ülkenin ekonomisinin ve finansal sistemi ne kadar güçlüyse o ülkenin o kadar güçlü olduğunu vurgulayan Dönmez, Türkiye'deki finansal sisteminin güçlü olmasının sacayaklarından birinin de VOB olduğunu belirtti.

        Dönmez, 2009 yılında toplam işlem hacminin bir önceki yıla göre yüzde 61 artarak 334 milyar liraya ulaştığını anımsatarak, 2009 yılında adet bazında işlem hacminin de bir önceki yıla oranla yüzde 45 arttığını ve 79 milyona ulaştığını söyledi.

        Aylık bazda günlük ortalama işlem hacimlerinin 2010 yılının Ocak ayında 1,3 milyar lira civarında olduğuna değinen Dönmez, döviz sözleşmelerinin toplam işlem hacmindeki oranının yüzde 7 civarında olduğunu kaydetti.

        Dönmez, 2010 yılı içerisinde yeni yazılım projesinin tamamlanmasının planlandığını dile getirerek, ''Yeni sistemle birlikte 'opsiyon sözleşmeleri' VOB'da işlem görmeye başlayacaktır. Farklı finansal ürünlere ve emtiaya dayalı yeni vadeli işlem sözleşmelerinin açılması konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Başta pamuk olmak üzere fiziki teslimat ve 'lisanslı depoculuk' sistemi altyapısı üzerinde çalışılmaktadır'' diye konuştu.

        Dönmez, vergisel düzenlemelerle BSMV gibi konularda gerekli görüşmelerin yapıldığını ve bu konularda olumlu gelişmelerin olmasını beklediklerini de ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ