Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bugün milyonlarca vatandaş dini vecibelerini yerine getirmek amacıyla kurban kesecek

        Soner ÖZCAN / Deniz ÇİÇEK /GAZETE HABERTÜRK

        Bugün 4 günlük Kurban Bayramı’nın ilk günü. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyenlere hem din adamlarının hem de doktorların uyarıları var.

        Kesilecek hayvanın dinen kurban için uygun olması gerektiğini belirten Antalya Müftüsü Osman Artan şu bilgileri verdi: “Koyun ve keçi bir kişi, sığır ve deve cinsinden kurbanlar 7 kişi için kesilebilir. Hayvanların yaşlarıyla ilgili dinen konulmuş sınırlar vardır. Koyun ve keçi 1, sığır 2, deve 5 yaşını doldurmuş olmalıdır. Kurbanın özrünün olmaması gerekir. 2 memesinin tamamı, kulakları olmayan, çok zayıf, hastalıklı ve kör hayvanlar kurban olmaz.”

        ‘HAYVANA EZİYET EDİLMEMELİ’

        Geçtiğimiz yıllarda kurban kesimi sırasında uygun olmayan görüntülerle karşılaşıldığını kaydeden Artan, “Kurban keserken hayvana eziyet edilmemesi gerekir. Hayvanın 3 ayağı bağlanıp gözleri kapatılmalıdır. Tekbir getirip besmele çektikten sonra hayvanın nefes, yemek borusu ve 2 damarının kesilmesi ile kesim işlemi tamamlanmış olur” dedi. Kesilen kurbanın 3 parçaya ayrılması gerektiğini hatırlatan Artan, “Bir parçası fakirlere dağıtılır. Bir parçası gelen komşu ve akrabalarla tüketilir. Diğer parça da aile için ayrılır. Tabii imkân varsa hepsini dağıtabilirsiniz. Derisi ve diğer şeylerini hayır kurumlarına vermek gerekir. Kendisi kullanırsa bedelini fakirlere vermelidir” diye konuştu.

        BEL KAYMASINA DİKKAT

        Doç. Dr. Hülagü Kaptan ise Kurban Bayramı’nda profesyonel kasapların dışında vatandaşların da kurbanlarını kestiğini, bu süreçte çok fazla sayıda kesi yaralanmalarının yaşandığını, arterlerde meydana gelebilecek bir yaralanmanın ise ciddi sıkıntılar meydana getirebileceğini dile getirdi. Etin parçalanma sürecinde çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kaptan, bayram sonrasında özellikle bel ağrısı şikâyetiyle çok sık karşılaştıklarını ifade etti. Yüzlerce kiloluk bir hayvanın kesimi ve parçalanmasında vücuda aşırı yüklenmelerin olduğunu böyleyen Kaptan, “Kurban kesme, ciddi bir fiziksel aktivite. Kurban keserken dikkatsizce yapılacak hareketler, bel kaymasına neden olabiliyor. 10-20 kilo belki rahatlıkla kaldırılabilir, ancak dikkatsizce, zorlayarak yükün altına girilirse travmaya neden olunur” bilgisini verdi.

        ‘ÖNCE HİPNOZ EDİN, SONRA KESİN’

        Psiko log ve hipnoz uzmanı Mehmet Başkak, acemi kasap vakalarının önüne geçmek ve kurbanlıklara acı çektirmeden kesim yapılabilmesi için kurbanlıkların hipnozite edilip sonra kesilmesini önerdi. Hipnotize edilen hayvanların saniyeler içinde kolayca kurban edilebileceğini söyleyen Başkak, nasıl hipnoz yapılacağını ise şöyle anlattı:

        “Kurban kesecek kasabın, zihnini sakinleştirmeyi öğrenmesi gerekir. Zihnini sakinleştiren herkes sinirli bir hayvanın dahi yatışmasını sağlayabilir. Çünkü hayvanlar öfkenin de korkunun da kokusunu hisseder ve buna göre tepki verir. Hayvan, bedensel özelliklerine uygun biçimde bir süre hareketsiz kalmasını sağlayacak bir duruşa getirilmeli ve öylece (8-10 saniye) sabit kalması sağlanmalı. Bunu sakin bir zihinle ve sakin hareketlerle yapan bir kasap bir süre sonra hayvanın transa geçtiğini, felç olmuş gibi kalakaldığını gözlemleyebilir. Hayvanın sakin hareketlerle gözleri kapatılır. Bu esnada besmele çekilebilir, tekbirler getirilebilir, dualar yapılabilir. Bunlar donakalma durumunu bozmayacaktır. İşte bu esnada kurbanı kesim işlemi başlatılabilir.”

        HİPNOZLA KESİM CAİZ Mİ?

        Hayvan hipnozunun yakın zamanlarda bilim adamlarının da dikkatini çektiğini ve laboratuvar çalışmalarına konu olduğunu belirten Başkak, bu yöntemle hayvanların sadece sakinleştirildiğini, hipnozla kesimin dinen de bir sakıncası olmayacağını savunuyor. Başkak, bu konuda Diyanet’in fetva hattına başvurularak kolayca bilgi sahibi olunabileceğini dile getirdi.

        ÇEVREYİ KİRLETENE 1157 TL CEZA

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kurban atıklarıyla çevrenin kirletilmemesi için harekete geçti. Kurban Bayramı boyunca 81 ildeki kurban kesim yerlerinde denetim yapacak olan bakanlık, vatandaşlardan da kapı önlerinde ve uygunsuz ortamda kurban kesenleri “ALO 181” hattına bildirmesini istedi. Kurban kesimi sadece belediyelerden onaylı bölgelerde yapılabilecek. Vatandaşlar kurban atıklarını, siyah sızdırmaz çöp torbalarına üçte iki oranında dolduracak. Kurban atıklarıyla çevreyi kirleten vatandaşlara 1157 TL, kurban kesim yerlerine de 46.5 bin TL ceza kesilecek. Bu çerçevede öngörülen önlemler ve uyarılar şöyle:

        -Kurbanlar, ancak belediyeden onaylı ve gereken şartları taşıyan kesim noktalarında kesilecek. Park, bahçe, sokak, bina önleri ile meydanlarda kesim yapılmayacak.

        -Kesimler, kasaplık belgesine sahip ehil kişiler tarafından yapılacak.

        -Atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara konulacak. Torbalar, üçte iki oranında doldurulacak.

        -Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilecek. Kesim yerleri temizlenip gerekirse kireçlenecek. Kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkanma imkânı bulunacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ