Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mavi Marmara baskını sonrası İsrail’e kafa göz daldık - Teknoloji Haberleri

        Bilişim teknolojilerinin yeraltı dünyası cyber-warrior.org sitesinin yöneticisi ve Türkiye’nin önde gelen 4-5 korsandan biri olan Akhmenrah korsanların siyah şapkalılar ve beyaz şapkalılar olmak üzere iki gruba ayrıldığını söyledi: “Siyah şapkalılar kötü korsanlardır. Zarar verir. Kredi kartları bilgilerini çalar, e-mail şifrelerini kırar, vesaire. Beyaz şapkalılar ise iyi korsanlar. Onlar kimi sitelerin güvenlik ağlarındaki boşlukları tespit eder ve olası saldırılara karşı o sitenin güvenliğini artırır.”

        “Peki siz hangi gruba giriyorsunuz?” sorumuzu ise Akhmenrah gülümseyerek yanıtladı: “Bilişimsuçları yasalaşınca siyah şapkamızı çıkartıp beyaz şapka takmaya başladık. Ama Türkiye’ye zarar veren birçok yabancı ülke için hâlâ siyah şapkalıyız. Bilişim yasaları çıkınca oturduk kendi aramızda sıkı tartışmalar yaptık. Neticede yaptıklarımız yasal değildi. İllegal zemindemi kalacaktık, yoksa legalmi olacaktık? Sonuçta legal olmaya karar verdik. Çünkü korsanlar terör örgütü kurmak suçundan bile yargılanabilir. Cezalar çok ağır. Sitemizde suç unsuru taşıyabilecek birçok veriyi yok ettik. Sonra da kolları sıvayıp, devlet sitelerinin güvenlik ağlarındaki eksiklikleri tespit edip, hiçbir ücret talep etmeden o siteleri güvenli hale getirdik. Ama siyah şapkamızı da tamamen gömmedik. Zaman zaman o şapkamızı takıp şafak operasyonları düzenlemeye devam ediyoruz.”

        ‘MOSSAD’INKİ DAHİL İSRAİL’DEKİ 5 BİN SİTEYİ ÇÖKERTTİK’

        Akhmenrah, İsrail’in Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskın sonrası İsrail’e tarihindeki en büyük siber saldırıyı düzenlediklerini söyledi: “Saldırıyı öğrenir öğrenmez, kurul olarak toplandık, ne yapmalıyız diye. Zaten İsrail’e saldırmamız isteniyordu. Özellikle sitemize üye olanların böyle bir talebi vardı. Fetva kurulu böyle bir durumda yapılacak saldırı için onayı hemen verdi. Strateji grubu çalışmasını tamamladı, saldıracağımız sitelerin bilgilerini topladı. Lojistik grubumuz gerekli destekleri sağladı. Akıncılar grubumuz ise her zaman olduğu gibi şafak vakti saldırıya başladı. Kafa göz ne varsa daldık İsrail’e. MOSSAD’ın sitesine günlerce girilemedi. Devlet siteleri, askeri siteler dahil 5 binin üzerinde siteyi çökerttik. İsrail’e tarihi boyunca karşılaştığı en büyük siber saldırıyı gerçekleştirdik ve çok büyük maddi zararlar verdik. Bu saldırılar sonrası İsrail Türkiye’den kendi ülkesindeki internet sitelerine girişi kapattı.”

        ‘RUMLAR’IN PINAR KARŞIYAKA’YA SALDIRISINA KAYITSIZ KALAMAZDIK’

        21 Aralık 2010 tarihinde Kıbrıs Rum kesimi takımlarından Apoel ile Pınar Karşıyaka basketbol takımları FIBA Erkekler Euro Challenge Kupası’nda karşılaşmış, maç sonrası olaylar çıkmıştı. Sahaya inen Rum taraftarların Pınar Karşıyaka kafilesine saldırması ise Türkiye’de infial yaratmıştı. Akhmenrah Rumların Pınar Karşıyaka basketbol takımına yaptığı saldırıya kayıtsız kalmadıklarını söyledi: “Saldırıdan hemen sonra Kıbrıs RumKesimi’nin Spor Bakanlığı dahil bini aşkın sitesini çökerttik. Çökerttiğimiz sayfaya da Kıbrıs üzerinde Türk bayrağı, Pınar Karşıyaka ile Akıncılar’ın logosunu koyduk. Bir de Türkçe, İngilizce ve Rumca olarak ‘Sporda teröre hayır’ sloganını not düştük. Hak etmişlerdi...”

        ‘PAOK’LULARA AYASOFYA’DAN EZAN DİNLETTİK’

        Akhmenrah, UEFA Avrupa Ligi’nde Fenerbahçe’yi eleyen Yunanistan futbol takımı PAOK taraftarlarının kendi internet sitelerinde aşağılayıcı tavırlar sergilediklerini hatırlattı: “Turu geçmeyi biraz fazla abarttılar. PAOK’lular internet sitelerinde Ayasofya’nın kubbesine haç koyup,minareleri yok eden bir görsel çalışma yapmıştı. Akıncılar olarak PAOK’a gerekli dersi verdik. Kulüpleriyle birlikte ve taraftar sitesini de çökerttik. Siteye Türkçe ve Yunanca olarak ‘Siz Ayasofya’yı yıkamazsınız ama biz sanalı başınıza yıkarız’ yazılı birmesaj bıraktık. Kendi imzamızla birlikte Fenerbahçe’nin logosunu da koyduk. Siteyi açtıklarında hem bu yazıyı okuyorlar hemde Ayasofya’dan ezan sesini dinliyorlardı.”

        ‘Çökertilecek sitenin, önce etrafında dolanırız'

        MOSSAD ve devlet siteleri dahil üst düzey güvenlik çemberindeki bu internet sitelerini Türk korsanlar nasıl kırıyor? Akhmenrah, bu sitelerin çökertilmesini çok basit bir işmiş gibi şöyle anlattı: “Bir binaya gizlice girmek istiyorsunuz, önce ne yaparsınız? Etrafında dolanıp bir tur atarsınız değil mi? Kırık bir pencere, belki açık bir kapı ararsınız. Güvenlik durumunu tespit edersiniz. Korsanlar da bir siteyi çökertmeden önce aynı şeyi yapar. O siteyi inceler, etrafında dolanır. Güvenlik duvarında açık arar. Açık yok, bu kez siteyi ‘topraklarımıza gömmek için’ ana bilgisayara ulaşmaya çalışırız. Ana bilgisayar da çok iyi korunuyor diyelim. Sorun değil, bu kez de o bilgisayara veri gönderen yetkili kişilerin bilgisayarlarına girmeye çalışırız. Büyük ihtimalle de bunu başarır, ana bilgisayara sızarız. Sonra da o site her ne ise, bu Pentagon da olabilir, çökertilmeye hazırdır.”

        İŞTE BİLİŞİM SUÇLARI VE CEZALARI

        Türk Ceza Kanunu’nda bilişim suçu işleyenlere, diğer bir tabirle korsanlık yapanlar ağır hapis cezalarıyla karşılaşabiliyor. İşte işlenen suça göre TCK’da öngörülen cezalar...

        MADDE 243 Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

        MADDE 244 Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sistemdeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişiler ise altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

        MADDE 245 Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır.

        Fiyat tarifesi ihale bedelinin yüzde 5’idir

        KORSAN denildiğinde aklımıza ilk gelen şifre kıran bilgisayar kurtları geliyor. Peki korsanlar büyük çapta hangi işlere imza atıyor?

        Akhmenrah, sorumuzu şöyle yanıtladı: “Yazı yazmayı bilen herkes yazar olamaz. Yazar olmak başka meziyetler ister. E-mail şifresi kırmak da korsan olmak için yeterli değildir. O işin sadece ilk basamağı. Evet, korsanlardan çok büyük işler de talep ediliyor. Örnek vereyim... Büyük bir ihale düzenlenecek. İhaleye giren A firması, kendisine rakip olarak gördüğü B firmasının ihale tutanaklarına ulaşmak istiyor. Çünkü firma merak ediyor, rakibi hangi fiyatı verecek? İhaleyi ne kadar zorlayacak? İşte bu noktada korsanlar devreye girebiliyor. Çünkü firmalar ihale tutanaklarını genellikle bilgisayarda saklar. Ayrıca yine o bilgisayarlarda firma hakkında gizli bilgiler de yer alabiliyor. Bir keresinde rakip firmanın ihale dosyasına girildi, ne kadar fiyat verileceği öğrenildi. Ama bu da yetmedi. Rakip firmanın bilgisayarına tekrar girilip teklif edecekleri ihale bedelinin değiştirilmesi istendi. Bunlar bizim kulağımıza kadar geldi.”

        Aklımıza gelen ilk soru ise “Böyle bir talep karşısında istenilen ücret ne kadardır?” oldu. Akhmenrah, ücretin ihalenin büyüklüğüne göre değiştiğini söyledi ama genel tarifeyi şöyle açıkladı: “Korsanların böyle bir işten isteyeceği ücret ihalenin yüzde 5’idir. 1 milyon dolarlık bir ihaleden söz ediyorsak korsanların isteyeceği ücret 50 bin dolardır.”

        BÜLENT GÜNAL- GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ