Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul 50. sıra ile mutsuz şehirler arasında yer alıyor

        Nagihan Alan/ GAZETE HABERTÜRK

        TÜİK’in açıkladığı yaşam memnuniyeti 2015 verilerinden hareketle mutsuzluk oranını merceğe aldık. 3 yıl önce yapılan ve yıl sonunda güncellenmesi beklenen TÜİK’in mutlu iller sıralamasına göre İstanbul 50. sıra ile mutsuz şehirler arasında yer alıyor.

        İstanbulluların mutsuzluk nedenlerini ve çözümlerini uzmanlara sorduk.Uzmanlara göre günden güne mutluluk oranı düşüyor. İstanbullular olarak neden mutsuzuz? Uzman psikologlara metropol insanının mutsuzluk nedenlerini ve çözümlerini sorduk...

        Uzman Psikolog Aylin Gündoğdu:Akıllı telefon diyeti yapın, yanınızdakine gülümseyin//“Şehirleşme arttıkça sosyalleşme azaldı. Sanal keyif vericilerle mutlu olmak zor. Eşinle konuşmak varken aile terapistine gitmek, arkadaşın yanındayken sosyal medyadan akıllı telefon elinde biriyle konuşmak... Bunlar ilişkileri bitirdi. Maydanoz detoksu yerine birazda sosyal medya detoksu lazım bu şehre. Akıllı telefon diyeti şart. Yanınızdakine gülümseyin, diyalog kurun. Aksi halde bu şehirde tükenmişlik sendromunun dibine vuracağız. Bu nedenle bu kentte sıklıkla distemik bozukluk görülüyor. Yani ne keyifliyiz ne de depresif. Arafta kalmış gibiyiz. Apartmanlarda kimse kimseyi tanımıyor yan dairemizden haberdar değiliz. Bu şehirden gidebilen gitsin. Çünkü metropol yaşamı insan ilişkilerini gerçekten bitiriyor.”

        Psikolog İclal Gözcü Atalay:Ataşehir’de oturup Beylikdüzü’nde çalışmayın “O kadar ben merkezci olduk ki buna en güzel örnek selfie’ler. Kendimizi çekip çekip internete koyuyoruz. Yazılan yorumlarla mutlu oluyor her anımızı teşhir ediyoruz. Sürekli mutlu olma çabamız var. Mutluluk hava durumu gibidir. Sürekli mutlu olunmaz. İnsanlar terapilerle, sanal hayatta mutlu olacağım sanıyor. Sürekli mutluluk düşünmeyin. Mutlu olmak için seçeneklerinize bakın. Kriterlerim var deyip evimizi değiştirmiyoruz. Ataşehir’de oturup Beylikdüzü’nde çalışıyoruz. Yapmayın. Değişime açık olun. Sosyal medyada tbt’ler var bir de şimdi. Eskiye özlem. Böyle yaşanmaz. Narsisizme doğru evriliyoruz. Evinizi de hayatınızı da değişime açık tutun.”

        DİYALOG YOKSA MUTLULUK DA YOK

        Türkiye Sistem Dizinleri Enstitüsü'nün Kurucusu Terapist Mehmet Zararsızoğlu:“En önemli problem modern insanın mutluluk hedefiyle yaşaması. Hiç gerçekleşmeyecek bir yalan bu. Çünkü hayat, acılarla yaralanmalarla ve ardından iyileşmelerle gelen bir bütün, ‘Beni mutlu et’ diye gelen danışanlarıma ‘Seni mutlu edemem ama mutlu olmayı neden bu kadar arzuladığını çözebilirim’ diyorum. Akabinde aslında bu hissiyatın önemli bir nedeni de İstanbullu diyalog kurmayı unuttu. Bunu çözmeden bir adım öteye gitmek zor. Metropolde hayat monologdan ibaret. Hayatı tek kişilik bir gösteri gibi yaşayamazsınız. Slovenyalı ünlü bir yerbilimci, İstanbul’u ‘yeryüzünün omurgası’ olarak tanımlar. Bu kadar önemlidir bu kent. İstanbul’a çeşitli nedenlerle gelen, burada sadece tutunuyor. Şehirle yaşamak, şehirle bütün olmak demektir. Bunu sağlayamayan da mutsuz oluyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ