Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar faiz açıklaması, mehmet şimşek'ten faiz ve enflasyon açıklaması, mehmet şimşek'in başbakan erdoğan'la ilgili açıklaması, merkez bankası tartışması - Para Haberleri

        Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı 50 baz puanlık indirim sonrası alevlenen tartışmalar tam gaz sürüyor. Başbakan Erdoğan'ın Merkez'in faiz indirimini eleştirmesi ile başlayan polimiğe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ardından bugün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

        Türk- Arap Ekonomi Forumu'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir süredir gündemde olan faiz tartışması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Merkez'in bağımsızlığı, kredibilitesi Türk ekonomisinin geleceği açısından çok önemli. Merkez Bankası konusunda Başbakan Yardımcısı Babacan ile aynı görüşteyim. Prensip olarak Merkez politikaları üzerine yorum yapmadım" dedi.

        Enflasyonun mayıs ayında zirveyi bulmuş olacağını belirten Şimşek, "Gelecek 12 aya bakıldıında Türkiye'de talep eksenli bir baskı yok. Enerjide bir artış söz konusu değil. Gıda konusu ise öngörülmesi zor. Enflasyonda aşağı yönlü beklentiler destekleniyor. Ne IMF ne de kredi derecelendirme kuruluşlarının kaygı duymamalı. Önemli olan enflasyonun nerede olduğu değil 12 ayda nereye gideceğidir. Merkez'in hedeflerine doğru inişe geçilecektir. Tek haneli rakamlar kalıcı rakamı da beraberinde getirecek. Enflasyonla ilgili mücadelede Merkez'in elini güçlendirmek lazım" diye konuştu.

        Şimşek, "Enflasyonu destekleyen faktörlerin yüzde 75-80'i yılın ikinci yarısında aşağı yönlü trendi destekliyor" şeklinde konuştu. Maliye Bakanı, "Enflasyon tekrar Merkez Bankası'nın hedeflerine doğru inişe geçecektir. Önümüzdeki dönemde yapısal reformlara devam edeceğiz" dedi.

        'BAĞIMSIZLIĞI 10 YILIN EN BÜYÜK KAZANIMI'

        "Merkez Bankası'nın kredibilitesi Türkiye açısından çok önemli" diyen Şimşek, "Merkez Bankası'nın en iyisini yaptığını, yapacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. Şimşek "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı son 10 yılların en büyük kazanımlarından" dedi.

        'MERKEZ'İN ELİ GÜÇLENMELİ'

        Şimşek, "Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın elinin güçlü olması gerektiğine inanıyorum. Elini daha da güçlendirmemiz lazım" dedi.

        "TÜRKİYE İÇİN OLMAZSA OLMAZ"

        Uzun vadede fiyat istikrarının Türkiye ekonomisi için olmazsa olmaz olduğunu, enflasyonu düşük, tek haneye indirebilirlerse Türkiye'nin büyüme performansının yükseleceğini ve Türkiye'de kalıcı refah oluşacağını vurgulayan Bakan Şimşek, Türkiye'nin son 10 yılda hızlı büyümesi, kişi başına milli gelir ve refah artışının mali disiplin, yapısal reformlar ve enflasyonun tek haneye indirilmesiyle yakından ilişkili olduğunu dile getirdi.

        Gelecekte de enflasyonu düşük, tek haneye indirmek için çaba göstermeye, yapısal reform, mali disipline ağırlık vererek ederek düşük faiz, sürdürülebilir, makul yüksek büyüme patikasında devam edileceğini belirten Şimşek, "TCMB ile ilgili tartışmaları bu çerçevede görmek lazım. Enflasyonla mücadelede TCMB'nin elinin güçlü olması gerektiğine inanıyorum. Elini daha da güçlendirmemiz lazım. Mikro düzeyde verimliliği artıracak, inovasyonu artıracak reformlar yapmamız gerektiğine inanıyorum. TCMB'nin de iç talebi makul düzeyde tutacak politikalarına güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ