Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Dinlenmek istemiyorsanız konuşmayın"

        Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Meclis Genel Kurulu’nda, AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün’ün dinleme iddiaları konusundaki sorularını yanıtladı. Dinleme konusunun sadece Türkiye’de değil dünyanın bütün ülkelerinde zaman zaman çeşitli skandallara yol açtığını kaydeden Bakan Yıldırım, teknik bilgiler verdi.

        Dinlemenin yasal ve yasadışı yollarla olabileceğini söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin MİT, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere istihbarat toplamaya yetkili üç kuruluşu olduğunu söyledi. Bu kurumlara istihbarata ve adli konulara olmak üzere iki türlü dinleme yetkisi verildiğini söyleyen Bakan Yıldırım, yetkilerin temel dayanağının ise CMK olduğunu belirtti.

        Kurumlar arasında, 5397 sayılı kanun çıkmadan önce koordinasyon olmadığını, birbirlerinin yetki alanına girdiklerini belirten Yıldırım, söz konusu kanunla bu tür sorunların ortadan kaldırıldığını ifade etti. Bakan Yıldırım, yasal dinlemelerle birçok olayın anında sonuçlandırıldığını belirtirken bu olaylara ise Hrant Dink suikastı ve Malatya Yayınevi cinayetini örnek verdi.

        -“70 MİLYONU DİNLEMEK PRATİKTE MÜMKÜN DEĞİL”

        Bakan Yıldırım, Genel Kurul’da, “70 milyon dinleniyor” şeklindeki görüşlere de yanıt verdi. Türkiye’de telefonla günde 185 milyon konuşma yapıldığını, bunun 4 milyon saat ettiğini belirten Bakan Yıldırım, “4 milyon saatlik konuşmayı dinlemek için 2 milyon insan Cumartesi-Pazar 8 saat mesai yapacak. Kamuda çalışan bütün insanları bu işe tesis etsek, ancak kayıt yapar. Bunu yaptığımız taktirde de kimse birbiriyle görüşemez, bütün santraller kilitlenir. 70 milyon dinleniyor diyoruz ya bunun pratiğinin olmadığını söylemek için bunları söylüyorum” diye konuştu.

        -“YASADIŞI DİNLEMEYİ ÖNLEME İMKANI YOK”

        Yasadışı dinlemenin olabileceğini, bunun yöntemin de ortam dinlemesi şeklinde olabileceğini ifade eden Yıldırım, “Ortam dinlemesi; üç beş kişi bir araya geldi, civarına dinleme yerleştirilir, dinlenebilir, aralarında biri kayıt cihazını, telefonunu açar, öyle dinlenebilir. CHP Genel Sekreterinin yaşadığı tecrübe de budur” dedi. Yasadışı dinlemeyi önlemenin imkanı olmadığını söyleyen Bakan Yıldırım şöyle konuştu:

        “Bunu önlemenin yolu Türkiye’de de yok, dünyada da. Tek yolu konuşmamak. Ancak böyle bir hayat da yok. Sadece önemli toplantılarda karıştırıcı kullanılarak sinyal bilgileri kesilebilir. Yoksa konuştuğunuz sürece mutlaka dinlenirsiniz. Bizim yasadışı faaliyetimiz yoksa, endişe duymamıza, hayatı eziyet haline getirmemize gerek yok. Yoksa bu bir paranoyaya dönüşür ve bunun da asla çözümü yoktur. Kendimizi de mutsuz ederiz, birbirimize de şüpheyle bakarız.”

        Yıldırım, gönderilen mesajların da telefon konuşmalarından farkı olmadığını belirterek “bunlar da karar olmadan hiçbiri muhafaza edilmiyor. Mahkeme kararı varsa, o andan itibaren mesajlar kayda alınıyor. Aksi halde bunlarla ilgili kayıt tutulmuyor. Hiçbir işletmenin bunları depolayacak sistemi yok” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ