Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ne dolar ne de altın para bit pazarında! - Para Haberleri

        Selim KARAHAN/HABERTÜRK

        Piyasanın kur savaşları korkusuyla girdiği 2013 yılında dijital dünya kendi para birimine sarıldı.

        Üzerinde dolaşan tüm kuşku bulutlarına rağmen sanal para birimi Bitcoin dolar karşısında yüzde 221 değerlenerek tüm dikkatleri üzerine topladı. Değeri dün itibarıyla 45 dolara ulaşan Bitcoin'den piyasada 10 milyon 876 bin adet bulunuyor. Yani bu sanal pazar yaklaşık 490 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Son dönemdeki hızlı artışıyla yatırımcısını güldüren Bitcoin aslında 4 yıllık bir geçmişe sahip. 2009’da Satoshi Nakamoto isimli gizemli bir programcı tarafından yaratılan Bitcoin'in ilk değeri 2010 yılında forumlarda tartışılarak belirlendi.

        AMAZON DA KABUL EDECEK

        Bu yeni para ilk başta ağırlıklı olarak internet üzerinden uyuşturucu satışı gibi yasadışı işlemlerde aracı olarak kullanılıyordu. Ancak sanal bir cüzdan açılarak Forex sitelerine benzer bir prensiple çalışan ve internet siteleri aracılığıyla alınıp satılabilen bu dijital para birimi son aylarda bu kötü ününden kurtulmaya başladı. Geçtiğimiz aralık ayında Fransa merkezli Bitcoin Center, normal bir banka gibi hesap açma lisansı aldığını duyurdu.

        Geçen hafta ABD'li CoinLab de Bitcoin işlemlerinin yüzde 70'inden sorumlu Japon mtgox.com'un Kuzey Amerika faaliyetlerini yürüteceğini açıkladı. Reddit, Wordpress, Megaupload gibi siteler son 3 ayda Bitcoin ile yapılan ödemeleri kabul edeceklerini açıkladı. Dün ise aracı sitelerden BitPay sistemini eticaret sitesi Amazon.com'a entegre ettiğini açıkladı.

        AMBARGO İLE İRANLILARIN GÖZDESİ OLDU Ambargolar nedeniyle döviz piyasalarına erişemeyen İranlıların Bitcoin'e olan ilgisinin giderek arttığı ve bunun sanal paranın hızlı değerlenmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

        "YATIRIM ARACI DEĞİL" Bitcoin'i kontrol eden bir mekanizmanın olmaması yasal statü kazanmasında en büyük engel olarak gözüküyor. Herhangi bir dolandırıcılık vakasında başvurulacak bir otorite olmadığı için merkez bankaları yatırımcının sanal para birimlerine yönelmemelerini tavsiye ediyor. Avrupa Merkez Bankası da geçtiğimiz ekim ayında dijital para birimleriyle ilgili yayımladığı bir yazıda Bitcoin'in bir deney olduğunu ve yatırım aracı olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

        SATOSHİ NAKAMOTO KİMDİR? Bitcoin'in babası Satoshi Nakamoto, internetin merkez bankası olarak tanınıyor. İstihbarat örgütleri dahil hiç kimse gerçek ismini öğrenemedi. Aslında bilinen isminin bir kişiyi mi yoksa grubu mu temsil ettiği bilinmiyor. Takma adı dolayısıyla Japon olduğu varsayılan Nakamoto Bitcoin geliştiricilere 2011'de yolladığı bir e-postayla artık başka işlerle ilgileneceğini belirterek ortadan kayboldu. Bankaların yüksek ücret ve komisyonlarından şikâyet ederek Bitcoin'i yaratan Nakamoto, bu tarihten itibaren sanal dünyada efsane haline geldi. Hatta, internette ‘Satoshi Nakamoto kim?' yazılı tişörtler ve kupalar bile satılmaya başlandı.

        Bitcoin geliştiricilerinden Gavin Andresen “Bu işlemde sanki kâğıt parayı bilgisayarınızın içine sıkıştırıyorsunuz ve internet üzerinden gideceği yere gönderiyorsunuz” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ