Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Devlet - PKK görüşmesi iddiası internette!

        HABERTURK.COM

        Devlet - PKK görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kaydı İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Türkiye'yi PKK'yla tehdidi; Başbakan Erdoğan'ın Arap Baharı ziyaretleri ve Kuzey Irak'a kara harekatının gündemde olduğu bir dönemde PKK'ya yakınlığıyla bilinen internet sitesinde yayınlandı.

        Daha sonra sözkonusu siteden haberin kendileri tarafından yapılmadığı açıklaması geldi ve devlet - PKK görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kaydı yayından kaldırıldı.

        İşte, zamanlaması manidar bu ses kaydından yansıyan bilgiler:

        MİT KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE...

        Tutanaklara göre, uzun bir süre koordinatör bir ülkede çeşitli safhalarda yürütülen görüşmeler "Oslo Görüşmeleri" olarak anılıyor ve yayınlanan tutanaklar "4. Oslo tutanakları" olarak adlandırılıyor. Süreçten Abdullah Öcalan'a mektuplaşma suretiyle bilgi verilerek, Öcalan'dan da kısa yanıtlar alındığı anlaşılıyor. Öcalan PKK'dan gelen mektupları İmralı'daki hücresinde içinden okuyor ve yanıtını yazarak müzakerecilere teslim ediyor.

        Görüşmeler uzunca bir süre MİT koordinatörlüğünde, dönemin şu an emekli olan MİT Müsteşar Yardımcısı'nın katılımıyla gerçekleştiriliyor. Öcalan ile görüşmeleri de yine MİT yürütüyor. Tutanakların yayınlanan 4. aşamasında, siyasi otoriteyi temsilen Başbakanlık adına dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı da sürece dahil oluyor. PKK adına ise Kandil'den Mustafa Karasu, KCK'dan Sabri Ok ve Kongra-Gel'den Zübeyir Aydar'ın katıldığı anlaşılıyor.

        AMAÇ DEMOKRATİK ZEMİNE ÇEKMEK

        Yayınlanan görüşme tutanaklarından, PKK ve Öcalan'la sistemli bir müzakere yürütüldüğü ve amacın o tarihte PKK tarafından ilan edilmiş olan eylemsizliğin uzatılması ve karşılıklı atılacak adımlarla PKK'nın silahsızlandırılarak yasal-demokratik zemine çekilmesi olduğu anlaşılıyor.

        Yine tutanaklara göre, Habur'dan dönüş de tarafların bilgisi dahilinde olmuş ancak sürecin iyi yönetilemediği konusunda mutabık kalınmış. PKK üst yönetimini temsilen Mustafa Karasu'nun Türkiye'ye getirilmesiyle müzakerelerin yeni bir aşamaya ulaştırılmak istendiği de görülüyor.

        Genel görüşmelerde devlet temsilcilerinin; devletin ve siyasi iradenin demokratik açılım konusunda samimi olduğu, Kürtlerin yasal demokratik haklarının kabulü ve ülkedeki demokratik standardın yükseltilmesi konusunda da kararlı olduğu yönünde beyanları yer alıyor.

        İnternete sızan bu kayıtla ilgili olarak, görüşmelere katıldığı iddia edilen isimler tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ