Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para PORTEKİZ, çift emekli maaşı, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva - Makro Ekonomi Haberleri

        Portekiz'deki ekonomik kriz, 2006 yılından bu yana, iki dönemdir görevde olan Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'ya karşı tepkileri artırdı.

        Portekiz'de yapılan anketlerde her zaman en saygı duyulan devlet kurumu olarak çıkan Cumhurbaşkanlığı'nın koltuğunda oturan Cavaco'ya karşı, istifa talebiyle 40 bin imza toplandı. Portekiz Cumhurbaşkanı'na karşı, özellikle internetteki sosyal paylaşım sitelerinde başlatılan girişimlerin ana nedeni olarak, 73 yaşındaki Cavaco'nun aldığı çift emekli maaşı gösteriliyor.

        Ocak ayında Portekiz basınına konuşurken, aldığı emekli maaşlarından sadece biri olan ''1300 euroya'' atıfta bulunan Cavaco, ''Bu, harcamalarımı karşılamaya bile yetmiyor'' diyerek, kendisine yönelik tepkilerin başlamasına neden olmuştu. Konunun üzerine giden Portekiz basını Cumhurbaşkanı Cavaco'nun geçmişte yaptığı, Lisboa Nova Üniversitesi öğretim görevlisi ve Portekiz Merkez Bankası yönetim kurulu danışmanı işlerinden dolayı toplamda aylık brüt 10 bin euroyu bulan iki emekli maaşı aldığını ortaya çıkardı.

        Cavaco, 2011 yılında aldığı kararla ülkenin yaşadığı ekonomik krizden dolayı, aylık 6523 euro olan Cumhurbaşkanlığı maaşından feragat etmişti. Buna rağmen bazı Portekiz gazetelerinde Cavaco'nun ''halkın sorunlarını anlayamamakla'' suçlandığı görülüyor. Cavaco'yu protesto eden bir grup ise ''Cumhurbaşkanı'na 1 euro yardım'' adı altında Ocak ayında başlattıkları eylemle belirli aralıklarla Lizbon'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü önüne giderek, 1 euro bırakmaya devam ediyor.

        Tüm bu tartışmalar ülkede bir ilkin yaşanmasına neden olurken, hafta içinde meclise gelen bir grup Portekiz vatandaşı, topladıkları 40 bin imzayı göstererek, Portekiz Cumhurbaşkanı'nın istifasını istedi.

        İşsizliğin yüzde 14,5 olduğu, 565 euro olan asgari ücretin son iki yıldır dondurulduğu Portekiz'de, krize karşı alınan önlem paketleri çevresinde kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşları düşürülüp, çalışma saatleri uzatılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ