Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dünya 'uçurum'dan korktu! - Para Haberleri

        MAHMUT SANCAK-HABERTÜRK

        ABD’de başkanlık seçimlerini Demokrat Barack Obama’nın kazanması özellikle Avrupa piyasalarında sevinçle karşılandı. Endeksler sabah saatlerinde yüzde 1’lere yaklaşan çıkışlar yaşarken Asya’da da yükseliş trendi hâkimdi. Ancak öğle seansının ardından gelen gelişmeler moralleri bir anda bozdu. AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, Avrupa’da yaşanan sorunların Almanya ekonomisini kötü etkilemeye başladığı yönündeki açıklaması ve Almanya’nın eylül ayı sanayi üretiminin düşük gelmesi, AB’li piyasalarda sert kayıpları beraberinde getirdi. Kayıplar gün içerisinde yüzde 2’leri aştı.

        ‘UZLAŞMA ZOR OLUR’

        ABD piyasaları ise seçim heyecanını sabah seansının açılmasıyla birlikte üzerinden attı. Seçim öncesi yaşanan hızlı yükselişler ardından gelen kâr satışları New York Borsası’nı ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indirdi. Ancak ABD piyasalarında yaşanan asıl kayıplar ‘mali uçurum’ korkusundan kaynakladı. Önceki başkan George W. Bush döneminden kalan vergi indirimlerinin yıl sonunda bitmesi ve kamu harcamalarında otomatik kesintilere gidilmesinin ülkeyi mali uçuruma yuvarlamasından korkuluyor. Mali felaketi engellemek için ise 1 aydan az bir zaman kaldı. Uzmanlar, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasına uzlaşmanın çok zor olacağına işaret ederek önümüzdeki günlerde küresel piyasaları en çok tedirgin edecek konunun artık “mali uçurum” olacağını belirtiyor.

        EURO, 2 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

        Euro kayıplarını artırarak ABD ve Avustralya Doları karşısında 2 ayın, yen karşısında ise 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Euro dolar karşısında 1.2749 ile eylül başından beri görülen en düşük seviyeye indi. Düşüşte Avrupa Komisyonu'nun büyüme tahminlerini düşürmesi de etkili oldu. Komisyon, Euro Bölgesi ekonomisinin 2012'de yüzde 0.4 daralma ve 2013'te de sadece yüzde 0.1'lik büyüme beklendiğini açıklamıştı.

        SOROS’TAN ACİL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

        Ünlü yatırımcı George Soros, Barack Obama’nın yeniden başkan seçilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, Obama’nın zaferinin daha duyarlı politikalar anlamına geldiğini belirtti. Soros ekonomistlerin en büyük gündemi mali uçuruma da dikkat çekti. Yatırım gurusu, “Umarım göreve gelecek olan Cumhuriyetçiler, önümüzdeki yıllarda daha iyi işbirliği içine girerler ve acil olarak mali uçurumun önüne geçilir” dedi.

        Not artırımında GEÇ KALMADIK

        Kuruluşlardan Obama'nın halinde harcama ve Türkiye’nin notunu 18 yıl sonra yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Fitch’in Başanalisti Ed Parker, “Notu artırmakta geç kalmadık. Tam zamanıydı” dedi.

        Geçmişte en çok Obama borsayı yükseltmişti

        1980’den bu yana ABD'de başkanların göreve başladıkları tarihten sonraki 1 yıl içinde ABD Borsası'nı yüzde 26.5 ile en fazla yükselten ABD Başkanı Obama oldu. Obama'yı yüzde 23.8 ile 1996'da ikinci kez başkan seçilen Bill Clinton izledi.

        ‘Münazarada Romney iyiydi’

        Minyatür Trenlerin Muhteşem Dünyası sergisinin açılışında konuşan Koç Grubu Onursal Başkanı Rahmi Koç, ABD seçimleriyle ilgili, “Romney, daha işadamıydı. Münazarasını izledim, Romney çok iyiydi. Obama verdiği sözleri tutmadı. 2008 seçiminde de çok vaatlerde bulundu. 4 yıl önce Guantanamo’yu kapatma sözü verdi ama kapatmadı. Obama çok iyi bir hatip” dedi.

        ‘Sosyal devlet anlayışı seçildi’

        Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Barack Obama’nın ikinci kez ABD Başkanlığı’na seçilmesini büyük başarı olarak değerlendirerek, “Bu seçimde Amerika, Obama’nın işsizlikle mücadele eden, büyümeye odaklı, sosyal devlet anlayışı daha kuvvetli ekonomik politikaları ve ilerici, birleştirici ve çeşitliliğin altını çizen anlayışını seçti” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ