Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İstanbul'da bir alışveriş merkezinin otoparkına bıraktığı Mercedes marka aracının beyni çalınan Metin Süslü, zararının karşılanmasını istedi. Ancak alışveriş merkezinden olumlu yanıt alamayınca olayı mahkemeye taşıdı. Mahkeme, yargılama sonunda emsal teşk

        Serdar KULAKSIZ - AHT-ÖZEL

        İstanbul'da bir alışveriş merkezinin otoparkına bıraktığı Mercedes marka aracının beyni çalınan Metin Süslü, zararının karşılanmasını istedi. Ancak alışveriş merkezinden olumlu yanıt alamayınca olayı mahkemeye taşıdı. Mahkeme, yargılama sonunda emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Süslü'yü haklı bularak araçta oluşan zararın karşılanmasına karar veren mahkeme ayrıca Metin Süslü'nün aracının tamir olduğu sürece toplu taşıma araçları ile ulaşımını sağlamak zorunda kalması ve ailesiyle planladığı tatili zamanında yapamaması durumunu da gözönüne alarak alışveriş merkezini 500 TL manevi tazminata mahkum etti.

        OLUMLU YANIT VERMEDİ

        İstanbul'un ünlü AVM'lerinden birine giden Metin Süslü, alışveriş yapmak için Mercedes marka aracını otoparka bıraktı. Yaptığı alışverişin ardından otoparka gelen Süslü, kapıları kapalı bulunan otomobilinin kaputunun zorla açılarak aracının beyninin çalındığını ve kabloların gelişi güzel kesildiğini gördü. Olayı alışveriş merkezine bildiren Süslü olumlu yanıt alamayınca olayı mahkemeye taşıdı.

        ZARAR TAZMİN EDİLSİN

        Davacı Metin Süslü adına mahkemeye başvuran Avukat Mehmet Mirza Tan, müvekkilinin mağdur olduğunu, davalı alışveriş merkezi ile yapılan görüşmelerde sorumlu olmadığını ve yapacakları hiçbir şey olmadığını beyan ettiklerini öne sürerek, davalı alışveriş merkezinin kendisine yüklediği güven ve özenle koruma borcuna aykırı davranması nedeniyle oluşan 4 bin 400 TL zararın giderilmesini talep etti. Avukat Tan ayrıca mağdur olan müvekkilinin aracı yaptırılana kadar belediye otobüsleri ve taksilerle ulaşımını sağladığı, ailesiyle gitmeyi planladığı tatili iptal etmek zorunda kaldığını da ileri sürerek 2 bin TL manevi tazminat talep etti.

        OTOPARK İŞLETMİYORUZ

        Davacının iddialarının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirten alışveriş merkezi ise yanıt dilekçesinde, "Bir an için davacının iddiası kabul edilse bile çalındığı iddia edilen eşyanın sonradan bulunması halinde mülkiyeti davacıya ait olacağından sebepsiz zenginleşmeye sebebiyet verileceğini, otoparkların tamamen kamuya açık olduğunu, bu otoparklarda giriş ve çıkışların serbest ve ücretsiz olduğu, bu otoparkları kullanmak için alışveriş merkezlerinden faydalanmasının dahi zorunlu olmadığını, alışveriş merkezinin otopark işletmediğini ve alışveriş merkezine ait otoparkın araçların park edildiği herhangi bir yerden farksız durumda olduğunu öne sürdü. Alışveriş merkezi olayda davacı tarafın elem ve ızdırap çekmesini gerektiren durum veya kişilik haklarına saldırı bulunmadığını" öne sürdü.

        MAHKEME MAHKUM ETTİ

        Mahkeme, alışveriş merkezinin basiretli bir tacir gibi iş yerinde gerekli güvenin sağlanması ve denetlenmesinde gereken önlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek zorunda olduğunu belirterek, davalının iş yerine alışveriş için gelen kişilerin mal ve can güvenliğini sağlamada gösterdiği hassasiyeti alışveriş merkezinin içinde olduğu gibi dışında bulunan otoparkta da göstermesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme, davalı alışveriş merkezinin güvenle saklama ve özen borcunu yasalara uygun olarak yerine getirmesi ve alışveriş merkezine gelen şahısların otoparka bıraktıkları araçlar ile araçlarında bulunan eşyaların güvenliğinden kaygı duymamaları gerektiğini de belirtti.

        ULAŞIMINI TOPLU TAŞIMA İLE YAPTI

        Davalı şirketin üzerine düşen güvenle saklama ve özen borcunu yerine getirmemesi dolayısıyla davacının belgelediği maddi hasarı talep etmekte haklı olduğunu kabul etmek gerektiğini belirten mahkeme, davacının aracında meydana gelen hasar sonrası karakola gidip ifade vermesi, aracının yapılmasına kadar geçen süre içerisinde aracını kullanamaması, toplu taşıma araçları ile ulaşımına sağlamak zorunda kalması, aksi ispatlanamayan beyanına göre ailesiyle planladığı tatilini zamanında yapamaması durumu da göz önünde bulundurularak 500 TL manevi tazminata da hükmedilmesine karar verdi.

        (Avukat Mehmet Mirza Tan)

        VATANDAŞ HAKKINI ARAMALI

        Böyle bir durumla karşı karşıya kalan vatandaşların ilk olarak olayı şirket yetkililerine bildirmesi gerektiğini söyleyen Avukat Mehmet Mirza Tan, "Daha sonra polise olay tespit tutanağı düzenletilmelidir. Ayrıca yapılan masraflar belgelenmelidir. Bu konuda AVM basiretli bir tacir gibi işyerinde güvenin sağlanması ve denetlenmesinde gereken önlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek zorundadır. AVM içerisinde sağladığı iç güvenliği dışarıda da otoparklarda bırakılan araçlar içinde sağlamak zorundadır" dedi.

        (Mağdur Metin Süslü)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ