Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para rusya rejim ekonomik kriz - Makro Ekonomi Haberleri

        Rusya eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, yeni bir ekonomik krizin ülkede rejim değişikliğine neden olabileceği uyarısı yaptı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in görevden aldığı Eski Bakan'a göre, petrol fiyatlarında ani bir düşüş yaşanması durumunda ülke 1990 ve 1998'de yaşanan krizler gibi etkilenebilir.

        Moskovski Komsomolts gazetesine özel bir röportaj veren Kudrin, iki krizde de önemli değişimler yaşandığını, benzer bir durumun yeni krizde de görüleceğini söyledi. Bölgeler arası sorunlar açısından ülkede bir bölünme tehdidinin her zaman olduğunu savunan eski Bakan, bunun parçalanmaya gitme riski taşımadığını ifade etti.

        Rusya lideri Vladimir Putin'in devlet başkanlığı sürecinde ekonomik ve siyasi konularda danışmanlık yapacak düşünce kuruluşu "Sivil İnisiyatif Fonu"nun başına gelen Kudrin, güçlü bir ekonomik politikanın toplumu birleştirebileceğini söyledi.

        Putin'in yakın çalışma arkadaşları arasında yer alan Kudrin, 7 Mayıs sonrası Medvedev'in başbakanlığında oluşacak hükümette yer almak istemediğini açıklamasının ardından koltuğundan olmuştu. Tecrübeli eski Bakan, bütçe harcamaları ve özellikle de askeri modernizasyon programında kesenin ağzının açılmasından rahatsız.

        Kudrin'e göre Putin-Medvedev ikilisi ekonomik politikalarda önemli bir değişim gerçekleştiremezlerse ülkede bir iki yıl içinde yeni bir kriz yaşanabilir. 2008 sonrası süreçte ülke ekonomisinin tamamı ile petrol ve doğalgaz gelirlerine bağlı bir yapıya dönüştüğü eleştirisi getiren Kudrin, "Ben daha önce de uyarmıştım. Petrol varil fiyatları 80 doların altına inerse ülkede sorun başlar. Devlet masraflarını sert bir şekilde kısmaya başlar. Bu da ekonomiyi etkiler… Avrupa'dan kötü haberler geliyor. Bir kısım ekonomilerin mevcut durumdan kurtulmaları zor. Bunun diğer ülkelere zarar verme riski yüksek…" uyarısı yaptı.

        1998 krizinde rublenin üç kat devalue olduğunu ve yaşam standartlarının yüzde 50 düştüğünü hatırlatan eski Bakan, Medvedev'in ordunun modernizasyonu için önerdiği takvimin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bütçede yüzde 4'lere varan bir programın yapılmasının imkansızlığına değinen Kudrin, sanayi sektörü ve öğretmen maaşlarından kesilerek ordunun modernizasyonunun dengeleri bozacağını savundu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ