Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan, sakıncalı gördüğü siteye erişimi engelleyebilir mi?

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        ULAŞTIRMA Bakanı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB), internette ‘sakıncalı’ görülen içerikleri 4 saatte engelleme yetkisi tanıyan düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinin ardından, hükümet yeni bir internet düzenlemesi hazırlığında. Milli güvenliği ve kamu düzenini ilgilendiren konularda internet sitelerine erişimin engellenmesi bu defa Başbakanlık ve bakanlık yetkisine verilirken, engelleme süresinin de 24 saate çıkarılması planlanıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yeni düzenlemenin Anayasa’ya tamamen uygun olduğunu savunarak “Bu defa Anayasa Mahkemesi’nde sorun olacağını düşünmüyorum” dedi. Mahkeme kararının ardından, ‘sakıncalı’ içeriği kaldırmayan sitelere de 500 bin liraya kadar ceza verilebilecek. Yeni düzenlemenin ne getirip ne götüreceğini, siyasetçilere ve bilişim uzmanlarına sorduk.

        Bilişim Uzmanı Cemal Mete HAYIRLI: ‘Türkiye, içerik silme başvurusunda birinci’

        GOOGLE, Twitter ve Youtube’da en fazla içerik silme başvurusu yapan ülkeyiz. Facebook’la ilgili başvurularda da ikinci sıradayız. Türkiye’deki internet sansürünün yüzde 80’den fazla kısmını Atatürk’e hakaret oluşturuyor. Ancak öte yandan bu başvurular bizi, internette ‘kısmen özgür’ kategorisine sokuyor. Yeni internet düzenlemesini belli bir ölçüde destekliyorum, ama içerik sansürlemeyi desteklemiyorum. Hakkınızda internet üzerinden hakaretvari açıklamalar, mesnetsiz video ve müstehcen fotoğraflar yayınlayan bir site varsa, normalde yapmanız gereken ilk iş savcılığa giderek dava açılmasını sağlamaktır. Ancak bu evrak yoğunluğunda konu karara bağlanana kadar, insanlar daha da mağdur oluyor. Yeni düzenlemeyle bu içerikler hemen engellenebilir. Bu düzenleme doğru uygulanırsa faydalı olabilir. Ancak bu gidişle DNS adresi değiştirenler iyice artacaktır.

        Bilişim Uzmanı Füsun NEBIL: ‘Hükümet baş edemeyince kapatmayı seçiyor’

        BU iş artık, ‘Okulları kapatsak, Maarif’i ne güzel idare ederiz’ noktasına gidiyor. İnternete erişimin engellenmesini doğru bulmuyorum. Hükümet bir şeylerle baş edemiyor. Edemediği için de kapatma yoluna gidiyor.

        Bilişim Uzmanı Ercan KILIÇ: ‘Devletin güvenliği için bir önlem’

        ÜLKEDE ortalık karışık. Bazı yapıların devleti ele geçirmeye çalıştıkları iddia ediliyor ve bunlara operasyon yapılıyor. TİB’de de durum benzer. O kadar ki, TİB binasının bile değişmesi söz konusu. Bu kurumlar yeniden yapılandırılınca, erişimi engelleme yetkisi de tekrar bunlara devredilecektir. Şu anki, devletin güvenliği için alınmış bir önlem. Çünkü olağanüstü bir hal söz konusu.

        AK Parti Isparta Milletvekili Recep ÖZEL: ‘Birinin durdurması lazım’

        BAŞBAKAN ya da Bakan, yayını durdurduktan sonra konuyu 24 saat içinde yargıya götüreceği ve nihai kararı mahkeme vereceği için bu düzenleme Anayasa’ya aykırı değil. İnternetteki bir bilgi, saniyede milyonlara ulaşıyor. Bu yüzden mağdur olanlar var. Birinin bunu durdurması lazım. Sonrasında mahkeme yayın durdurma kararı vermezse, erişim tekrar açılır.

        CHP İzmir Milletvekili Erdal AKSÜNGER: ‘Kendilerini hâkim ve savcı yerine koyacaklar’

        ANAYASA Mahkemesi, önceki düzenlemede TİB’e erişimi engelleme yetkisi vermeyi hak ihlali olarak gördü. Şimdi Başbakan ya da bakan, daha da üst bir hak ihlalinin yetkisini istiyor. Neye göre kesecek cezayı? Bu bir dükkâna ceza kesmeye benzemez. Kendilerini hâkim ve savcı yerine koyacaklar. Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine bu yeni düzenleme, aleni bir şekilde Anayasa’ya aykırı olur. Sakıncalı durumlarda internet içeriğine 24 saatlik tedbir kararı koyabilecek merci savcılık olabilir. Ama o da ancak ihtisas mahkemelerinin oluşması ve onların karar vermesiyle olur. Türkiye bu yasaklar nedeniyle çok cezaya çarptırıldı.

        MHP Antalya Milletvekili Mehmet GÜNAL: ‘Anayasa’nın arkasından dolaşıyorlar’

        TAMAMEN antidemokratik bir ‘Ben yaptım oldu’ mantığı. Hukuk devletinde yeri yok. Tek adam tahakkümü altında ona buna talimat ver, istediğini kapat. Bu ancak diktatörlüklerde olur. Bakan yetkisiyle haklar kısıtlanacak. Anayasa Mahkemesi iptal ediyor, bunlar arkasından dolaşıyorlar. Önce yapıp sonra hukuka uydurmak olmaz.

        CHP Manisa Milletvekili Hasan ÖREN: ‘Türkiye, muz cumhuriyeti değil’

        BIR şey yapacaksınız, hukuk sistemi içinde gerekçelerini sunacaksınız. Bakanlık, siyasi bir merci. Bu durumda, özgürlüğün ve muhalefetin güvencesi ne olacak? Böyle şeyler gelişmemiş Afrika ülkelerinde olur. Türkiye, muz cumhuriyeti değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ