Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB müzakereleri için referanduma gidebiliriz

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tatlıdil Forumunun kapanış töreninde konuştu. Erdoğan, Londra'daki terör saldırısına ilişkin, "Terör eninde sonunda kaybetmeye mahkumdur. Bu saldırılar bizi sindirmeyi, terörle mücadeledeki azmimizi daha da bilemektedir. Türkiye terörle mücadelesinde açık ve net söylüyorum Birleşik Krallık'ın yanındadır." dedi.

        Londra'daki eylemin terörün hiçbir sınır ve hiçbir ilke tanımadığının en son örneği olduğunu söyleyen Erdoğan, "Parlamentonun hedef alınması ise oldukça dikkat çekicidir ve bizim 15 Temmuz darbe girişimiyle de benzer yanı vardır. Bizde de biliyorsunuz parlamentomuz bombalanmıştır." şeklinde konuştu.

        "MÜZAKERELER İÇİN REFERANDUMA GİDEBİLİRİZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Az önce dar kapsamlı görüşmede bir şey söyledim, 'Siz (İngiltere) Brexit'le ilgili bir karar aldınız, yani 16 Nisan'dan sonra farklı şeyler olabilir' diye. Çünkü boşu boşuna buralara gelinmedi."

        SKANDAL PANKARTA TEPKİ "İşte bugün İsviçre Parlamentosunda bakıyorsunuz, ileri derecedeki aşırı terör örgütleri -parlamento, dikkat edin- orada benim resmimi koyuyor, yanında şakağıma silah dayıyor. Böyle bir mantık, böyle bir anlayış olabilir mi? Bu ülke İsviçre. Bunun benzerleri çok. Şimdi benzeri bir 'Brexit' için, biz de şu anda 16 Nisan'da bir referandum yapıyoruz. Arkasından müzakereler için de bir referandum yapma yoluna gidebiliriz ve milletimiz ne karar verirse o karara da uyarız."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

        "Hz. Mevlana insanı ateş değil kendi gafleti yakar diyor. İstikbalimizi tehdit eden bir çok meselede bunu görüyoruz. Terör belası ile mücadelede buna şahitlik ediyoruz. Şimdiden milyonlarca insan için kabusa dönüşen ırkçılık gibi mücadele yine bunu görüyoruz. Kimi yerlerde oy oranları yüzde 10'ları bulamayan faşist partiler Avrupa siyasetini sarmaşık gibi sarıyor. Şunu açık ve olarak ifade etmek istiyorum. Bu yaklalşımın sonu felakettir. Irkçılık ile demokrasi bağdaşmaz. Bu tür söylemlerle kısa vadede kazanç sağlayabilirsiniz. Bu gibi söylemleri 1930larda da gördük. Bu gibi söylemleri en iyi ingiliz dostlarım bilir."

        "Bu gibi söylemleri zamanla tüm insanlığı hedef alan Nazizmin dünyayı nasıl kana buladığına sizler şahit oldunuz. Benzer dalgalara sonu kan ve gözyaşı ile biten olaylara şahit olduk. Nasıl deve kuu kuma kafa sını gömünce gözden kaybolmuyorsa sorunlar da görmezden gelince kaybolmuyor. Esasen Türkiye yabancı karşıtlığı, islam düşmanlığı ve ırkçılıkla mücadele de Avrupa ülkelerinin en büyük imkanıdır. Türkiye Avrupanın ötekisi ya da hasmı değildir. Türkiye coğrafşi olarak Avrupa'nın parçasıdır. Türkiye doğu ile batı arasındaki en eski en güçlü köprüdür."

        "Ancak Bazı avrupa ülkelerinde bize karşı şuan da uygulanan tavır karşısında sabrında bir sınır olduğunun bilinmesi gerekiyor. 4 sandalye uğruna 400 yıllık ilişkinin gözden çıkarılmasını hergün ülkemizin milletimizin diplomatlarımızın tahkir edilmesini sineye çekemeyiz. Avrupalı siyasetçilerden bu yanlış tavırlarından bir an önce vazgeçmelerini bekliyoruz. Değerli misafirler, işte böyle krtik bir dönemde dost, müttefik ve stratejikortak olan, Türkiye ve Birleşik Krallığın dayanışmasını her alanda artırması gerekiyor. Sadece ikili ilişkiler bakımından değil küresel barış istikarar ve refah için birlikte daha fazlasını yapmanın yolunu aramalıyoz. Birleşik krallık farklılıkları zenginlik gören bu modelle çok müstesna bir konumda bulunuyor."

        "İngiliz dostlarımızın bu kültürel ve etnik mozaği korumak için gösterdiği hassasiyeti memnuiyetle takip ediyoruz. Wilders gibi faşistlerin 2009 yılında dinimiz İslama ve kutsal kitabımıza hakaret eden Fitne filmi için Birleşik Krallık'a girişine izin verilememesi herkese örnek olmalıdır. Birleşik Krallık 249 insanımızın şehit olmasına 2193 vatandaşımızında yaralanmasına sebep olan 15 Temmuz darbe girişimi karşısında da takdir edilecek bir duruş ortaya koymuş, bakanı hemen ertesi gün bizimle beraber burada bu acıyı paylaşmıştır. Bugün de aramızda bulunan Avrupa Bakanı 20 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizi ziyaret eden ilk batılı bakan oldu. Bizler tecrübe ile edindiğimiz dostları vücudumuza çelik halkalarla bağlayan bir ülkeyiz. Bizim böyle bir anlayışımız var. Bunları asla unutmayacağız. Bu anlayışla Tatlı Dil Forumu'nu ikili ilişkiler açısından bir sıçrama tahtasına dönüştürmeliyiz.Bu yıl İngiltere'den yoğun bir turist akımını bekliyoruz. Başbakan Sayın May ile görüşyüğümüzde halen 17 milyar dolar düzeyinde seyreden ticaret hacminizin en kısa zamanda 20 milyar dolara çıkarmamız gerektiğini belirttik."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ