Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Derin devlet kurumlardaki çeteleşmedir

        Başbakan Tayyip Erdoğan, ’derin devleti’, kurumların içindeki çeteleşme olarak tarif etti, "Yürütme olarak belirli bir yere kadar gidebiliyoruz. Bu olayların üzerine yürütme, yasama yargı birlikte çalışarak gidilmeli" dedi.

        Erdoğan Şemdinli’den sonra Sauna, Atabey ve Maliye çetelerinin ortaya çıktığına da dikkat çekti. Erdoğan Afrika Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Addis Ababa yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı:

        Derin devlet dediniz, ne kadar derinden söz ediyorsunuz?

        DERİNLİK SONDAJ KABİLİYETİNE BAĞLI

        Sondajlama kabiliyetinize bağlı. Derin devlet gelenek haline gelmiş, bu ifade Osmanlı’dan bu yana kullanılıyor. Kurumların içindeki çeteleşme de diyebiliriz. Bu tür bir yapı var. Bugüne kadar bu tür bağlantıların üzerine gidilemediği için bedelini hem millet hem devlet olarak ödedik. Yürütme olarak belirli bir yere kadar gidebiliyoruz. Bu olayların üzerine yürütme, yasama yargı birlikte çalışarak gidilmeli.

        Geçmişte bu tür olaylarda Meclis Araştırma Komisyonu kurulup, resmin tamamına bakıldı.

        Meclis Araştırma komisyonlarından bir sonuç çıkmıyor. Yürütme olarak Trabzon’da attığımız adım bunun adımıdır. Vali Bey’le Emniyet Müdürü’nün görevden alınması ve mülkiye müfettişleri göndermek bu işin altyapısını oluşturma çabasıdır. Süratle çalışma içine girildi. Müfettişlerin çalışmasından sonra geçmişte ne gibi yazışmalar oldu, gerekli müdahale yapıldı mı bakılacak. Bir başka ile sıçrayabilir. Adalet ve İçişleri bakanlarımızla olayın üzerine güçlü olarak gidiyoruz.

        ŞEMDİNLİ HERKESİ TATMİN ETMEDİ

        Şemdinli’de sonuç alınmaması bu tür olayların devamına yol açıyor mu?

        Şemdinli’de alınan netice herkesi tatmin etmemiş olabilir. Yargı bir karar verdi. Nihai karar henüz verilmiş değil. Şemdinli’den sonra bir sürü çete olayı oldu. Sauna, Atabey çetesi çıktı. Maliye çetesinden zaten söz ettim. Bir günde bana 1115 kez sorgulama yapmışlar. Kurumların içindeki çeteleşme bağlantılarının üzerine ısrarla gidilmeli.

        LAPSEKİ OLAYI BİREYSEL Mİ

        Bu olayların Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgisi olabilir mi?

        Parlamento içinde yapılacak bir seçim ama etkileme çabası olabilir. En son Gelibolu Lapseki vapurunda bir olay oldu. Bireysel olay gibi görünüyor. Acaba bireysel mi? Uzman çavuşluktan atılma. Savcılık ne karar verdi bilemiyorum. Bireysel olay deyip bir kenara atamazsınız.

        Trabzon’daki yöneticilerin sizin şikayet ettiğiniz yapıda olduğu söyleniyor.

        Bir adamı açığa alıyorsun. Müracaat ediyor, Danıştay göreve iade ediyor. Nasıl çalışacaksın. Kuvvetler ayrılığı prensibinin dayanışma içinde yürümesi lazım. Birlik ve beraberliğin zafiyete uğramaması lazım.

        Hrant Dink suikastında azmettirici kişinin polisle irtibatlı olduğu haberleri çıktı.

        Erhan Tuncel’den söz ediyorsunuz, tutuklandı. Yargı kararını verdikten sonra ne der bilemeyiz. Yargı sürecine müdahale olur.

        YUMURTA ATTILAR HAKARET ETTİLER

        Karadeniz’de sizin benimsemediğiniz milliyetçilik yükseliyor.

        Karadeniz’e Samsun’dan itibaren hassasiyetle eğiliyoruz, terör sahile inmek istiyor. Bölgede vali, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlarının çok güçlü ve diyalog içinde çalışması lazım. Trabzon’un seçilmiş olması tesadüfi değil. Benim şehrim, mitingde konuşma esnasında bana yumurta attılar. Adam bir kapıdan girdi diğer kapıdan çıktı. Demokrasiyi özgürlükleri sil baştan yapmamamız lazım. Bunu başarmak zorundayız.

        Bir kapıdan girdi, diğer kapından çıktı derken yargıyı mı eleştiriyorsunuz?

        Yumurtanın bana isabet etmesi mi lazım yakalanması için. Benim Başbakan olmam suç mu? Yakalanıyor, götürülüyor, serbest bırakılıyor. Ağır hakaretlere uğruyorum. Dava açıyoruz. Hakaretin adı eleştiriye dönüştü. Bir küfretmedikleri kaldı. Başbakan’a omurgasız diyeceksin bu hakaret olmayacak. Kadrolaşma deniyor ya, hangi dönemde nasıl kadrolaşma yapılmış onu görmek açısından önemli.

        Milliyetçilik ’seviyorum’ demekle olmaz

        Ayşe Böhürler Hanım’ın Kızılcahamam kampındaki milliyetçilik eleştirisi gazetelere yansıdı.

        Dışarıya yansıyan haberlerle Ayşe Böhürler Hanım’ın sözlerinin alakası yok. Milliyetçiliği nasıl anladığınız çok önemli. Gerçek milliyetçilik milletimi seviyorum demekle olmaz. Milletine hizmet etmekle olur. O zaman vatandaş oy veriyor, AK Parti’nin oyu o yüzden yükseliyor. Kuru kuru ülkemi seviyorum diyemezsin. Seviyorsanız ne yaptınız? 3.5 yıl iktidarda kaldınız, ne yaptınız, ortaya koy. Ben ortaya koyarım. İki dönem arasında mukayese edilmez sıçrama var. Bunu özgüvenimle söylüyorum. Medyada bunlar yer almıyor. Bolu Tüneli ne kadar yer aldı. Birçok insanın haberi bile olmayabilir.

        BAYKAL KABUL ETSE ATATÜRK’LE TERS DÜŞECEK

        Yani hizmet açısından biz daha milliyetçiyiz diyorsunuz.

        Kesinlikle. Hizmete göre biz daha milliyetçiyiz. Diğeri laf milliyetçiliği. Ya sev ya terk. Bu kullanılır mı? Ne demek bu? ’Seviyorum’ öyleyse burada kal, ’sevmiyorum’ o zaman terk et... Buraların sahibi sen misin? Bu ayrımcılık değil mi? Milliyetçilik adına bu ifadeler kullanılamaz. Üst kimlik Anayasal vatandaşlık... 6 etnik unsur var. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini Meclis’teki konuşmamda okudum. En güzel tanım orada. Onu hep beraber kullanalım. Deniz Baykal anlamak istemiyor, kabullenince Atatürk’le ters düşecek.

        25 yaş düzenlemesi mani değilse takvimle oynanır

        Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra seçimi öne almayı düşünüyor musunuz?

        YSK Başkanı değişti. 60 günde de, 90 günde de 120 günde de seçim oldu. Ortalama 90 gün. Arkadaşlar görüşüyor, gerekli çalışmaları yapıyorlar. Süre için bilgi alınacak. Arzumuz tam demokratik tartışmasız bir seçim yapmak, sonuçları en kısa zamanda almak. Cumhurbaşkanlığından sonra seçim kararı alınmasına 25 yaşla ilgili düzenleme mani değilse mevsim şartları dikkate alınarak tarihte oynama yapılabilir. Yoksa alamayız.

        Enis Berberoğlu / Adis Ababa /Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ