Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Özel Statülü Hacı Bektaşi Veli Lisesi'nin temeli atıldı

        Şefik DİNÇ / HABERTÜRK

        Bakan Avcı, Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi'nde okuyacak öğrencilerin nasıl belirleneceği ile ilgili bir soruya ise "Zengin bir Alevi-Bektaşi birikimimiz var. Talepler değerlendirilecek. Bunu en iyi vakıf yöneticilerimiz bilir" şeklinde yanıt verdi.

        Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılması ve cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için hükümetten adım atmasını beklerken, Alevilik inancını öğretecek olan lisenin temeli atıldı. Halkalı'daki temel atma törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katıldı. Önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirilecek özel statülü okulda Alevi – Bektaşi inancı ve ibadetinin öğretilecek ve cem evlerine dede, daba yetiştirilecek. 300'ü yatılı olmak üzere 600 kişilik olacak olan okula Balkanlar'dan, Orta Doğu'dan ve Orta Asya'dan da öğrenci alınacak. Vakıftan yapılan açıklamada okulun müfredatında lise eğitiminde yer alan ortak derslerin yanı sıra Alevi-Bektaşi öğretisine ilişkin derslerin olacağı ve müfredatın Milli Eğitim Bakanlığı ve vakıf tarafından ortak hazırlanacağı ifade edildi. Okulun müfredatında, Alevilik ve Bektaşilik inancında ibadet ve uygulamalar, On iki İmam yaşamı ve felsefesi Alevi - Bektaşi tarihi süreci, Alevi – Bektaşilikte Dört Kapı Kırk Makam gibi dersler de olacak.

        ÖĞRENCİLER ALEVİ BEKTAŞİ OLACAK

        Okulda okuyacak öğrenciler, Alevi inancına mensup ve bu alanı kendilerine meslek olarak seçmeye kararlı Dede soyundan ve Bektaşi geleneğinden gelenler arasından yazılı ve sözlü mülakat ile belirlenecek. Okuldan mezun olanlar dede-baba olarak görev alabilecek. Vakıftan yapılan açıklamada, öğrenci ve öğretmen seçimi ile ders kitaplarının yazımının Dosteli Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa yapılacağı belirtildi. Bakan Avcı, Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi'nde okuyacak öğrencilerin nasıl belirleneceği ile ilgili bir soruya ise "Zengin bir Alevi-Bektaşi birikimimiz var. Talepler değerlendirilecek. Bunu en iyi vakıf yöneticilerimiz bilir" şeklinde yanıt verdi.

        Halkalıda 16 dönüm arazi üzerine inşa edilecek okulda; kütüphane, Fizik - Kimya Biyoloji ve Sosyal Bilimler derslik veya laboratuvarları, Bilgisayar ve Yabancı Dil laboratuvarları, Müzik dersliği ve araç gereçleri, Spor salonları, toplantı ve gösteri salonları, Cem ve inanç uygulama salonu, kafeterya ve yemekhane olacak.

        Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi'nde ortaöğretim ve lise bölümlerinde okutulmakta olan ortak ve meslek derslerine ilave olarak şu dersler de olacak:

        Kur'an-ı Kerim

        Hadis, Akaid ve Kelam

        İslam Kültür ve Medeniyeti

        Hitabet ve Mesleki Uygulama

        Alevilik ve Bektaşilik inancında ibadet ve uygulamalar

        On iki İmam yaşamı ve felsefesi

        Alevi - Bektaşi tarihi süreci

        Alevi – Bektaşilikte Dört Kapı Kırk Makam

        İslam tarihinde Müslümanlığın yayılışında Tasavvuf inancının etkili olduğu ülkeler ve bırakılan izler.

        Tasavvufa Giriş, Büyük mutasavvıflar ve öğretileri

        Tasavvuf Edebiyatı ve Musikisi

        Ahilik ve diğer Anadolu teşkilatları ve etkileri

        Alevi – Bektaşi yaşamı, örf ve adetleri, felsefesi

        Toplumda sosyal bütünleşme, kişisel aydınlanma ve gelişim

        Bağlama eğitimi ve semah manası erkânı

        İngilizce, Arapça, Osmanlıca ve Farsça

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ