Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Havuzdaki ölümcül tehlike
        1

        Gazete Habertürk'ten Hasan Örnekoğlu ve Ramiz Kaan Oktar'ın haberine göre Eski Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen, süs ve yüzme havuzlarıyla su parklarındaki elektrik tesisatlarının büyük risk taşıdığını belirterek, mevcut Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin Uluslararası Elektronik Komisyonu’nun standartlarını taşımadığını söyledi. Çeçen, “Sadece 2012’de 27 çocuk bu havuzlarda elektrik akımına kapılarak öldü. Havuzlarda tehlike kol geziyor” diye konuştu.

        2

        Sakarya, Akyazı’da 58 yaşındaki Mehmet Kaya’nın işletmeciliğini yaptığı aquaparktaki havuzun çevresinde yenileme çalışmaları yapılırken, suya giren 17 yaşındaki Gökay Yıldırımgenç elektrik akımına kapılıp yardım istedi.

        3

        Ona yardım etmek isteyen işletme sahibi Mehmet Kaya, oğlu Kadir Kaya, yeğeni 16 yaşındaki Mert Kaliç ve 15 yaşındaki Nurullah Ünlütürk de suya atlayınca elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitirdi.

        4

        3’ü çocuk, 5 kişinin feci şekilde can verdiği facia sonrası Akyazı Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Bilirkişi de olay yerinde inceleme yaptı. Havuzun üst kısmındaki restorandan uzatılan elektrik kablosunun demir ayakları havuzun içerisine giren atlama kulesine uzandığı tespit edildi.

        5

        Facianın da demirlere temas eden elektrik kablolarının kaçak yapması sonucu akımın havuza ulaşmasıyla meydana geldiği belirlendi. İncelemelerin ardından demire yapışık olan elektrik kabloları kesildi. Aguaparkta elektrik işini yapan Kemal D. gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        6

        TADİLAT SIRASINDA HAVUZ KAPATILMADI

        Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan, aquparkın 2014 mahalli idareler seçimiyle kapatılan Kuzuluk Belde Belediyesi’nden 2012’de ruhsatlandırıldığını söyledi. Her yıl tadilat yapan işletmenin bu yıl izin almadan tadilat yaptığı ve havuzun çalışmalar sırasında faaliyet göstermeye devam ettiği belirtildi. Akyazı Belediyesi, aquaparkı mühürledi.

        7

        ‘İHMAL VE DENETİMSİZLİK’

        NTV’ye konuk olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sakarya’da yaşanan havuz faciası için "Acı bir tablo. Bayram arifesinde 5 vatandaşımızı havuzda kaybettik. Tamamen ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik. Hadiseyi yalnız denetime bırakırsak azaltsak bile arzu ettiğimiz rakamları yakalayamayız."

        8

        "Kültürümüzde bir sorun var. Kendimizi değerli gören bir anlayışımız yok. Biraz tedbiri ihmal eden bir yapımız var. İşveren kendi işinde yapıyor, çalışan kendi işinde yapıyor. Beşeri sermayemizin ciddi bir yetersizliği var. Kültürel bir dönüşüme ihtiyacımız var. En büyük denetimi toplumun kendisi yapar. Bu konuda vatandaşlarımızdan destek istiyoruz" dedi.

        9

        ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ HAVUZLAR İÇİN UYARDI

        Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre eski Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen süs, yüzme havuzlarıyla su parklarındaki elektrik tesisatları- nın büyük risk taşıdığını söyledi.

        10

        Sadece 2012’de 27 çocuğun süs ve yüzme havuzlarında elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitirdiğini belirten Çeçen, Türkiye’de şehirlerden ilçelere kadar bütün süs havuzları, su parkları, fıskiyeyle aydınlatılan havuzların büyük risk altında olduğunu, bu havuzlarda tehlikenin kol gezdiğini söyledi.

        11

        Mevcut tesisatların sökülerek, zorunlu standartların acilen gündeme getirilmesi gerektiğini söyleyen Çeçen, mevcut Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin Uluslararası Elektronik Komisyonu’nun standartlarını taşımadığını vurguladı. Çeçen şunları söyledi:

        12

        “Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Elektronik Komisyonu (IEC), dünyada elektrik konusunda genel düzenlemeleri yapan uluslararası bir elektroteknik komisyonu. Yayınladığı şartlarda can güvenliği konusunda bazı standartlar vardır. Ancak bu standartlar bizim ‘Elektrik İç Tesisleri’ yönetmeliğimizde yok. Mevcut yönetmeliğimizi Elektrik Mühendisleri Odası 1996 yılında bu standartlara uygun olarak revize etti. "

        13

        "Ancak yönetmelik 12 yıldır çıkmadı. Elektrik tesisatlarının nasıl yapılması gerektiği koşulları, güvenlik önlemleri, topraklama nasıl yapılmalı gibi düzenlemelerin olduğu bu yönetmeliğimiz hâlâ bekliyor. Bu yönetmeliği yayınlatmayan da esnaf odalarıdır."

        14

        "Gelişen teknolojiyle birlikte alınması gereken tedbirler güncellenmemiş durumda. Dünyada sadece Türkiye’de elektrik teknisyenlerine proje çizme yetkisi verildi. Fakat proje tasarlama bir mühendislik hizmetidir, bu bütün dünyada da böyledir. Süs havuzlarıyla ilgili mevcut yönetmeliğimizde herhangi bir düzenleme yoktur."

        15

        MAHALLİ ELEKTRİKÇİLER YAPIYOR

        "Yerel yönetimlerin irili ufaklı yaptırdığı süs havuzları dahil olmak üzere Türkiye’deki bütün süs ve fıskiyeli havuzlar mahalli elektrikçiler tarafından yapılıyor. Elektrikçiler derme-çatma yöntemler ve malzemelerle bu havuzları yaparlar. Çünkü süs havuzu standardı olmadığı için. Revize edilen ama hâlâ bekleyen ‘Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nde uluslararası standartlarda güvenlik önlemleri vardır. "

        16

        "FELV denilen devreleri elektrik teknisyenleri bilmez. Halk arasında elektrik kaçağı önleyici diye bilinen ‘röle’ ise tamamen evlerdeki buzdolabı, şofben gibi elektrikli aletler için kullanılır. Artık akım anahtarıdır, Kirşof Kanunları’yla çalışır. Kesinlikle süs havuzlarında kullanılmaz. Havuzda artık akım anahtarı ile koruma sağlanmaz."

        17

        "Bu olayın ‘röle’ ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Sebebi bu kadar ucuz bir olay değildir. Bu tip havuzlarda özel tedbirlerin alınması gerekir. Koruma sınıfı yüksek lambalar, özel topraklama, güvenliği ve IP sınıfı yüksek, sızdırmasız, damlasız, suya dayanıklı lambalar kullanılması gerekir. Lambaların elektromanyetik etkiyle beslenmesi lazımdır. Süs havuzlarına elektrik motoru, aydınlatma konulmaması gerekiyor.”

        18

        CENAZELERDE GÖZYAŞLARI SEL OLDU

        Ölüm havuzunda can veren 5 kişinin cenazesi İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından Akyazı’ya gönderildi.

        19

        Mehmet ile oğlu Kadir Kaya için Akyazı Yeşil Direk Camii’nde cenaze namazı kılındı. Baba ve oğlunun yakınları gözyaşı döktü.

        20

        Ölümleri ile Akyazı’yı yasa boğan gençler de son yolculuklarına uğurlandı. 15 yaşındaki Nurullah Ünlütürk’ün cenaze namazı Boztepe Mahallesi Camii’nde, 17 yaşındaki Mert Kaliç’in Gazi Süleymanpaşa Camii’nde, Gökay Yıldırımgenç’in ise Şose Mahallesi Merkez Camii’nde kılındı.

        21