Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte siyasetin yeni kadınları!

        GÜZEL, EN YAŞLI ADAY

        ÜLKER GÜZEL

        AK Parti Ankara 8. sıra adayı

        Ülker Güzel, eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel’in eşi, 67 yaşında. Anlaşmalar Genel Müdürlüğü’nde Dış Ticaret Uzmanı olarak görev yapan Güzel, Aralık 2002’de Müsteşar Yardımcılığı’na atandı. Vatan Gazetesi’nde köşe yazan Güzel, son yazısında Fethullah Gülen’in okullarından ve dinlerarası diyalog çalışmalarından bahsederek “Fethullah Hocaefendi, Nobel Barış Ödülü’nü herkesten çok hak etmiş bir bilge kişidir.

        Onu artık dünya tanıyor ve takdir ediyor” diye yazmıştı.

        AK PARTİ’NİN TEK TÜRBANLISI

        GÜLDEREN GÜLTEKİN

        Antalya 13. sıra adayı

        Aday adaylığı sürecinde türbanlı afişler hazırlatan Gülderen Gültekin, Antalya 13. sıradan aday gösterildi. 1974 Kayseri doğumlu Gültekin, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. Gültekin, Antalya Elmalı İmam Hatip Lisesi ile öğretmenlik hayatına başladı. İki çocuk annesi Gülderen Gültekin, aynı zamanda sendikacı.

        OĞLUNU TERÖRE KURBAN VERDİ

        OYA ERONAT

        AK Parti Diyarbakır 6’ncı sıra adayı

        İnşaat mühendisi, 49 yaşında. Diyarbakır’da, PKK’nın 2008’de bir dershanenin önünde patlattığı bomba ile hayatını kaybeden 7 öğrenciden Eren Şahin’in annesi. Eşinden yıllar önce ayrılan ve tek çocuğunu teröre kurban veren Eronat saldırıyı gerçekleştiren teröristi bir zavallı olarak değerlendirmişti. Eronat, “Asıl katiller teröre arka çıkanlar. Bunlar siyaset yapıyor. Kimi Meclis’te, kimi belediye başkanı” diye konuşmuştu.

        ÖRGÜTTEN MECLİS YARIŞINA

        GÖKÇEN ENÇ

        Antalya 6. sıra adayı

        AK Parti Antalya teşkilatlarında görev yaptı. Gökçen Enç 1976 doğumlu. İlk ve ortaokulu Serik’te tamamladı. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu. 2008’de Antalya Kadın Kolları İl Başkanı oldu. Kimse Yok Mu Derneği üyesi olan Enç, evli ve bir kız çocuğu annesi.

        AİLE ŞİRKETİNDE YÖNETİCİ

        YEŞİM KARADAĞ

        Çanakkale 5. sırada

        Eceabatlı Karadağ, Onsekiz Mart Üniversitesi İktisat Bölümü’nde master programına devam ediyor. Evli ve 2 çocuk annesi olan Yeşim Karadağ, aile şirketinde yöneticilik yapıyor. AK Parti İl Yönetimi’nde.

        Tülay ŞUBATLI-Özlem YILMAZ / AHT

        GAZETECİ KIZI, BM’DE ÇALIŞTI

        ŞAFAK PAVEY

        CHP İstanbul 1. Bölge 5. sıra adayı

        Gazeteci Ayşe Önal’ın kızı olan Pavey, İsviçre Zürih’te hızlı trenin altında kalarak bir kolunu ve bacağını kaybetti, her şeye rağmen hayata tutundu. Beyoğlu’nda otopark mafyası saldırıp protez kolu ve bacağını sağa sola fırlatınca uzun süre gündemde kaldı. BM’de görev aldı.

        ANNESİNDEN SONRA KIZI ADAY

        ELFİN TATAROĞLU

        CHP İzmir 2. Bölge 9. sıra adayı

        Dört dil bilen, yönetim-organizasyon doktorası yapan iç mimar Elfin’in annesi Güler Aslan 1999’da vekil seçilmişti.

        ESKİ YARSAV BAŞKANI

        EMİNE ÜLKER TARHAN

        CHP Ankara 1. Bölge 3. sıra adayı

        1963 Tarsus doğumlu. Ankara Hukuk mezunu. İslahiye ve Sandıklı’da hâkimlik yaptı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi Tetkik Hâkimi olarak görev aldı. Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) kurucusu. 15 Kasım 2009’da YARSAV Başkanı seçildi. Habertürk’e şunları söyledi:

        “Ülkemizde demokrasinin geleceğine ilişkin duyduğum kaygıdan dolayı siyasete girdim. Son yıllarda yargıya yönelik saldırılar, ülkenin korku toplumuna dönüşmesi, kadına yönelik ayrımcılığın, şiddetin artması, özellikle yargıda kadın temsilinin son bir yılda yüzde 36’lardan yüzde 3’ün altına düşmesini tehlike olarak gördüm ve siyasete girme kararı aldım.”

        SİYASETBİLİMCİ PROFESÖR

        BİNNAZ TOPRAK

        CHP İstanbul 3. Bölge 5. sıra adayı

        1976-2008 yılları arası Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Özellikle 2008 yılında yaptığı “Türkiye’de farklı olmak, din ve muhafazakârlık ekseninde ötekileştirilenler” araştırması büyük tartışmalara yol açtı.

        ALEVİLER İÇİN SİYASETE GİRDİ

        SABAHAT AKKİRAZ

        CHP İstanbul 3. Bölge 6. sıra adayı

        1955 Sivas doğumlu. Babası SivasKangallı, annesi Malatya Arguvanlı, Türk halk müziği sanatçısı. Çocukluk yıllarında ailesiyle Almanya’ya göç etti. Türkiye’ye döndükten sonra, 1983’te “Şafak Söktü” adlı ilk albümünü çıkardı. Özgün sesi ve yeteneği, etnik müziğin en iyi isimlerinden biri olmasını sağladı. HABERTÜRK’e konuşan Akkiraz şunları söyledi:

        “Ben bir kadınım, kadınların sorunları var. Bir sanatçıyım, sanatçıların sorunları var. Ben bir Alevi’yim, Alevilerin sorunları var. Sözde namus ve töre cinayetleri içler acısı. Bir kadın çocuklarına kahvaltı veremediği için intihar ediyor. Benim ülkemde bunlar oluyor. Bu olayların çözümü için çalışacağım.” Sabahat Akkiraz Şafak Pavey (solda), 30 Kasım 2010’da Başbakan Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın elinden “Engelleri Aşanlar Başarı Ödülü” almıştı.

        KADER: Erkek erkeğe politikacı zihniyetine yazıklar olsun

        Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), milletvekili aday listelerinde kadınlara yeterince yer verilmemesine tepki gösterdi. KADER Genel Başkanı Fatma Çiğdem Aydın partilerin alışkanlıklarından vazgeçmediklerini ve bir genel seçime daha “erkek erkeğe” gitmeye, “erkek dayanışması ve zihniyetiyle” yönetmeye karar verdiklerini söyledi.

        MARİFET SAYIYORLAR

        AK Parti’nin 78 (% 14.2), CHP’nin 109 (% 20), MHP’nin 68 (% 12.4), BDP’nin ise 13 kadını bağımsız aday olarak tanıttığına dikkat çeken Aydın “En iyi ihtimalle TBMM’deki 550 milletvekilinin ancak 100-118 kadarı kadın olacak. Siyasi parti liderleri bu kadar az sayıda kadını aday göstermelerini bile marifet sanarak ‘Listelerimizde daha fazla kadına yer verdik’ diyecekler. Ve kadınlar bir kez daha ‘ümitsizce’ soracak: Peki kadın adayların kaç tanesini seçilebilir sıralara koydunuz?” dedi.

        HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ

        “Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Siyasi partilerin en büyük güçlerinden biri olan kadın kollarının adayları, Türkiye kadın hareketinin önde gelen isimleri, ev kadınları, işçi kadınlar listelerde yok!” diyen Aydın şunları söyledi: “Aday gösterilen bir avuç kadının eğitim düzeyi her zaman olduğu gibi erkeklerden yüksek. Erkek adayların ‘yüksek kalitede’ olması gibi bir kural ise yok. Kadınların, kadın örgütlerinin ve halkın taleplerini yok sayan, demokrasi kavramının ne olduğunu bilmeyen, siyaseti ‘kendi adamlarının istihdam alanı’ olarak gören erkek politikacı zihniyetini kınıyoruz.”

        HİÇE SAYIYORLAR

        KADER Başkanı Aydın açıklamasında siyasi partilerin kadın kollarında çalışan kadınlara ve siyasi partilere seslenerek “Sizi hiçe sayan partileriniz ve erkek liderlerin liste başlarına geçirdiği erkek adaylar için çalışmayın. Emeğinizi kendiniz için saklayın. Onlar sizi saymadı, siz de onları yok sayın! Siyasi parti liderlerine sesleniyoruz: Size sadece yazıklar olsun!” dedi.

        Tülay ŞUBATLI / AHT

        TBMM'YE EN AZ 75 KADIN GİRECEK

        12 Haziran milletvekili genel seçiminde oluşacak yeni dönem parlamentosunda kadın milletvekili sayısının en az 1.5 katına çıkması bekleniyor. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 46 kadın vekil Meclis’e girmişti. Bu kez 75 kadının seçilme olasılığı var.

        Kadın adayların sayıları yeterli görülmese de, 12 Haziran seçimleriyle oluşacak Meclis’te bir önceki döneme oranla daha fazla kadın milletvekili bulunacak. Bu sayının en az 75 olması bekleniyor.

        EN ÇOK ADAY CHP’DE

        Seçimlerde CHP 107, AK Parti 78, MHP 57, BDP ise 14 bağımsız kadın adayla yarışacak. 2007 seçimlerinde TBMM’ye 46 kadın vekil girebildi. Üç parti ve BDP’nin desteklediği bağımsızların son seçimde aldıkları oy oranları esas alınarak yapılan bir hesaplamaya göre 12 Haziran’dan sonra AK Parti 41, CHP 18, MHP 7 kadın vekil ile temsil edilecek. Bağımsız kadın vekil sayısının da 8-9 olması bekleniyor. Kadın aday sayısı da toplamda 75’i bulacak. 2007’nin üzerinde bir oy hedefleyen CHP ise, kendi listelerinde 38 kadın adayın “seçilebilir” yerde olduğunu açıkladı.

        HABERTÜRK’ün sorusunu yanıtlayan KONDA Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, “2007 seçim sonuçlarına göre böyle bir hesaplamada bulunduysanız bu doğru olabilir, ama ben bu yönde bir araştırma yapmadım” dedi.

        Esra YAZDIÇ-Deniz BİLİROĞLU / ANKARA

        30 yılın en çok değişen 2. Meclis’i

        YSK’ya teslim edilen milletvekili aday listelerine göre 12 Haziran’da AK Parti 166, CHP 37 ve MHP ise 45 milletvekilini yeniden aday gösterdi. BDP de 13 milletvekilini “bağımsız” aday olarak açıkladı.

        Üç parti ve bağımsızların yeniden aday gösterdikleri milletvekili sayısı 263 oldu. Milletvekilleri Zülfikar İzol ile Abdüllatif Şener de bağımsız aday olarak seçime girecek.

        Bu hesapla, yeni dönemde en az 287 yeni isim milletvekili olacak. Bu da TBMM’nin yüzde 52.2’sinin yenilenmesi anlamına geliyor.

        Ancak üç partide arka sıralarda bulunan ve seçilme şansı düşük görülen milletvekilleri de var. AK Parti için bu sayı 15-20, CHP için 5-7, MHP için ise 2 olarak tahmin ediliyor.

        Buna göre de 24. dönemde TBMM’ye seçilecek mil let ve kil le ri nin yaklaşık 310-320’si yenilenmiş olacak. Yenilenme oranı bu durumda, yüzde 58’e kadar yükselebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ