Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Antimaddenin galaksinin merkezinde ne işi var? - Teknoloji Haberleri
        1

        Evrenin en büyük gizemlerine yanıtlara arayan bilim insanları, hâlen birçok şeyi bilmediğimizin altını çiziyorlar.

        2

        Uzaylı yapımı olduğu düşünülen mega yıldız, hızlı radyo dalgası patlamaları, karanlık maddenin varlığı gibi her geçen gün bilinmezlerin, fenomenlerin sayısı da artıyor.

        3

        Ancak bir gökbilimci ekibinin araştırması, bilinmeyen konulardan birisine ışık tutacak.

        4

        Öncelikle antimadde nedir bunu anlamakta fayda var. Antimadde, maddenin elektrik yükü olarak zıttıdır ve maddeyle bir araya geldiğinde birbirlerini yok ederler.

        5

        Öncelikle antimadde nedir bunu anlamakta fayda var. Antimadde, maddenin elektrik yükü olarak zıttıdır ve maddeyle bir araya geldiğinde birbirlerini yok ederler.

        6

        Örneğin bir elektronun antiparçacığı bir pozitrondur. Bir protonun antiparçacığı da antiprotondur. Bir maddenin parçacığı, antimadde karşıtıyla buluştuğunda, birbirlerini yok etmeden önce bir enerji patlaması yaratırlar.

        7

        Bundan 40 yıl önce bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nde her saniye 1043 adet pozitronu yok eden gama ışınları ve bu ışınların galaksinin merkezine yakın bir bölgede olduğunu keşfettiler.

        8

        Fakat ışınların burada olması anlamsızdı, zira bu bölge galakside önemli bir kütleye sahip değildi. Dolayısıyla bu ışınların neden burada olduğu 40 yıldır anlaşılamayan bir gizem hâlini aldı.

        9

        Bu gizem, sonunda çözüm bulmuş olabilir. Üstelik gayet de basit bir çözüm. Avustralya National Üniversitesi'nden astrofizikçi Roland Crocker, Space.com'a bu konuyla ilgili şöyle dedi: "Pozitronları açıklamak için antimadde gibi egzotik bir varoluşa ihtiyaç yok. Pozitronlar eski ve bir çeşit süpernovadan gelmiş olabilir."

        10

        Crocker ve ekibi, Nature Astronomy dergisinde yayımlanan çalışmalarında, SN 1991bg olarak bilinen süpernovaların açıklanamayan pozitronları açığa çıkarabileceğini iddia ediyorlar.

        11

        Bu süpernovalar iki süper yoğunluktaki beyaz cüce yıldızların birleşmesiyle ortaya çıkan ve titanium-44 olarak bilinen devasa büyüklükteki radyoaktif izotopların, bu pozitronları yok etmekten kurtarıyor olabilirler.

        12

        Peki bu pozitronlar neden Samanyolu'nun orta yerinde duruyorlar? Bilim insanları SN 1991bg benzeri süpernovaların, genç ve devasa yıldızların ölümüne sebep olanların aksine, kabaca 3 ile 6 milyar yaşındaki yıldızlarla galaktik komşuluğumuzun olma ihtimaline değiniyorlar.