Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Tarihi mekanlar bir bir tarih oluyor

        Onur ŞAHANOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        TARIHE meydan okuyarak kuşaktan kuşağa işletilen birçok mekânın yerinde bugün yeller esiyor. Son olarak tarihe direnen Kelebek Korse de geçtiğimiz gün kepenk kapatma haberleriyle gündeme gelmişti. Sadece Kelebek Korse değil geçmişten günümüze birçok mekân adeta tarihe karıştı. 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe giren Borçlar Kanunu kararları sonrası da tarihi mekânların kapanma süreci hız kazandı. Biz de bir bir tarih olan bu değerli mekânları sizler için derledik.

        KELEBEK KORSE DE KEPENK INDIRDI

        Beyoğlu’nda günümüz şartlarıyla mücadele ederek ayakta kalmayı başaran 3 tarihi mekândan biri olan Kelebek Korse de mücadelesini kaybederek geçtiğimiz gün kepenk indirdi. Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesi sonrası kira artışı ya da tahliye kararına direnemeyen Kelebek Korse’nin kapanmasından sonra Beyoğlu’nda mücadeleyi sürdüren son 2 tarihi mekân olan Lebon Pastanesi ve Eller Sanat Galerisi’nin de mahkeme süreçleri devam ediyor. Istanbul’da daha önce yıkılan veya tahliye edilen tarihi mekânlardan bazıları ise şöyle;

        * Dünya Kitabevi, Hachette Kitabevi’nin yerine açılmıştı. Hachette tarihi bir kitabeviydi. Dünya kitabevi de ticari nedenlerden kapanmak zorunda kaldı. Bugün Hachette Kitabevi ile başlayan kitabevi serüveni yerine bir kahve dükkânının açılmasıyla son buldu.

        * St. Antuan Katolik Kilisesi’nin yanında yıllarca ayakta kalma mücadelesi veren Sel Kitabevi, birkaç yıl önce daha fazla tutunamayarak kapandı. Bugün Sel Kitabevi’nin yerinde bir giyim mağazası yer alıyor.

        * Beyoğlu’nun en eski kitapçılarından biri olan Librairie de Péra kentsel dönüşüm nedeniyle 2013 yılında kapandı.

        * Rüya Sineması 1930 yılında Yunan Konsolosluğu’nun hemen arkasındaki boş alana yapıldı. Ilk adı Artistik Sineması’ydı ve yetişkin filmlerinin gösterimiyle biliniyordu. 2010 yılında kapanan sinema binasının yıkılacağı söyleniyor

        * Inci Pastanesi Beyoğlu Istiklal Caddesi üzerinde 1944 yılında kuruldu. Semtin en ünlü ve tarihi pastanesi olan Inci Pastanesi, Serkildoryan binasının restorasyon edilmesi sebebiyle 2012 yılında kapatılmıştı. Beyoğlu ile özdeşleşen ve profiteroluyla iz bırakan Inci Pastanesi bugün Mis Sokak’taki yeni yerinde hizmet vermeye devam ediyor.

        * Reboul Eczanesi, Fransız Eczacı Jean Cesar Reboul tarafından Pera Caddesi üzerinde Rumeli Han içerisinde açılmıştı. Bir asra yakın zamandır varlığını sürdüren eczane Rumeli Han’ın el değiştirmesiyle taşınmak zorunda kaldı.

        * Inci Sineması 2014 yılında yıkıldı. Türk sinemasının seçkin eserlerinin gösterildiği sinemanın yerine bir otel ve birkaç konut yapılıyor.

        KAYMAKÇI PANDO

        Beşiktaş’ın eski dükkânlarından biri olan Kaymakçı Pando, mülk sahibiyle uzlaşamama nedeniyle dükkânını kapatmak zorunda kaldı. Pando,1895’ten beri aynı dükkânda meşhur Pando kaymağını üretiyordu.

        ALKAZAR SİNEMASI

        Alkazar Sineması 1920’li yıllarda kuruldu. Korku, fantastik, kovboy ve işgal filmleri gibi Avrupa filmleri gösteriminin yapıldığı sinema 2010 yılında kapandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ