Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Siyasette 1 kasım flörtleri

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye, 4 ayda ikinci seçime gitmeye hazırlanı- yor. 7 Haziran seçimlerinde hiçbir parti Meclis’te hükümeti kuracak çoğunluk olan 276 sandalye sayısına ulaşamadı. AK Parti 258’de kaldı, 3 muhalefet partisi 292’ye ulaşsa da birleşerek koalisyonu kuramadı. Kamuoyunun geniş bir kesimi, 1 Kasım’da yapılacak seçim öncesinde durumun 7 Haziran’dan çok farklı olmayacağı görüşünde. Bu ihtimali göz ardı etmeyen partilerde ittifak arayışları başladı. AK Parti, eksik 18 sandalye için ince hesaplar yapı- yor. CHP ve MHP’de ise AK Parti’nin 276’yı yakalamaması için karşı hamle hazırlıklarına başlandı. AK Parti, Milli Görüş hareketinin ana damarı olan Saadet Partisi ile, CHP ulusalcı Vatan Partisi ile MHP de ülkücü hareketten gelen BBP ile alt düzeyde temasta. Milletvekili listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği son tarih olan 18 Eylül’e kadar bu partiler arasında kıyasıya pazarlıkların yaşanabileceği ifade ediliyor.

        ‘SİNERJİ’ ANALİZİ

        AK Parti, CHP ve MHP’de seçim bölgesi bazlı analizler yapılarak, 7 Haziran’da birkaç bin oyla kaçan milletvekillikleri masaya yatırıldı. Aynı damardan gelen küçük partilerle yapılacak seçim ittifaklarının 1 Kasım’daki kilidi çözeceği kanaati, üç büyük partide konuşulmaya baş- landı. AK Parti, 1 Kasım’da 276’yı garantilemek için Saadet Partisi ile temasa geçti. Alt düzeyde yürütülen temaslarda, 7 Haziran’daki oy oranları üzerinden hesap yapılarak, iki partinin ittifaka gitmesi halinde nasıl bir sonuç çıkacağı değerlendirilmeye başlandı. “7 Haziran’da ittifak olsa kaç vekil fazla çıkardı?”, “Nerelerde milletvekili sayısı artardı?” gibi sorulara yanıt arayan iki parti, 1 Kasım’da ittifak yapılmasının bir sinerji yaratıp yaratmayacağını da kendi bünyelerinde tartışıyor.

        OLUMLU MESAJLAR

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Saadet ittifakı ile ilgili bir soru üzerine “Partilerin birleşmesi suretiyle, daha az siyasi partinin olduğu, daha içerikli siyasetin geliştirildiği bir atmosfer doğru olur. Bir gün eğer Türkiye 3 ana akımın öncülüğünde siyaset yaparsa istikrar sağlanır. Her parti ile işbirliği, görüşme zemini olduğu kanaatindeyim. Netice alınır mı onu söylemek erken” demişti. Saadet Partisi Lideri Mustafa Kamalak da “Ev yanarken itfaiye görevlisinin düşüncesi, fikri, zikri sorulmaz” ifadeleriyle ittifaka yeşil ışık yakmıştı. KAPIYI KAPATMADI İktidar partisinde bu ince hesaplar yapılırken, CHP’nin de bu süreçte boş durmadığı anlaşıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ulusalcı Vatan Partisi’nin lideri Doğu Perinçek ile görüştüğü ortaya çıktı. Sürpriz görüşmede Perinçek’in Kılıç- daroğlu’na ittifak önerisinde bulunduğu, CHP Lideri’nin bu teklife temkinli yaklaşsa da kapıyı tamamen kapatmadığı ifade edildi.

        MHP RENK VERMİYOR

        İki büyük partide bu hareketlilik yaşanırken, kulislerde MHP’nin de ülkücü kökten gelen BBP ile ittifakı değerlendirebileceği konuşulmaya başlandı. 7 Haziran öncesinde Saadet Partisi ve BBP, MHP ile ittifak yapmak istemiş ancak MHP bu teklifi kabul etmemişti. AK Parti’nin MHP kökenli Tuğrul Türkeş ile eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu’yu milliyetçi seçmene mesaj vermek için geçici hükümete aldığı görü- şünü öne sürenler, MHP-BBP ittifakının milliyetçi seçmen üzerinde bir sinerji yaratabileceğini belirtiyor. BBP seçim ittifakı konusunda sıcak mesajlar verirken, MHP kanadı bu konuda renk vermemeyi tercih ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ