Görsel aldatmacaları ortaya çıkarmak: Yapay zeka ile oluşturulmuş görüntüleri tespit etme yöntemleri
Fotoğrafların sadece birkaç ufak değişiklikle dijital olarak değiştirilebildiği ve hatta yapay zeka ile sıfırdan üretilebildiği bir dünyada, gözlerimizin gördüğüne inanmak da giderek zorlaşıyor. Peki, bu tarz üzerinde oynanmış fotoğrafları anlayabiliyor musunuz? İşte, sizin için yapay zeka yoluyla oluşturulmuş görselleri nasıl ayırt edebileceğinizi derledik!

Bu verilerin içinde çekildiği tarih, dosya boyutu gibi özellikler bulunur. Örneğin bu özelliklerden olan tarihin yazdığı kısım Başkan Donald Trump'ın Ekim 2020'de Covid-19'a yakalandığını açıkladıktan 1 gün sonra gerçekten Beyaz Saray'da olup olmadığına dair soruları cevaplayabilir.

4. FOTOĞRAFLARDAKİ BENEKLERDEN ANLAŞILABİLİR
Neredeyse çekilen her fotoğrafta veya izlenilen filmlerde bile ekranda rastgele desenler halinde benekler görebilirsiniz. Bu gözüken benekler ''grain (gren)'' adı verilen, fotoğraflarda oluşan kumlu bir görüntüdür. Yani bu görüntü, fotoğraf kalitesini kötü yönde etkileyen noktacıklardır.

Yapay zeka fotoğrafları (örneğin bu fotoğraf) genellikle çok pürüzsüz olur, üzerinde hiçbir pus olmaz. Yani yapay zeka tarafından fotoğrafa sonradan eklenen kumlu görüntü, fotoğrafın manipüle edilip edilmediğini anlamada yardımcı olabilir.

5. GÖRSEL DOĞRULAMA İLE TESPİT EDİLEBİLİR
Google gibi internet şirketleri, insanların yapay zeka tarafından üretilen görselleri tespit etmelerine yardımcı olabilecek görsel doğrulama araçlarını kullanıma sundu. Bununla birlikte Facebook ve Instagram, kendi sitelerinde paylaşılan yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri etiketlemeye başladı.
Kaynak: BBC