Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Avataria tehlikesi - Teknoloji Haberleri

        İlker KARAŞ - Gazete HABERTÜRK

        Avataria meselesi geçen hafta bir kullanıcının deneyimiyle sosyal medyada olay oldu. Bunun üzerine “Sosyal oyunlar gerçekten tehlikeli mi?” diye kendime sormadan edemedim.

        Sonuçta Facebook’ta çok vakit geçiriyoruz. Özellikle küçük çocukların internette kontrol edilmeden zaman geçirmesi, pedofili ve çocuk istismarı ihtimalini getiriyor akla. Peki bu sadece Avataria için mi geçerli? Değil, çünkü Türkiye’de Avataria benzeri yüzlerce oyun var ve özellikle Türk yapımı oyunlar göze çarpıyor. “Sosyal arkadaşlık oyunu adı altında ilerleyen bu segmentte ne yapılmalı?” sorusu akıllara birbirinden farklı cevapları da getiriyor. Öncelikle çocukların daha sıkı denetlendiği aile yapısı şart. Tablet, telefon ve bilgisayar başında kontrolsüzce bırakılan çocuklar internetin karanlık dehlizlerine kolaylıkla ulaşabilirler. Öte yandan oyun geliştiricilerinin oyuncuları koruyucu ve kollayıcı olması gerekiyor.

        Kullanıcılar arası sohbet geçmişlerini tutmak, zararlı ve yasak kelimeleri (küfür, argo vs) kullananları otomatik olarak uyarmak ve kalıcı olarak engellemek gibi tutumlar geliştirmeliler. “Para kazanıyoruz, boşver” gibi bir tavır sergilenmemeli. Tüm bunlar yükümlülüktür ve yerine getirilmelidir. Türkiye’de bu tip oyunların çoğunda bu yaklaşıma rastlanmıyor ve kayıt tutulmuyor. Firma tarafından sunucu masrafı olarak görülen bu yatırımın toplumsal bir adım olduğu umarım idrak edilir.

        Heroes of the Storm turnuvası başlıyor

        GeForce Cups tarafından düzenlenen turnuva serisinin yeni ayağı Heroes of the Storm... Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek olan turnuvada birinci olan takıma GTX 960 GAMING 2G ekran kartı hediye edilecek. İkincilik ve üçüncülük ödüllerinin de oldukça iyi olduğu etkinliğe bit.ly/hotsturnuva adresinden katılabilirsiniz.

        Dark Souls masaüstü oyun projesinde rekor

        Steamforge Game, sevilen oyun serisi Dark Souls için Kickstarter’da bir masaüstü oyunu projesi başlattı. Projenin başlamasıyla birlikte hedeflenen 50 bin Euro’ya, toplam üç dakikada ulaşıldı. Hatta şu an proje 500 bin civarında destekle yoluna devam ediyor. Özellikle yakın zamanda çıkan serinin üçüncü oyunu ile birlikte oyuncular üzerinde müthiş bir etki bırakan projeyi merakla bekliyoruz.

        HEARSTONE YENİ KİMLİĞİNE 27 NİSAN'DA KAVUŞUYOR

        Asım ÖNER -Gazete HABERTÜRK

        Blizzard’ın sevilen kart oyununa gelecek olan üçüncü ek paket “Whispers of the Old Gods”, Amerika server’larında 26 Nisan, Avrupa ve Asya erver’larında ise 27 Nisan tarihinde olmak üzere oyun içi dükkânlarda satışa çıkıyor. Böylece toplamda 134 yeni kart oyuna eklenecek. Yeni gelen ek paketle birlikte daha öce değindiğimiz “Standart” ve “Wild” formatları da sisteme girmiş olacak. Ayrıca bu paketle birlikte beklenen eski kartlardaki değişiklikler açıklandı.

        Yapılan değişiklikler tahmin edileceği üzere oyundaki deste yapma şeklini kökünden değiştirecek gibi duruyor. Zira Blizzard tarafından yapılan açıklamada, tek tur içinde yüksek hasar gücü olan “kombo” kartlarını ve agresif desteleri oluştururken temel taşlar olan “Knife Juggler” ve “Leper nome” gibi kartların gücü oldukça azaltılmış. Bu sayede oyundaki sık kullanılan destelerin popülerliği de azalmış oluyor.

        Kontrol destelerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı ve oyuncuların strateji yapma yeteneklerinin daha derinden sınandığı bir Hearthstone bizleri bekliyor olacak. Ayrıca oyundaki hasar gücü 7’den büyük olan kartların avcısı, “Big Game Hunter” kartının da maliyetinin neredeyse iki katına çıkması, büyük ve güçlü kartların kullanılmasını sağlayacak. Bu değişim de maçların daha uzun sürmesini ve kontrol destelerinin daha rahat kullanılabilmesine yönelik bir avantaj sağlayacak. Artık “Big Game Hunter” kartı elinizdeki 7 ve üzeri hasar gücüne sahip kartları oynarken ecel terleri dökmenize sebep olamayacak yani. Özellikle Druid sınıfının deste oluşmasında kısırlık yaratan “Force of Nature”+ “Savage Roar” kombosu artık kullanılamayacak. Bunda yepyeni Druid destelerinin oluşmasına ve oyunun tazelenmesine ekstra katkı demek.

        Değişikliğe uğrayan druid kartları

        ■ Ancient of Lore

        ■ Force of Nature

        ■ Keeper of The Grove

        Değişikliğe uğrayan “kombo” kartları

        ■ Blade Furry

        ■ Molten Giant

        ■ Arcane Golem

        ■ Masters of Disguise

        Değişikliğe uğrayan agresif kartlar

        ■ Ironbeak Owl

        ■ Big Game Hunter

        ■ Hunter’s Mark

        ■ Knife Juggler

        ■ Leper Gnome

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ