Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa AK Parti ile CHP arasında yeni Anayasa için yeni masa tartışması sürüyor

        Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda çıkan tartışmanın ardından, komisyonun fesh edilmesi üzerine başlayan tartışma sürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "CHP samimi olsaydı ayrı bir komisyon kurulurdu" derken, CHPGenel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, "Önce AKP'nin samimi bir bakış açısı olmalı" diye karşılık verdi.

        Yeni Anayasa için kurulan uzlaşma masasının usul görüşmelerinde dağılması üzerine başlayan tartışma sürüyor.

        ADALET BAKANI BOZDAĞ: CHP SAMİMİ OLSAYDI...

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Sorgun’da Yeni Anayasa’ya ilişkin soruları yanıtladı, özetle şöyle dedi:

        * CHP komisyonda, isim konusunda “Önce darbe yasalarını mevzuatımızdan temizleyelim, sonra da Anayasa için yol temizliği yapalım. Bu komisyonun adı da ‘Darbelerden Arındırma, Temizleme Komisyonu’ olsun” dedi.

        * Başbakan’ımız “Sizin niyetiniz yeni bir Anayasa yapmaksa, kurulmuş komisyonda devam edin. ‘Aynı zamanda darbe yasalarından hukukumuzdan arındıralım’ diyorsanız, ayrı bir komisyon kuralım, o komisyon bu görevi yapsın” dedi. CHP samimi olmuş olsaydı, darbe yasaları konusunda ayrı bir komisyon kurulur, o komisyon o görevi yapabilirdi.

        AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ŞAHİN:'DARBECİLERİN İRADESİNE DOKUNDURTMAYIZ' DİYORLAR

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, parti genel merkezinde düzenlenen toplantıda şunları söyledi:

        * Anayasa’nın 3. maddesi, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” diyor. “Ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür” demek, vatan da ülke de millet de devletin ülkesi ve milleti demektir. Peki ne olması lazım? “Türkiye Devleti ülke ve millet olarak bölünmez bir bütündür” yani bu vatan da, ülke de devlet de milletindir.

        * Bu devletin, ülkenin sahibi millettir ama darbeciler bunu koyamadılar. İşte sivil bir Anayasa bunu böyle düzeltmeli. Ama özellikle 2 siyasi parti CHP ve MHP, “Biz asla buna dokundurtmayız” diyorlar. Aslında “Darbecilerin iradesine dokundurtmayız” diyorlar.

        CHP GENEL SEKRETERİ SINDIR: ÖNCE AKP'NİN SAMİMİ BİR BAKIŞ AÇISI OLMALI

        CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin, “Türkiye’de parlamenter demokrasinin daha demokratik, özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması için her zaman her yerde oluruz ama parlamenter demokrasiyi etkisizleştirecek, zayıflatacak her türlü rejim değişikliği sürecinin ise karşısında olur, masaya oturmayız” dedi.

        Sındır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de darbelerin getirdiği, yaşamın her alanında özgürlükleri kısıtlayan hukuki düzenlemelerin, bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Sındır, şöyle dedi:

        "Bundan öte bir arayış içerisinde olmak gaflettir. Başkanlık sistemi ve bir rejim değişikliği arayışı, bizi asla o masaya oturtamaz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ