Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Küresel öğretmen ödülünü Hanan el-Hroub kazandı!

        Sami AKBIYIK/GAZETE HABERTÜRK

        İngilizVarkey Foundation tarafından verilen ve “Eğitim Nobel’i” olarak bilinen “Küresel Öğretmen Ödülü”nü (Global Teacher Prize) kazanan Filistinli öğretmen Hanan el-Hroub, HABERTÜRK’e konuştu. Oyun oynatarak öğretme modelini geliştiren, 2012’de “We Play and Learn” (Oynuyoruz ve Öğreniyoruz) adlı kitabını maddi nedenlerle yayımlayamadığı için sosyal medya hesabından paylaşan El-Hroub, çocukları savaş ortamında eğitmenin zorluğuna dikkat çekti. “Filistin’de çocuklar erken büyür. Zorluklarla büyür. Şiddeti görerek büyürler ve şiddeti normal zannederler” diyen El-Hroub, ödülünü Dubai’de düzenlenen törenle Şeyh Maktum’un elinden aldı.

        MODELİ DÜNYAYA ÖRNEK

        El-Hroub’un öğretmenlik hikâyesi şöyle başlıyor... Bir gün okuldan dönerken Filistinli bir gencin, İsrail askerlerince silahla öldürülüşüne tanık oluyor. Psikolojileri bozulan çocuklar uzun süre okula gidemeyince El-Hroub, hayatındaki en önemli kararı veriyor. “O gün çocuklarımla mahalledeki çocuklara evimde eğitim vermeye karar verdim. Her gün şiddeti görerek eğitim almalarına gönlüm razı olmadı” diyen El-Hroub, çocuklara evde oyuncaklarla eğitim vermeye başlıyor. Bu adımla dünyaya örnek olacak bir eğitim modeline imza atıyor. “Oynayarak öğretmek” modelini geliştiren ve 7 yıldır öğretmenlik yapan El-Hroub, yaralı ve hasta öğrencileri için de evlerine gidip eğitim veriyor.

        OYNAYARAK ÖĞRENİYORLAR

        Öğrencilerini sadece oyun oynayarak ve çocuk ezgileri dinleterek eğittiğini anlatan El-Hroub, “Sürekli yeni oyunlar geliştiriyorum. Bu oyunları, üniversiteye giden çocuklarım ve doktor eşimle oynayarak deniyorum. Daha sonra öğrencilerime uyguluyorum” diyor. Sınıflarından birinin oyun bahçesi olarak düzenlendiğini ifade eden El-Hroub, “Sıkıldıklarında açık alanda daha hareketli oyunlar oynayarak eğitime devam ediyorum. Bir öğrencinin ahlakı ne kadar düzgünse, eğitimi de o oranda kaliteli oluyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

        BARIŞ İÇİN HARCAYACAK

        El-Hroub, ödül olarak kazandığı 1 milyon doların (2 milyon 876 bin TL) 10 yıl boyunca yılda 100 bin dolar olarak verileceğini belirterek, şöyle konuşuyor: “Parayı barışın olduğu bir dünya oluşması için öncelikle üniversite eğitimlerine devam edecek öğrencilerime, ardından da eğitim modelimi geliştirmeye ve bu modeli uygulayan okullarla eğitmenlere bağışlayacağım

        HANANEL-HROUB KİM?

        Filistin’in Beytüllahimkentindeki Dişa MülteciKampı’nda doğup büyüdü. Lisesona kadar mülteci kampındakaldı. 1990’da BeytüllahimÜniversitesi Biyoloji Bölümü’nükazandı. Savaş nedeniyleyüksek öğrenimine devamedemedi. Dr. Omar el-Hroub’laevlendi. 2’si erkek, 3’ü kız 5çocuğu da üniversite öğrencisi.2005’te Kudüs ÜniversitesiAçıköğretim Fakültesi SınıfÖğretmenliği Bölümü’ndenmezun oldu. Ramallah’ınEl-Birah İlçesi’ndeki devletokulu Samiha Khalil’de çalışanEl-Hroub, “29 öğrencim var.Benim artık 34 çocuğum oldu.5’i öz çocuğumdu. 29 özçocuğum daha oldu” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ