Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ekonomi Bakanı Çağlayan, yatırımcının yatırım esnasında gerekli destekleri alabileceği teşvik modeli üzerinde çalıştıklarını bildirdi - Para Haberleri

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Teşvik sisteminde yapılacak olan değişiklikle yatırımcının yatırımı yaptıktan sonra kendisine karın dönüşmesini bekleyip kardan sonra kendisine iadenin yapılacağı bir sistem değil, bunu ilk defa burada söylüyorum, yatırım esnasında gerekli destekleri alabileceği bir teşvik modeli üzerinde çalışıyoruz'' dedi.

        Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonunda düzenlenen ''2023'e Doğru Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı''nda Çağlayan, bir taraftan Avrupa'daki ekonomik krizin Türkiye'ye getirdiği tesirleri bir taraftan Arap coğrafyasında başlayan Arap Baharından etkileşiminin yaşadığımız bir dönemle karşı karşıya olunduğunu, Türk girişimcisinin ise bu konudaki cesaret, akıl ve çalışma isteğini gösteren bir yapı bulunduğunu söyledi.

        Türkiye'nin ihracatının yüzde 57'sini iki yıl öncesine kadar AB ülkelerine yaptığını, bugün ise AB'ne olan ihracatımızın yüzde 47'ye düştüğüne işaret eden Çağlayan, şöyle dedi:

        ''Avrupa'da yüzde 10'luk pazar kaybı var gibi gözüküyor. Ama şükürler olsun Avrupa'daki ihracatından yüzde 10'luk pazarı azalan Türkiye'nin toplam dünya ihracatındaki yeri ve Türkiye ihracatı yüzde 20'den fazla arttı. Neye rağmen? Avrupa'nın şu anda yaşadığı krize rağmen. Neye rağmen? Dış ticaret fazlası vermiş olduğumuz Suriye, Libya, Mısır, Tunus gibi ülkelerde yaşanan sıkıntıya rağmen. Neye rağmen? Dünyada büyük bir ekonomik bunalımın devam ettiği bir dönemde Türkiye ihracatının yüzde 20 artması ve bugün itibariyle son 12 aylık ihracatımızın 134 milyar dolar olması işte Türkiye'nin bu konudaki en büyük gücüdür diye düşünüyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun 134 milyar dolarlık ihracatımız. Çünkü Türkiye 88 yıllık Cumhuriyet tarihinde yeni bir rakamla tanıştı. Bu bizim tarihimizde ilk defa oluyor. Ve 134 milyar dolarlık ihracatı inşallah bu yıl sonuna kadar 135 milyar dolara çıkartacağımızı ümit ediyorum.''

        Türkiye'nin bankacılık sisteminin dünya bankacılık sisteminden iki kat daha önemli değerlere sahip olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Düne kadar Türkiye hasta diyenler şu anda yatağa düşmüş durumdalar. Allah onlara acil şifalar versin. Türkiye böylesine bir küresel krizden hükümeti ile ekonomik koordinasyon kurulundaki çalışmaları ile işadamları ile ihracatçısıyla beraber başardı. Biz diyoruz ki, bu yetmez, daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Türkiye şimdi bir rol model olmuştur. Türkiye ekonomisinin bu başarısı birçok ülke tarafından parmakla gösteriliyor. Nedir sorunumuz? Her güzelin bir kusuru var, ne yapalım. Böylesine güzel Türkiyemizin de bir kusuru cari açık meselesidir. Evelallah onun da belini kıracağız. Bunu yapabilecek zekaya ve yapıya yapıya sahibiz. Artık bunu sadece söylemde bırakmıyoruz. Bunu söylerken geçen yıl başlatmış olduğumuz ihracata dönük üretim stratejisi ve girdi tedarik stratejisi ile bunun yol haritasını çıkardık.''

        ''Kesenin ağzını açıyoruz''

        Türkiye'nin geçen yılki ithalatının 185,5 milyar dolar ve ihracatının 114 milyar dolar, dış ticaret açığının 71,5 milyar dolar olduğunu anımsatan Bakan Çağlayan, dış ticaret açığının 38,5 milyar dolarının enerjiden ve 33 milyar dolarlık bölümünün mal ticaretinden kaynaklandığını anlattı.

        Girdi tedarik strateji ile 6 sektörü masaya yatırdıklarını ifade eden Zafer Çağlayan, ''Bu 6 sektör geçen yılki toplam 145 milyar dolarlık toplam mal ithalatının 103 milyar dolarını yaptığımız sektör. Ve yine 73 milyar dolar ihracat yaptığımız sektör bu 6 sektör. arada 30 milyar olarlık 6sektörde dış ticaret açığı var. Demir çelik, otomotiv, makine, tekstil, kimya, tarım ve gıda sektörleri. Tek tek kılcal damarlarına kadar girdik. Sektörlerin tamamını masaya yatırdık ve şimdi teşvik sistemimizi buna göre kurguluyoruz'' dedi.

        Teşvik sisteminin doğru model üzerine oturtulması ve teşvik sisteminin getirdiği faydaların önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle dedi:

        ''Bugün teşvik çalışmalarında Türkiye'nin dış ticaret açığı veren sektörleri direk hedef alıyoruz. Bu 6 sektör ve bileşenleri başta olmak üzere 'özel stratejik yatırımlar' başlığı altında dördüncü bir teşvik unsurunu ekliyoruz. Bölgesel, genel teşvik ve diğer taraftan büyük projeler bazlı teşviklerin yanına bu yıl artık dördüncü, stratejik yatırımları koyuyoruz. Yani Türkiye'nin dış ticaret açığı vermiş olduğu sektörlerin ülkemize gelmesi için kesenin ağzını açıyoruz, açmak zorundayız. Bu konuda Türkiye'nin gerek ulusal gerekse uluslararası yatırımcıya ihtiyacı var. Ve bu konuda özel bölgelerin özel bir tanımı ve yeri olacak. Özel bölgeler, normal teşviklerden biraz daha üstünde puanlarla desteklenecek.''

        Bu bölgelerle beraber teşvik sisteminde yapılacak olan değişiklikle yatırımcının en iyi şekilde yatırım yapabileceği, yatırımcının yatırımı yaptıktan sonra kendisine karın dönüşmesini bekleyip kardan sonra kendisine iadenin yapılacağı bir sistem değil, yatırım esnasında gerekli destekleri alabileceği bir teşvik modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Çağlayan, ''Eğer bunları yaparsak inanın ki Türkiye çok ciddi bir sıçrama gösterecek, büyük bir atlım yapacak'' dedi.

        Bunu yaparken 81 ilin tek tek dış ticaret potansiyellerini araştırdıklarını, her birinin yol haritasını çıkardıklarını belirten Çağlayan, ''Her bir ilde 1.273 sektörü tahlil ettik. 73 ülkeyi tek tek tahlil ettik'' dedi.

        ''Artık elimizde A var, B var, C var. Bir malı satmak için didişmeyeceğiz, bununla zaman kaybetmeyeceğiz'' diyen Çağlayan, müşterinin talebine uygun arz yapılacağını ifade etti.

        Gaziantep'ten örnek veren Çağlayan, Gaziantep'in mevcut ihracat pazarlarının yanı sıra Vietnam, Fas, Romanya, Mısır ve Bulgaristan'ın en önemli öncelikli pazarları olacağını kaydetti.

        Türkiye ihracatında ileri teknolojinin yüzde 3,5-4 mertebesinde olduğuna işaret eden Çağlayan, ''Türkiye'nin ihracat yapasını mutlaka hamallıktan kurtarmak zorundayız'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ