Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Hayata Dönüş davasında karar çıktı

        Ümraniye Cezaevi'ndeki ölüm oruçlarını bitirmek için 2000 yılının Aralık ayında başlatılan ve biri asker 8 kişinin ölümü, birçok kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan 'hayata dönüş operasyonu' ile ilgili 399 mahkum hakkında açılan davada 15 yıl sonra karar geldi. Yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 sanık hakkında açılan davaların düşürülmesine karar veren mahkeme, 367 sanığı da "faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek" suçunu işlemediklerinin anlaşıldığı gerekçesiyle beraat ettirdi.

        Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen 98'nci duruşmaya, tutuksuz yargılanan 8 sanık ile avukatları katıldı.Cumhuriyet Savcısının 11 Haziran 2015 tarihinde verdiği mütalaayı hatırlatan Mahkeme Başkanı Selçuk Kaya, sanık avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını sordu. Bazı sanıkların avukatı Güçlü Sevimli, davanın 15 yıl sürdüğünü belirterek,"Bu davaya konu olan operasyon kelimenin tam anlamıyla katliam şeklinde gerçekleşmiştir. Bugün sanık sandalyesinde olması gerekenler müvekkillerimiz değil, bu operasyonları gerçekleştirenlerdir. Bu dava sıradan bir dava değildir. Gelecekte bu dava ve yaşananlar asla unutulmayacaktır. Yargılama 15 yıl sürdü ve bu sürede bir arpa boyu yol alınamadı. 15 yılda toplam 98 celse yapıldı. Müvekkillerimiz için zaman aşımı talep etmiyoruz. Atılı suçların hiçbirini işlememişlerdir. Beraat kararı verilmesini istiyoruz" dedi.

        Son sözleri sorulan sanıklar Zelin Kardaş, Murat Yüce, Salman Akgül, Kemalettin Karadağ, Muzaffer Aktaş, Ali Değerli, İbrahim Öztürk ve Ulvi Kurvut da beraatlerini istedi.

        1 saatlik aranın ardından mahkeme, yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 sanık hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine karar verdi. 367 sanığı da "faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek" suçunu işlemediklerinin anlaşıldığı gerekçesiyle beraat ettirdi. 367 sanık hakkında "cezaevi idaresine silahlı ayaklanma", "6136 sayılı yasaya muhalefet", "patlayıcı madde bulundurmak" ve "kasten yaralama" suçlarından açılan kamu davalarını ise zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürdü. Yakalanamayan 66 sanık hakkındaki yakalama emirlerini kaldıran mahkeme, silahlar, bıçaklar, saldırı ve savunmada kullanılan demirden yapılmış aletler, el yapımı boru tipi tüfekler, ok atmada kullanılan arbelet görünümündeki aletler ile el yapımı gaz maskelerinin adli emanette kalmasına karar verdi.

        BİRİ ASKER 8 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

        Operasyonda Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt ile Ahmet İbili, Rıza Poyraz, Ercan Polat, Alp Ata Akçaöz, Ümit Gedik, Hayrettin Akbaba ve Muharrem Buldukoğlu adlı tutuklu ve hükümlüler hayatlarını kaybetmişti.

        30 MAHKUM 2 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

        2000 yılı başında Adalet Bakanlığı'nın emriyle F tipi cezaevleri kuruldu. F tiplerinin hücre olduğunu söyleyen bir grup mahkum önce açlık grevi, ardından da ölüm orucuna başladı. Aydınlar ve hukukçulardan oluşan bir komisyon cezaevlerindeki ölüm oruçlarını sonlandırmak için görüşmeler yaptı. Ancak 19 Aralık 2000 sabahı, jandarma birlikleri ülke çapında eylemlerin sürdüğü 20 cezaevine eş zamanlı operasyon başlattı. Operasyonun adı aynı gün "Hayata Dönüş" olarak açıklandı. Operasyonda Bayrampaşa Cezaevi'nde 12, Ümraniye Cezaevi'nde 7, Türkiye toplamında ise 30 mahkûm ve 2 asker hayatını kaybetti. Bayrampaşa Cezaevi'nin C-1 Koğuşu'nda diri diri yanan 6 kadının görüntüleri hafızalara kazındı.167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava, Bayrampaşa Cezaevi'nin kapatılmasından bir yıl sonra 2009'da Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin zaman aşımı kararıyla düştü. Ümraniye Cezaevi'ndeki ölümleri konu alan 399 sanıklı dava ise 15 yıl sürdü.

        AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ

        Avrupa İnsanlar Hakları Mahkemesi (AİHM) geçen yıl Türkiye'yi mahkum etmişti. AİHM inceleme sonucunda Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkını garanti altına alan 2. ve işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. maddelerini ihlal ettiğine karar vermişti. Karar gereği Türkiye Songül İnce, Özgül Dede, Gülperi Özen, Aydan Odabaş ve Fatma Güzel adlı davacılara farklı miktarlarda olmak üzere mahkeme masrafları da dahil toplam 54 bin Euro tazminat ödeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ