Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Faili meçhuller Aygan'a sorulacak

        Veysi İPEK/ DİYARBAKIR (AHT)

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1990'lı yıllarda başta Diyarbakır ve Şırnak olmak üzere bazı faili meçhul cinayetlerin aydınlanması için sanık PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın bilgisine başvurulacak.

        İsveç'e kaçtıktan sonra bölgede ?JİTEM' adına bazı faili meçhul cinayetlerin işlendiğini iddia eden PKK itirafçısı Aygan'ın ifadeleri üzerine bölgede kazı çalışmaları yapılmıştı. Eski PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın beyanları üzerine, 1995 yılında kaçırıldığı iddia edilen Hasan Ergul'ün cesedi Mayıs ayında Elazığ'ın Sivrice İlçesi'nde bulunmuştu.

        Bölgedeki faili meçhul olaylarla ilgili soruşturmaları yürüten 2 cumhuriyet savcısı, hazırladıkları 70 soruyu Diyarbakır'da görülen bazı davalarda sanık olan Abdulkadir Aygan'a sorulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Adalet Bakanlığına gönderilen soruların, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nce İsveç Adalet Bakanlığı'na da gönderildiği öğrenildi.

        İngilizce çevrisi yapılan sorular arasında Musa Anter cinayeti ve bölgede ?bıçak timi' olarak anılan PKK itirafçılarının açık kimliğiyle ilgili bilgiler sorulması dikkat çekti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na Nisan ayında gönderilen isimsiz bir mektupta Mardin eski İl Jandarma Komutanı Albay Rıdvan Özden'i ?bıçak timi' adlı ismi duyulmayan PKK itirafçılarının öldürdüğü iddia edilmişti.

        İtirafçı Abdulkadir Aygan'ın 1994 yılında Fethi Yıldırım ile 1996 yılında Hakkı Kaya'nın öldürüldükten sonra Diyarbakır'ın Karaçalı köyü yakınlarında toprağa gömüldüğü iddiaları üzerine savcılar Nisan ayında yaptığı kazılarda bir çoğunun hayvan kemiği olduğu tahmin edilen 461 kemik parçası bulmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ