Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gözler tsk.mil.tr’de

        HUDSON Enstitüsü’nde 13 Haziran’daki toplantıda kendisinin öldürüleceği senaryosu konuşulan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, askeri yetkililerden açıklama beklediğini söyledi.

        Tuğcu, konu hakkında hukuki bir yola başvurmayacağını belirterek Hudson toplantısına katılan Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri ile Askeri Ataşe Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu’na bir çağrıda bulundu. Tuğcu, ‘Önce orada bulunduğu ileri sürülen Türk yetkililerin açıklama yapmasını bekliyorum. Hayatını hukuka adamış birinin, hukuksuzluğa uğraması beni üzdü’ dedi.

        BİLGİ BEKLİYORUZ

        TBMM Başkanı Bülent Arınç da Genelkurmay’a Washington’da konuşulan ‘Beyoğlu’na katliam bombası’ senaryosu Anafartalar Çarşısı’nda; ‘PKK’nın İran silah trenine saldırısı’ öngörüsü de Bingöl’de gerçekleşen Hudson toplantısıyla ilgili açıklama yapma çağrısında bulundu. Arınç, ‘Türkiye üzerine böylesine kötü senaryolar üretmek ne kadar yanlışsa, o toplantıya katılmak da o kadar yakışıksızdır. Böyle bir toplantıya katılıp orada neler olduğunu görmeleri faydalı olabilir ancak bağlı oldukları birimlere bilgi vermeleri gerekirdi. Genelkurmay’dan bir-iki kişi katılmış mı katılmamış mı bilgilendirme bekliyoruz’ diye konuştu.

        DELİ SAÇMASI İŞLER

        BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ise Hudson senaryosuyla ilgili olarak gazetecilere ‘Deli saçmalarıyla uğraşmayın’ dedi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de Bakanlar Kurulu’ndan sonra şunları söyledi: ‘ABD think-tank kuruluşlarıyla ünlü bir ülkedir. Think-tank kuruluşu, bazı tezler ileri sürer ve bunun üzerinde tartışılarak bir sonuç elde edilmek istenir. Bu tezler bazen mantıklı olabileceği gibi, bazen fantezi sınırlarını zorlayıcı olabilir.’

        Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de ‘ABD’de bir çok düşünce kuruluşu vardır. Bu tip iddialar ise bir fantaziden ibarettir. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları böyle deli saçması şeylere ya gereken cevabı vermişler ya da toplantıdan çıkmışlardır’ diye konuştu.

        CHP lideri Deniz Baykal ise gündeme bomba gibi düşen Hudson senaryosunun ABD’de yaygın yapılan bir çalışma olduğunu söyledi kendisini rahatsız eden kısmını işaret etti: Beni rahatsız eden, bir önemli yargıcın bir cinayete kurban edilmesi senaryosunun somut bir kişi hakkında öngörülmüş olması. Bu, şeytanın aklına taş getirmek.

        Gizlilik sözü verdi ama dünya biliyor Paşaların başını yaktı

        HUDSON toplantısına katılan Türk generallerin Zeyno Baran’ın oyununa geldiği iddia edildi. Toplantının gizliliği konusunda paşalara güvence veren Baran’ın, generallerin rahat konuşmalarını sağladığı öne sürüldü. Toplantıya katılan ABD’li bir yetkilinin ortaya attığı ‘PKK’lıları Türkiye’ye teslim etsek nasıl olur’ senaryosuna karşılık olarak, ‘Bu AK Parti’nin işine yarar’ diyen kişinin Zeyno Baran olduğu kesinleşirken, bir diğer Türk katılımcının da Baran’ın görüşüne destek verdiği iddia edildi. Bu arada Brookings Enstitüsü Direktörü Ömer Taşpınar da generallerin ‘ideolojik yönü ağır basan bir düşünce kuruluşu’ olarak nitelediği Hudson Enstitüsü’ndeki toplantıya katılmalarını eleştirdi. Taşpınar ‘Askerlerimize en prestijli düşünce kuruluşları yakışır’ dedi. Bu arada toplantıya Türkiye’nin tanımadığı Kuzey Irak yönetiminin temsilcisi Kubat Talabani’nin katılıp Türk subaylarıyla aynı masaya oturması şaşkınlık yarattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ