Türkiye’nin yeni hazinesi kaya gazı olabilir. İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi ile Sergisi’nde (INERMA) konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, Bolu’nun 15 bin 371 nüfuslu ilçesi Göynük’te birkaç milyar tonluk kaya gazı rezervi bulunduğunu söyledi.
Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, İst Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı desteğiyle gerçekleşen INERMA’nın ikinci gününde enerji çeşitleri masaya yatırıldı.
Ana sponsorluğunu Ciner Grubu’nun üstlendiği zirvenin ikinci gününde ısıtıldığında petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türü olan shale gas (şeyl gazı) ya da bitümlü shale olarak da adlandırılan kaya gazı konuşuldu.
4 İLÇEDE REZERV BULUNUYOR
Önal, Türkiye’de özellikle Bolu Göynük bölgesinde birkaç milyar ton düzeyinde kaya gazlı karbonlu tabakalar olduğunu aktardı. Maden Tetkik Arama’nın (MTA) rezervleri araştırdığını belirten Önal “Yerel halkın bu durumdan haberi olduğunu sanmıyorum. Maden Tetkik Arama (MTA) şu anda araştırıyor” dedi.
Göynük’teki hidrokarbondan petrol ve kömür üretilebileceğini ifade eden Önal şöyle konuştu: “Kaya gazı, dünyada doğalgaz yerine kullanılabiliyor. ABD’de çok önemli rezervler keşfedildi.
Türkiye’de yeni araştırmaya başladık. Üretim aşamasına geçmiş değiliz, arama ve laboratuvar aşamasında. Kaya gazı Türkiye’ye 10 sene sonra gelir diye düşünüyorum.” Önal’ın verdiği bilgiye göre Göynük’ten sonra en fazla kaya gazı rezervi, Ankara’nın Beypazarı ile Nallıhan ve Konya’nın Ereğli, Niğde’nin Bor ilçelerinde bulunuyor.
BAZI ÜLKELER YASAKLADI
Önal’ın verdiği bilgiye göre kaya gazının üretimi Lüksemburg, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda’da yasaklı, Türkiye’de ise üretim izni var.
GÜNEY AFRİKA İLE MADENDE GÜVENLİK PROJESİ HAZIRLANIYOR
Bu yıl ikincisi düzenlenen INERMA, enerji sektörünün dünyada önde gelen isimleri ile kamu, akademi ve Türkiye’de enerji üzerine faaliyet gösteren iş dünyasının temsilcilerini buluşturdu.
Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu, “Milli enerji’ projesi çerçevesinde sektörün sorunlarını takip eden reorganizasyon ve madencilikle ilgili yeni mevzuat çalışmaları yapılacağını, madenciliğin güvenli yol haritasının hazırlanacağını ve madenin ürün halinden maden haline gelene kadar geçirdiği süreçle ilgili güvenlik sistemi hazırlanacağını söyledi.
Doç. Dr. Yörükoğlu, Güney Afrika Pretoria Üniversitesi ile İTÜ’nün ortak çalışması olan ‘Madende Risk Analizi ve Yönetimi’ projesiyle madencilik faaliyetlerindeki riskin en aza indirilmesi için kültür oluşturmayı hedeflediklerini aktardı.
EKİMDE ÇALIŞTAY YAPILACAK
Ekim ayında madenlerde güvenlik hususu ile ilgili bir sistem üzerine Avustralya ve Kanada’dan gelecek uzmanlarla çalıştay yapılacağını ifade eden Yörükoğlu “Proje sonunda, uluslararası geçerliliği olan bir sertifikasyon süreci ile bu faaliyet içerisinde yer almış mühendislerimiz yetkilenmiş olacaklar. 9 ay sürecek bu projeyi sektöre yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.