Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Özel halk otobüsü kazaları 8 yılda 20 can aldı

        GAZETE HABERTÜRK

        Özelhalk otobüsleriyle ilgili şikâyetleri sık sık sayfaları- mıza taşıyoruz. Şoförlerin trafik kurallarını ihlal etmesi, yolcu indirip bindirirken can güvenliğini hiçe sayıp istedikleri yerde durup trafiği karıştırmaları en çok eleştirilen konuların başında geliyor. Hal böyle olunca kazalar da kaçınılmaz oluyor. HT İstanbul olarak son 8 yılda halk otobüslerinin karıştığı medyaya yansı- yan kazaları araştırdık. Ortaya vahim bir tablo çıktı. 2008 Nisan ayından bu yana fren patlamasından yasak 10 numara yağ kullanımına kadar çeşitli sebeplerle 55 özel halk otobüsü kazası meydana geldi. Bu kazalarda tablo da çok ağır: 20 kişi hayatını kaybetti, 167 kişi yaralandı.

        FREN YERİNE GAZA BASTI

        Onlarca canın yitirilmesi, yüzlerce insanın yaralanmasına rağmen kazalardan bir türlü ders alınmaması İstanbulluları isyan ettiriyor. Önceki gün akşam saatlerinde yine bir özel halk otobüsü durağa daldı. Biri ağır iki kişi yaralandı. Kaza, Beşiktaş İskele Meydanı’ndaki otobüs duraklarında meydana geldi. İddiaya göre, 30M Beşiktaş-Mecidiyeköy seferini yapan özel halk otobüsünün şoförü T.G., Çırağan Caddesi’nden Beşiktaş İskele Meydanı’ndaki durağa girerken, fren yerine bir anda gaza bastı. Şoförün gaza basmasıyla kontrolden çıkarak hızlanan otobüs kaldı- rımdaki demir çubukları altına alarak kaldırımda yürüyen Ayhan Aziz’i (68) ezdi. Otobüsün kapısının açılması nedeniyle yere düşen bir turist ise hafif şekilde yaralandı. Otobüs iki otobüse çarparak durabildi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekibi sevk edildi. Yaralı Aziz ve turisti ambulansla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada otobüsün çıktığı kaldırımda başka vatandaşların olmaması faciayı önledi. Kazayı gören bir vatandaş, “Çok hızlı döndü. Döndükten sonra kapının açıldığını gördüm. Biri düştü, otobüste gitmeye devam etti. Ondan sonra demir çubuğa takılarak otobüslere çarptıktan sonra durdu. Kalabalık vardı yaralı yerdeydi” dedi.

        İŞTE O FACİALARDAN BAZILARI

        -30 Nisan 2008

        Zeytinburnu’nda kırmızı ışıkta durmayan halk otobüsü yolun karşısına geçmek isteyen kadını ezdi.

        -22 Kasım 2009

        İstanbul’un Fatih İlçesi’nde, özel bir halk otobüsünün çarptığı anne ile bebeği ağır yaralandı.

        -11 Haziran 2010

        Şehremini Lisesi öğrencisi milli yüzücü Sevi Karahan, yayalara yeşil ışık yandığı sırada yolun karşısına geçerken, özel halk otobüsünün çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

        -29 Nisan 2011

        Güneşli-Beyazıt seferini yapan halk otobüsü, Fatih’te Neslihan Sancar’a (56) çarptıktan sonra, tramvay yoluna girdi. Sancar öldü, 5 kişi yaralandı.

        -5 Ocak 2013

        Maltepe E-5 karayolunda hak otobüsünün çarptığı otomobilde bulunan anne ve kızlarından biri yaralanırken, diğer kızı hayatını kaybetti.

        -27 Temmuz 2014

        Kavacık TEM otoyolunda Tuzla-Topkapı seferini yapan halk otobüsünün iddiaya göre 10 numara yağ nedeniyle yanması sonucu 4 kişi öldü.

        -15 Aralık 2015

        Şile’de halk otobüsü- nün durağa yanaşmayarak indirdiği Barış Ördek, bir aracın çarpması sonucu öldü.

        -2 Şubat 2016

        Üsküdar’da sabah namaz için camiye giden Aşur Üzgül (70), karşıya geçmek isterken özel halk otobüsü- nün altında kalarak feci şekilde can verdi.

        4 AYDA 40 ŞOFÖRÜN SERTİFİKASI ALINDI

        Beşiktaş’taki kazayla ilgili aradığımız Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Basın Müşaviri Ercüment Coşkun, şunları söyledi: “Son dönemlerde çok büyük kazalarımız yok. Kazaların önüne geçebilmek için başlattığımız eğitimle çok büyük ilerleme sağladık. Yüzde 60 iyileşme var. Daha da iyi olacak. Beşiktaş’taki kaza şoför hatası görünüyor. Son 4 ayda 40 civarında şoförün sertifikası alındı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ