Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye Azez'de YPG'yi neden vuruyor? Azez neden önemli?

        HABERTURK.COM

        Türkiye, Suriye'deki Azez kentinde PKK'nın Suriye kolu YPG mevzilerini vurmaya devam ediyor. Kilis'te sınır karakollarına açılan ateşe angajman kulları çerçevesinde verilen karşılığın yanı sıra, Kilis ile Halep arasındaki yardım koridorunun açık tutulması için operasyon yapılıyor.

        Türkiye'nin hafta sonundan bu yana Suriye'deki YPG noktalarına yönelik Fırtına obüsleriyle yaptığı atışlar devam ediyor. Sınır hattındaki birliklere takviye olarak ayırca tanklar, topçu bataryaları sevk edildi.

        Suriye'de süren çatışmalarda Türkiye sınırında YPG, DAEŞ, Özgür Suriye Ordusu, Esad rejimi ve Rus güçleri arasında süren çatışmalar ve bombardımanlara, Türkiye'nin YPG'ye yönelik operasyonu ile farklı bir boyut kazandı.

        YPG NE İSTİYOR?

        "Kırmızı çizgi" olarak nitelenen Fırat Nehri'ne ulaşan YPG güçleri, Rusya'nın hava bombardımanıyla Kilis sınırında bulunan Afrin'den sonra, Azez kentine 6 kilometre mesafedeki Minniğ Havaalanı'nın da kontrolünü de ele geçirdi. Fırat'ın batısına geçemeyen YPG, Azez'den doğuya doğru ilerleyerek, Mare-Cerablus hattının kontrolünü sağlamaya çalışıyor.

        TÜRKİYE YPG'NİN İLERLEMESİNE KARŞI

        Türkiye ise güney sınırında bir YPG hattı istemiyor. Bunun yerine şu anda DAEŞ ve muhaliflerin elinde olan bu bölgenin uçuşa yasak bölge ilan edilmesini ve mülteci kampı oluşturulmasını istiyor.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Angajman kurallarını işletmemiz gereken bir durum ortaya çıktı. Angajman kuralları çerçevesinde Azez ve civarındaki tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur"

        Türkiye'nin YPG'yi vurması sonrası başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere birçok kesimden "ateşkes" çağrısı geldi. Bu çağrılarla birlikte Türkiye ile ABD arasında YPG'nin "terör örgütü" olup olmadığı tartışması da başlayarak iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik yarattı.

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmede YPG'ye yardım edilmemesi, verilen silahların daha sonra PKK'nın eline geçerek Türkiye'ye karşı kullanıldığı vurgulandı. Bunun yanında YPG milislerinin Kandil'de eğitim alarak, PKK yöneticilerinin Suriye'de olduğu belirtilerek terör örgütü olduğu vurgusu yapıldı. Ancak ABD, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiklerini belirtseler de YPG için bu tanımı kullanmaktan kaçındılar.

        RUSYA NE İSTİYOR?

        Suriye'de Lazkiye üssüne gönderdiği savaş uçaklarıyla dikkat çeken Rusya güçleri Halep, İdlib, Azez gibi önemli sınır kentlerini savaş uçaklarıyla bombalarak YPG'nin yolunu açıyor.

        Rusya bu operasyonları sırasında Türkiye'nin hava sahasını işgal etmiş, Türk Hava Kuvvetleri'nce Türkiye sınırları içerisinde düşürülen savaş uçağı iki ülke arasında krize yol açmıştı.

        AZEZ NEDEN ÖNEMLİ?

        Kilis'e sınır kenti olan Azez, Türkiye'den Halep'e giden yardımlar için bir geçiş noktası özelliği taşıyor. Bunun yanında Bayırbucak Türkmenleri'nin de yaşadığı bu bölge Türkiye için ayrı bir öneme sahip. Türkiye bu koridorun açık tutularak gönderilecek yardım malzemeleri ile olası bir bombardıman sonrası Türkiye'ye mülteci akınının önüne geçmek istiyor.

        300 bin kişinin yaşadığı Azez’de 50 bin Suriyeli kamplarda kalıyor. Rus ve Esad güçlerinin bombardımanın devam etmesi halinde buradaki Suriyelilerin de kapıya dayanacağı tahmin ediliyor

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Alınan tedbirler ulusal güvenliğimiz için, insani koridor için, Türkiye'nin fiili savaş durumuna girmemesi, terör örgütünün bölgeye yerleşmemesi için alınan tedbirlerdir."

        PYD lideri Salih Müslim, YPG'nin geri adım atmayacağı yönündeki sözlerine karşılık veren Başbakan Davutoğlu, "Geri adım atmayacağız' demesinin bir anlamı yok. Geri adım attılar. Şu anda Azzez civarında YPG unsurları Azzez'den uzaklaştırıldı. Azzez'e yaklaşırlarsa en şiddetli tepkiyi görürler. Azzez'in düşmesine izin vermeyeceğiz. Çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek, bunu Biden'a da söyledim. Bu anlamda Salih Müslim'in açıklamalarının anlamı yok" demişti.

        NE KADAR MÜLTECİ GELMESİ TAHMİN EDİLİYOR?

        Halep'e yönelik bir saldırı sonrası en az 60 bin, en fazla 600 bin kişinin Türkiye'ye sığınması tahmin ediliyor. Türkiye ise böyle bir mülteci akını karşısında Suriye sınırları içerisinde kurulacak mülteci kampıyla bu akını azaltma etkisinde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ