Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD mallarına boykot endisesi - Makro Ekonomi Haberleri

        Fransız mallarına boykot başlatan Tüketiciler Birliği, şimdi de Ermeni yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçeceği öngörüsüyle Amerikan havayolu, sigara, içecek ve hamburger şirketlerini boykota hazırlanıyor. Amerikan şirketlerinin ‘boykot mağduru’ Fransız şirketlerine akıl danıştığı iddia ediliyor

        ABD Kongresi’nin gündemindeki Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarının Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na sevk edilmesine günler kala, Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerinin boykot edileceği beklentisi, iş dünyasını karıştırdı. Geçtiğimiz yıl Fransa Meclisi’nin Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifini Meclis’ten geçirmesiyle başlayan Fransız mallarına boykot, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız menşeli şirketlerin başını ağrıtmıştı.

        AKIL DANIŞTILAR

        Tasarının Meclis’ten geçebileceği öngörüsünde bulunan ve Türkiye’de operasyonu olan bazı Amerikan şirketlerinin olası protestolara karşılık ‘boykot tecrübesi’ olan Fransız şirketlerine akıl danıştığı iddiası ise kulislere damgasını vurdu.

        Daha önce Fransız ürünlerine karşı boykotun başını çeken Tüketiciler Birliği ise yeni bir boykota hazırlanıyor. Havayolları, para birimi, hamburger, içecek ve sigara başta olmak üzere Amerika ile birebir özdeşleşen 5 sektörü gündemine alan Tüketiciler Birliği, yasanın Meclis’ten geçmesiyle, boykot için düğmeye basacak. Türkiye ile ticaret hacmi geçen yıl 11.5 milyar dolara ulaşan Amerikan şirketleri gelişmeleri izlerken, Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) de bağlı olduğu Amerikan Ticaret Odaları Birliği aracılığıyla ABD’de faaliyet gösteren 23 milyon üyeye, bu tasarının meclisten geçmesi durumunda iki ülke ilişkilerine zarar vereceği uyarısında bulunan bir mektup gönderdi.

        5 SEKTÖRE BOYKOT

        Geçtiğimiz yıl Fransız mallarına yönelik başlattıkları boykotta başarılı olduklarını öne süren Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, “Daha önce Amerika’nın Irak’ı işgali sırasında Amerika ile özdeşleşen 5 sektöre yönelik protesto başlatmıştık. Bunlar, havayolları, para birimi, sigara, içecek ve hamburger firmalarıydı” dedi. O dönem yapılan bir araştırmaya göre, boykotun maliyetinin bu şirketlere kaybının yüzde 13.5’u bulduğunu belirten Deniz, söz konusu tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmesi durumunda yine bu beş sektöre yönelik boykot başlatabileceklerini söyledi.

        23 milyon üyeye mektup gitti

        TÜRK-Amerikan İşdamları Derneği’nin (TABA) Başkanı Uğur Terzioğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 14 milyar dolara ulaşacağını, 2010 hedefinin ise 30 milyar dolar olacağını belirterek, boykotların ticari ilişkileri hedef almaması gerektiğini söyledi. “Amerikan şirketlerine yönelik bir protesto emaresi yok” diyen Terzioğlu, “Dolar, protesto edilsin deniliyor. Doları nasıl protesto edeceksiniz, böyle bir şey mümkün mü?” dedi. Terzioğlu, TABA’nın bağlı olduğu Amerikan Ticaret Odaları Birliği’nin geçen hafta 23 milyon üyeye mektup gönderdiğini belirtti. Mektupta, bu yasanın geçmesiyle ilişkilerin zedeleneceği ve prestij bakımından doğru olmayacağının vurgulandığını söyledi.

        Akşam

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ