Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sinsice planlar yapılıyor

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında dünyanın Halep'te yaşananlara Kobani kadar tepki göstermediğini belirtip, "Asıl üzerinde durulması gereken yer Halep’tir. Şimdi Halep gidiyor. Ekonomi, tarih, kültür var. Halep’i neden konuşmuyoruz da Kobani? Üst akıl başka hesaplar içinde. Sinsice planlar yapılıyor, bu planlar üzerinde durulması gerekiyor" dedi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

        “O DAĞIN TEPESİNE CAMİ YAKIŞIR”

        Latin Amerika’nın İslam’la tanışması 12. yüzyıla kadar dayanır. Amerika’yı Kolomb değil 1178’de Müslümanlar keşfetti. 1178'te Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştı. Kristof Kolomb anılarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahseder. Ben şimdi Kübalı kardeşimle konuşurum. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki izin versinler, olur desinler. Yani Kolomb daha Amerika kıtasını keşfetmeden İslam dini kıtada inkişaf etmiş, yayılmıştı.

        "ÖZ ELEŞTİRİ YAPMALIYIZ"

        Türkiye içerideki ve dışarıdaki sorunları bertaraf etti. Türkiye hiçbir ülke için tehdit eden bir ülke değildir. Türkiye’nin kimsenin sınırları ve içişlerinde gözü, emeli yoktur. Öz eleştiri yapmak zorundayız. Mevcut acı manzaranın İslam’ın özü ile ilgili yoktur. Müslümanların yenişmişliğini, ezilmişliğini kendi aralarındaki sorunları İslam’ın kendisine bağlayanlar dine saygısızlık içindediler. İnsanları camide ibadet ederken katledenler Müslüman olduklarını nasıl iddia eder? İnsanları türbelerde katledenler Müslüman olduğunu nasıl iddia eder? Müslümana Müslüman kardeşinin kanı, malı, ırzı haramdır hükmünü nereye koyacağız? Müslümanlar önce kendi öz eleştirilerini yapacaklar, önce kendilerini düzeltecekler. Bizim Allah’tan başka kimseye kul olma görevimiz yoktur. Ortadoğu’nun petrolleri kirli senaryo ile sömürülüyor. Bu kirli senaryoda Müslümanların canı, malı, inancı var. İslam iştahlı, tatminsiz ruhların hedefi haline geliyor. Ben yıllardır bir şeyi dile getiriyorum. BM’nin reforma edilmesi gerekir, BM dünya barışına hizmet etmiyor diyorum.

        “KİLİSELERE KARŞI BÖYLE BİR ŞEY YAPILSA DÜNYA NE YAPAR?”

        BM’de 150’ye yakın karar çıkmıştır bunlarda biri uygulanamamıştır. Şuada Mescid-i Aksa’nın durumu. Acaba bizde böyle anlayış yok da onların mabetlerine karşı bizim ülkelerimizde böyle bir şey yapılsa dünya ne yapar? Bir ses var mı? Kiliselere karşı böyle bir şey yapılsa dünya ne yapar? Biz buna müsaade etmeyiz. Bizim dinimizde böyle yakıp yıkma yoktur. Dünya Müslümanların kıblesinden birisidir. Hepimize düşen görev, sorumluluk var. Ama dünyanın sesi çıkmıyor, dünya yazıp çizmiyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Mısır’da seçilmiş iktidar devrilirken demokrasiye inandığını söyleyenler bu darbeci zatı eleştirdiler mi? Onlar kendileri nasıl inanıyorlarsa öyle demokrasiyi kabul ediyorlar. İnsanlar toplu halde katledilirken dünya seyretti. Irak’ı dünya seyrediyor. Suriye aynı şekilde. Bizde de kendilerine göre hedefler koyuyorlar gel netice al dendiğinde netice yok. Havadan bombalamakla netice alınmaz dedik. Yeni yeni karar alınıyor. Görünen köy kılavuz istemez. Bunlar bilinen gerçekler. Esed gidince yerine kim gelecek diyorlar? Mantığa bak. Siz demokrasiye inanıyorsunuz, demokrasi milli irade midir? Zalim Esed, terörist Esed gidince onun yerine halkın iradesi gelecektir. Bazıları da bana akıl veriyorlar. Böyle söylemeseniz diyorlar. Biz hakkı sonuna kadar söyleyeceğiz. Söyleyeceğiz ki damardan bu işe girilsin.

        “SİNSİCE PLANLAR YAPILIYOR”

        Asıl üzerinde durulması gereken yer Halep’tir. Şimdi Halep gidiyor. Ekonomi, tarih, kültür var. Halep’i neden konuşmuyoruz da Kobani? Üst akıl başka hesaplar içinde. Sinsice planlar yapılıyorlar, bu planlar üzerinde durulması gerekiyor. Kobani için dünyayı ayağa kaldıranları Halep için konuşmadığını görüyoruz.

        “İLGİNÇ ŞEYLER VAR”

        Son zamanlarda oynan oyun bu. Terör örgütü seküler olduğunu iddia ediyorsa ona karşı sempati duyuyorlar, seküler olmadığını iddia ediyorsa tepki ortaya koyuyorlar. İlginç şeyler var. Biz kendi öz eleştirimiz kadar bu eleştirileri de yapmalıyız. Onlar ilkesiz, hukuksuz, vicdansız olabilir. Biz özümüze kulak vereceğiz, ayrım yapmadan barışı savunacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ