"Okullar ne zaman açılıyor?" sorusu tatil yapan öğrencilerin merak ettiği konular arasında. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) çalışma takvimine göre 19 Eylül 2016 tarihinde başlayan 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk dönemi 20 Ocak 2017 tarihinde sona erdi. Yaklaşık dört ay süren ilk dönem sürecinin ardından tatil sevincini yaşayan öğrenciler, "Okullar ne zaman açılıyor?" sorusuna yanıt arıyor. Peki 15 tatil (sömestr) ne zaman bitiyor? Okullar ne zaman açılacak? İşte cevabı...
OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR?
Öğretmenler ve öğrenciler için birinci kanaat dönemi 20 Ocak 2017 tarihinde sona erdi. 15 gün sömestr tatilinin mutluluğunu yaşayan öğrenciler ikinci dönemin ne zaman başlayacağı sorusuna yanıt arıyor. MEB'in yayımladığı 2016-2017 iş takvimine göre yarıyıl tatili, 3 Şubat 2017 tarihide sona erecek. İkinci kanaat dönemi ise 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak.
ZAYIF KARNENİN NEDENLERİ NELERDİR?
Dersler ve sınavlarla geçen yoğun bir dönemin ardından milyonlarca öğrenci Cuma günü karne heyecanı yaşayacak. Karnedeki zayıf notların çocuktaki mental bir problemin habercisi olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği gibi sorunların okul başarısını olumsuz etkileyebildiğinin altını çiziyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Emel Sarı Gökten, zayıf notlarla dolu bir karnenin çocuktaki mental sorunların habercisi olabileceğini söyledi. Bu durumun anne ve babalar için bir uyarı işareti olması gerektiğini kaydeden Gökten, “Kırıklarla dolu bir karne her zaman çocuğunuzun sadece tembellik ettiğini ve dersleri sevmediğini göstermez. Bazen bu durum anne ve babalar için bir uyarı işaretidir. Çünkü birçok mental problem çocuğun ders başarısını olumsuz etkileyebilir” dedi.
GEÇ KONUŞAN ÇOCUKTA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ GELİŞEBİLİR
Gökten, şu değerlendirmelerde bulundu: “Çok zeki olduğunu düşündüğünüz, bazen sizin bile cevaplayamadığınız soruları bir çırpıda cevaplayan çocuğunuz ilkokula başladığında okumayı öğrenmekte zorlanabilir. Harfleri ayna görüntüsüyle yazabilir, büyük ve küçük harfleri karıştırabilir, basitçe anlaması gereken aritmetik işlemleri kavramakta zorlanabilir. Bu durum bize halk arasında 'disleksi' denen öğrenme güçlüğünü düşündürebilir. Bu tanıya sahip birçok çocuğun konuşmaya başlamasının akranlarından daha geç dönemde olduğu bilgisi alınır. Anne ve babalar geçmişte geç konuşma öyküsü olan çocukta öğrenme güçlüğünü akıllarına getirmeliler. Çünkü öğrenme güçlüğü, erken tanı konulması ve çocuğun uygun eğitimi alması halinde akademik başarısı ve kendine olan güvenini çok bozmadan ortadan kaldırılabilir.”
ÇOCUK 'TEMBEL' DİYE ETİKETLENEBİLİR
Öğrenme güçlüğünün zamanında farkına varılmaması, kendi haline bırakılması durumunda çocuğun tembel olmakla etiketlenebileceğine dikkat çeken Emel Sarı Gökten, çocuğun akademik başarı ile birlikte hayatının birçok alanında yenilgilerle hayata adım atabileceğini söyledi.
DERSE ODAKLANMADA GÜÇLÜK YAŞIYORSA
Mental sorunlardan biri olan dikkat eksikliğine de dikkat çeken Gökten, “Bazen de çok enerjik, leb demeden leblebiyi anlayan, sempatik çocuğunuzun karnesinde ondan beklenmeyecek notlarla karşılaşabilirsiniz. Evde anlatılan ya da birlikte yapılan ödevlerde gayet başarılı olup aynı başarıyı sınavlarda gösteremeyen çocuğunuzda dikkat dağınıklığından şüphelenmek gerekir. Bilgisayar karşısında saatlerce oturabiliyor ama ders söz konusu olunca yerinde duramıyor, bunu bilerek yapıyor diye düşünebilirsiniz. Aslında dikkat dağınıklığı olan çocukların büyük kısmı bilgisayar ve televizyon karşısında saatlerce oturabilir, bu durum çocukta bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Derste dikkati hemen dağılan, ödev yaparken odaklanmakta güçlük çeken ve yarım saat sürecek ödevi üç saatte tamamlayan bir çocuk mutlaka dikkat eksikliği yönünden değerlendirilmelidir. Çünkü dikkat eksikliği, tedavi ile çocuğun ders başarısını olumsuz etkilemeden kontrol altına alınabilir” diye konuştu.
Karnesi kötü olan her çocuğun hasta kabul edilmediğini vurgulayan Emel Sarı Gökten, “Sonuçta çocuklarımızın her türlü özelliği kendine has ve farklıdır. Her konu ve derste aynı başarıyı ve ilgiyi göstermeleri beklenmeyebilir. Ama altta yatan mental bir problem söz konusu olduğunda uygun zamanda, uygun tedavi ile müdahale kritik bir öneme sahiptir” uyarısında bulundu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.