Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Duruşma 28 Aralık'a ertelendi

        Cumhuriyet tarihinde ilk kez sivil yargı, her rütbeden muvazzaf ve emekli generallerin de içinde bulunduğu askerleri darbe teşebbüsü iddiasıyla başlayan "Balyoz Davası'nda" sanık avuklatları redd-i hakim talebinde bulundu.

        İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bazı sanık avukatlarının, üye hakimler Ali Efendi Peksak, Davut Bedir ve Murat Üründü hakkındaki redd-i hakim taleplerine yönelik beyanları alındı. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da redd-i hakim taleplerinin değerlendirilmesi için dosyanın üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini istedi.

        Aralarında Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Fatih İlgar'ın da bulunduğu toplam 18 sanığın avukatı 23 Temmuz 2010 tarihinde 102 subay hakkında çıkarılan yakalama kararına imza atan üye hakimler Murat Üründü, Ayli Efendi Peksak ve Davut Bedir hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Sanık avukatlarından Tolga Akalın, "İddia konusu grubun icra faaliyeti olarak gösterildi. Sinegog patlamalarına ilişkin bölüm, bu dava dosyasından ayrılmıştır. Ayrılan bu bölüm hakkında herhangi bir karar verilmesine kadar yargılamada durma kararı verilmesini, Redd-i Hakim taleplerinin dahi yargılamanın tekrar başlamasına kadar değerlendirilmemesini talep ediyorum" dedi.

        Sanık Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen ise bazı delillerin kendilerine verilmediğini ve gizlendiğini iddia etti. Bu konuyla ilgili birçok dilekçe verildiğini belirten Ülgen, "Biz yargıç seçmiyoruz ama savunma hakkımıza saygı duyulmasını istiyoruz" dedi.

        Göreve iki gün önce atandığını ve dün yetkisini aldığını belirten Başkan Ömer Diken ise "Normal bir hakim nelere bakabilirse ben de dosyaya büyük bir gayretle baktım. Dilekçelerinizi de gördüm. Kesinlikle savunmalarınızı kısıtlamamız söz konusu değil. Duruşmaya ara vereceğiz ve bu sürede dosyayı inceleyeceğiz. Bu sırada taleplerinizi inceleyip gereğini yaparız." dedi.

        DOSYA 11. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE GİDECEK

        Mahkeme Başkanı reddi hakim talepleriyle ilgili sözü Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş'a bırakarak mütalaa vermesini istedi. Savcı Kırbaş, Redd-i Hakim taleplerinin karara bağlanması için dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme dosyanın 11. Ağır Ceza Mahkeseni gönderilmesine karar verdi. Duruşma 28 Aralık'a ertelendi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ