Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dimitris Hristofyas yalnız - Makro Ekonomi Haberleri

        Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Uluslararası Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erol Kaymak, Kıbrıs Rum kesimi ekonomisindeki kötü gidişatın, Kıbrıs müzakerelerini olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

        Rum ekonomisindeki kötü gidişatın, Kıbrıs müzakerelerine olası etkisiyle ilgili değerlendirme yapan Doç. D. Erol Kaymak, Rum tarafında ekonominin kötü gidişatının faturasının hükümetten kesildiğini, kabinenin değiştiğini Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın ''yalnız kaldığını'' ifade etti.

        Kaymak, Rum tarafındaki ekonomik krizin, siyasi krizin bir ayağı durumunda olduğunu ve Hristofyas'ın bir zaafiyeti haline geldiğini belirterek, ''Müzakereleri olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Çünkü, Hristofyas sadece bir yangını söndürmekle uğraşmıyor, bir çok yandan bir cephe açılmış durumda'' dedi.

        Rum tarafındaki ekonomik krizin, siyasi kriz ortamında gerçekleştiğine işaret eden Kaymak, Hristofyas'ın ''elinin zayıfladığını'' kaydetti.

        Kıbrıs sorununun olası bir çözümünde, Rum tarafında, bir çözümün faydalarından çok, maliyetlerinin ön plana çıkartılabileceğini ifade eden Kaymak, ''Annan planı döneminde de aynı şey olmuştu; 'birleştiğimiz takdirde çözüme şu kadar bir katkımız olacak, bu da haksızlıktır...Çok pahalıdır..Bir başkası bu maliyeti karşılasın şeklinde bir sürü argüman vardı'' dedi.

        Kaymak, ekonomik daralmanın Avrupa'nın genelinde bir sorun olduğunu, Rum bankalarının Yunanistan'a kredi verdiğini ve Rum sermayesinin Yunanistan'da tıkandığını belirterek, ''Oysa Türkiye'nin kapıları açılmış olsaydı, Rumların sermayesine orda iyi bir yatırım stratejileri olabilirdi'' dedi.

        Rumların Türkiye opsiyonunu iyi değerlendiremediğini ve Rumların tek kurtuluşunun Türkiye olduğunu belirterek, ''Çünkü büyüyen ekonomi o tarafta'' diyen Erol Kaymak, Rumların, Türkiye'ye açılmasının yolunun Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde anlaşmasından geçtiğini, yoksa Türkiye'nin Rumları tanımayacağını ve ilişkiye girmeyeceğini kaydetti.

        Kaymak, ''Rumların Türkiye'ye açılmaları lazım. Bunu da yapabilmek için Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik çerçevesinde bir anlaşmaya imza atmaları lazım'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ