Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kılıçdaroğlu'na Van'da yoğun güvenlik önlemi

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Van İl Başkanlığı tarafından düzenlenen mitingde bir grubun tepkisi ile karşılaştı.

        Beşyol mevkiinde düzenlenen miting esnasında valilik binası önünde toplanan bir grup, konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yuhaladı. Bir süre, "Kahrolsun CHP" sloganları atan grup, polisin müdahalesi sonucu dağıtıldı. Zaman zaman zafer işareti yapan grubun yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmaması üzerine, polis sloganlar atan yüzü kapalı bir çocuğu gözaltına aldı.

        Yaklaşık 200 kişinin katıldığı mitingde, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi için il dışından gelen polislerle birlikte bin 500 kişi görev aldı. Van Ferit Melen Havaalanı'ndan miting alanına kadar yaklaşık 7 kilometrelik yol boyunca, sağlı sollu 50 metre arayla birer polisin bekletildiği gözlendi. Miting sonrasında da aynı şekilde alınan yoğun güvenlik önlemleri altında havaalanına giden Kılıçdaroğlu'nun burada polis şeflerine teşekkür ettiği belirtildi.

        2 Nisan günü CHP'nin İl Başkanlığı Kongresi'ne katılan eski Genel Başkanı Deniz Baykal bir grubun taşlı ve yumurtalı saldırısına uğramış ve İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen 2 mülkiye müfettişinin yaptığı soruşturma sonucunda güvenlik zafiyeti olduğu gerekçesiyle eski İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu.

        "ASKERİ ÖNLEMLERLE BU OLAY ÇÖZÜLEMEZ"

        Mitingde yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sürekli Recep Bey diye hitap eden Kılıçdaroğlu, "Recep Bey, 'Siz hiç iktidar olmadınız' diyor. Peki 30 yıldır akan kanı neden durdurmadılar? Biz şiddeti engelleyeceğiz, kanı durduracağız ve barışı egemen kılacağız. Recep Bey, 'Ya sev ya terk et' diyor. Sen kim oluyorsun da, 'Ya seveceksin ya terk edeceksin' diyorsun. 1989'da hazırladığımız Kürt raporunun arkasında durmadığımızı söylüyorlar. Biz raporumuzun sonuna kadar arkasındayız. CHP raporu hazırlarken vatan haini ilan edilmişti. Askeri önlemlerle bu olay çözülemez. Bu olayın tek çözümü siyasettir. Onun için buraya geldik. Bu olayı CHP çözecek" diye konuştu.

        Soy tartışmasına Van'da da devam eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Soy tartışması başlatan bir Başbakan bu sorunu çözer mi? Özgür bir anayasa getirir mi? Bu anayasa çıksın, bakın başımıza neler gelecek. Bir gün sabah sizleri evlerinizden toplayacaklar. Özel yetkili mahkemelerde yargılayacaklar. Savcılığa şikayet edeceksiniz, 'Bakanlığın talimatıdır' diyecek. Bakanlık ise, 'Mahkemenin kararı doğrudur' diyecek. Kenan Evren'in yapamaya cesaret edemediğini bunlar yapıyor. Biz geldiğimizde özel yetkili mahkemeleri kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

        "KUL HAKKI YİYORLAR, DOKUNULMAZLIĞIN ARKASINA SIĞINIYORLAR"

        İktidara geldiklerinde dokunulmazlıkları da kaldıracaklarını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Dokunulmazlıkları da kaldıracağız, herkes hesap verecek. Kaldırmıyorlar, neden? Kul hakkı yiyorlar, dokunulmazlığın arkasına sığınıyorlar. Yüreği yetiyorsa, adam gibi adamsa istediği televizyon kanalında tartışalım. Biz sözümüzün arkasındayız. Verilmeyecek hesabımız yok" şeklinde konuştu.

        Sık sık tekrarlanan, 'Başbakan Kılıçdaroğlu' sloganları arasında konuşmasını sürdüren Kılıçdaroğlu, "Recep Bey yüreğin yetiyorsa neden yüzde 10'luk barajı indirmiyorsun? Barajı aşamayan partilerin oyunu alacaksın, sonra, 'Ben milletin oyunu aldım' diyeceksin. Onun milletvekilliği yolunu biz açtık, ama barajın arkasına sığınarak demokrasi getiremezsiniz" dedi.

        Faili meçhul cinayetlerin soruşturulmasını istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin bunu Meclis'te reddettiğini söyledi. İktidara geldiklerinde tüm faili meçhul cinayetlerin üzerine gideceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, Barış ve Demokrasi Partili Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı da yaptığı hizmetlerden dolayı takdir ettiğini kaydetti.

        "DEVLET KİN TUTMAZ"

        33 köylüyü kurşuna dizdiği öne sürülen Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın isminin Özalp ilçesinde bir kışlaya verilmesine de değinen Kılıçdaroğlu, "Hükümetsin, 33 köylünün kurşuna dizildiği yerdeki bir kışlanın ismini değiştir. Devlet kin tutmaz. Devlet vatandaşına eşit davranmalıdır. Bakalım Recep Bey bu çağrımıza ne cevap verecek? Hem Vanlılar hem de Türkiye bu cevabı duyacak" diye konuştu.

        "Referandumda 'evet' oyu vermeyenlerin yeşil kartını iptal ederim" diyenlerden hesap soracaklarını da sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu, "Taş atan çocuklarla ilgili kanunu Recep Bey çıkardı. Yanlış olduğunu söyledi. Çocuklarımızı kazanmalıyız. Onlar geleceğe güvenle bakmalıdır. Her çocuğun eşit koşullarda okumasını istiyoruz" dedi.

        "Recep Kemal'e hesap verecek" sloganına ise Kemal Kılıçdaroğlu, "Recep Bey sadece bana değil, Türkiye'ye hesap verecek" ifadelerini kullandı. Siyaset anlayışını da açıklayan Kılıçdaroğlu, işsizliğin sosyal bir yara olduğunu kaydederek, "Ne olacak bu memleketin hali diye AK parti hiç düşünüyor mu? Biz geldiğimizde aile sigortası kuracağız. Her yoksulun hesabına asgari ücret yatıracağız. Özgürce gidip bankadan parasını çekecek, çoluk çocuğuna bakacak. Onu ekmek, makarna kuyrukları gibi insanlık dışı uygulamalara tabi tutmayacağız. Amacımız budur" şeklinde konuştu.

        Geniş güvenlik önlemleri altında konuşmasını tamamlayan Kılıçdaroğlu, partililere de gül attıktan sonra tekrar parti otobüsü ile Van Ferit Melen Havaalanı'na geçti. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, özel uçakla buradan Batman'a hareket etti.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ