Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar SPK Başkanı Akgiray, IOSCO'nun başkan yardımcılığına seçildi - Para Haberleri

        Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, SPK'nın üye olduğu ve dünyadaki menkul kıymet ve vadeli işlem piyasalarını düzenleyen kuruluşların bir araya gelerek oluşturdukları Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün 37. yıllık konferansı (International Organization of Securities Commissions - IOSCO) 13-17 Mayıs tarihleri arasında Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu ev sahipliğinde Pekin'de gerçekleştirildi.

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün (IOSCO) başkan yardımcılığına seçildi

        IOSCO üyesi tüm düzenleyici kurumların bir araya geldiği toplantı sırasında SPK Başkanı Akgiray, 86 üye ile IOSCO'nun en geniş katılımcı sayısına sahip Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi'nin (Emerging Markets Committee-EMC) Başkanı olarak çeşitli toplantılara katıldı.

        Akgiray, 2010 yılından bu yana yürütmekte olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi Başkanlığı'na 2012-2014 dönemini kapsayan 2 yıllık bir süre için tekrar seçildi. Bu görevle birlikte SPK, IOSCO çalışmalarında en önemli fonksiyonları yerine getiren komitelerden birinin yönetimini devam ettirmeye devam eder hale gelerek, G20 çalışmalarına destek veren Finansal İstikrar Kurulu'nun (Financial Stability Board-FSB) toplantılarına da katılma hakkı elde etti.

        Diğer taraftan, IOSCO Kurulu'nun Pekin'de gerçekleştirdiği ilk toplantısında seçimle yapılan görev dağılımında, Akgiray Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi Başkanlığı yanı sıra IOSCO Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Ayrıca Akgiray, IOSCO bünyesinde yeni oluşturulacak ve temelde IOSCO üyesi ülke sermaye piyasalarına teknik destek ve eğitim ile araştırma faaliyetlerinde bulunacak IOSCO Vakfı'nın (IOSCO Foundation) da Başkanlığı görevini yürütecek.

        IOSCO Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi bünyesinde geçen dönem yürütülen kurumsal yatırımcı tabanının geliştirilmesi, gün içi işlemler, özel sektör tahvil piyasalarına yönelik önemli çalışmalarda SPK aktif rol üstlenmiş olup; gelecek dönemde de KOBİ'lerin sermaye piyasaları yoluyla finansmanı ve gelişmekte olan piyasalara yönelik finansal istikrar unsurlarına yönelik çalışmalarda aktif olarak görev alacak.

        Akgiray, yıllık konferansı süresince Çin sermaye piyasası otoriteleri ve Çin Devlet Yatırım Fonu'nun (China Investment Corporation) da aralarında bulunduğu çeşitli düzenleyici otorite ve uluslararası kuruluşların yetkilileriyle de ikili temaslarda bulundu.

        Öte yandan, konferans ve panellerde SPK Kurumsal Yatırımcılar Daire Başkanı Tevfik Kınık ''Kurumsal Yatırımcılar ve Dağıtım Kanalları'' ve Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Gümüş ''İstanbul Finans Merkezi'' konularında birer sunum gerçekleştirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ