Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Reçete operasyonunun teknik takibinde ortaya çıktı: Organ nakli olan gençlerin ilaçları yurt dışına gönderildi

        Nihat ULUDAĞ / İSTANBUL

        İstanbul ve 32 ayrı ilde düzenlenen reçete yolsuzluk operasyonunun teknik takibi sırasında, polis böbrek nakli olan 2 gencin kullanması gereken ilaçların yurt dışına gönderildiğini belirledi.

        Organ nakli ilaçlarının düzenli kullanılmadığı zaman ölümcül sonuçlar doğurabileceğini öğrenen polis hemen 2 genci uyardı. Ancak gençlerin ilaçlarını aldığı çete üyelerinin onların reçetelerine fazladan 4'er kutu daha ilaç yazdığını tespit etti.

        İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne Suriye uyruklu bir vatandaşın 2015 Mayıs ayında yaptığı, 'SGK'dan haksız bir şekilde alınan ilaçların yurt dışına satıldığı" yönündeki ihbar üzerine harekete geçti.

        İLAÇ ORGANİZASYONUNUN TOPLAYICI, DAĞITICI VE DEPOCU ÜYELERİ TAKİBE ALINDI

        Liderliğini Türk, Suriyeli ve Iraklı üç şüphelinin yaptığı ilaç çetesinin, "toplayıcılar", "dağıtıcılar" ve "depocular" olarak organize bir yapılanma içerisinde ilaç yolsuzluğunu gerçekleştirdikleri belirlendi. Toplayıcıların uygun hasta kimliği, eczacı ve doktor ayarlayarak reçetelere bol miktarda pahalı ilaçlar yazdırdığı, depocu gurubun toplanan ilaçları bir depoda tutarak pazarlanabilir bir şekilde düzenlediği, dağıtıcı denilen gurupların da Suriye, Irak, Hindistan, Ukrayna ve İran'a ilaç sevkiyatlarını yaptıkları tespit edildi.

        HABUR'DAN YÜKLÜ MİKTARDA YAPILAN İLAÇ SEVKIYATI POLİSİ ALARMA GEÇİRDİ

        Çete üyelerinin yapılan teknik takipleri sırasında, Habur Sınır Kapısı'ndan terör örgütlerine satılmak üzere Irak'a götürülmeye çalışılan yüklü miktarda ilaç operasyonla yakalandı. İlaçların izlerini süren polis ekipleri, böbrek nakli olan 2 gence ait ilaçların da yurt dışına gönderildiğini belirledi. Organ nakli olan kişilerin ilaçlarını düzenle kullanmadıkları taktirde hayati tehlike yaşadığı bilgisini öğrenen polis ekipleri hemen bu iki gence ulaştı.

        Ancak gençlerin ilaçlarını düzenli olarak aldıklarını öğrendi. Yapılan incelemeler sırasında ayda 3 kutu ilaca ihtiyacı olan 2 gencin reçetelerine ayda 7 kutu ilaç yazıldığı, fazla ilaçların da çete tarafından alınarak satılmak üzere depolandığı öğrenildi. Böbrek nakli olan gençlerin olaydan haberlerinin olmadığı ortaya çıktı.

        ÇETE YÜZÜNDEN KANSER İLAÇLARI BULUNAMAZ OLMUŞ

        Yürütülen soruşturma sırasında, çete üyelerinin anlaşmalı oldukları doktor ve eczaneler aracılığıyla hastalara ihtiyacı olmadığı halde reçeteleler düzenlendiği ve ilaçları yurt dışına sattıkları belirlendi. Çete üyelerinin yaptığı bu usulsüz ve haksız uygulamalar nedeniyle bazen gerçek hastaların kanser ilacı bulmakta zorluk çektikleri tespit edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ