Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Casusluk davasında 2 tahliye

        Iğdır'daki 'casusluk' olayına ilişkin açılan davada, 2 İranlı ajana "devletin gizli kalması gereken bilgilerini" para karşılığı sızdırdıkları gerekçesiyle 5'i tutuklu 11 sanık Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, sanıklardan Bilal Tanrıkulu ile Kamil Aras'ın tahliyesine karar verdi.

        Orkun ÇİZMELİ / ERZURUM (AHT)

        Erzurum'da görülen Iğdır'daki 'casusluk' olayına ilişkin açılan davada, 'İran ajanı' olduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan ve bugün 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan 5 tutuklu sanıktan 2'si tahliye oldu. 11 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanık sayısı 3'e düştü.

        ZANLILAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

        "Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, sınırdaki askeri karakollar ve bazı kamu binalarının yerleri ile bir çok kurumun yöneticisi hakkında topladıkları belge ve bilgileri menfaat karşılığında İran gizli servisi elemanlarına verdikleri" gerekçesiyle haklarında dava açılan zanlılar, ilk duruşmada ajanlık suçlamalarını kabul etmedi. Soruşturmada ele geçirilen fotoğraf, kamera görüntüleri ve çok sayıda belgenin yer aldığı iddianamede, bu kişilerin İranlı ajanlarla yaptıkları görüşmelerin içeriğine de iddianame yer verildi. İddianamede, söz konusu görüntülerde yer alan şahısların çeşitli askeri noktaların görüntülerini çektikleri, yasa dışı yollardan elde ettikleri çeşitli belgeler ve fotoğrafları İranlı ajanlara vermekle suçlanıyorlar.

        "FOTOĞRAF ÇEKMEKLE AJAN OLUNMAZ"

        Mahkemede ifade veren İran uyruklu Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek, ajanlık suçlamasını kabul etmedi. Kendisinin asansörcü olduğunu ifade eden Malek, "Ben ajan değilim. Asansörcüyüm. Beni yakaladıklarında sorgumda iki asansörcü çağırdılar. Asansörcüler ayrılanda bana kartvizitlerini bıraktılar, bizimle çalışır mısın diye" dedi.

        Türkçe'yi cezaevinde öğrendiğini söyleyen Malek, "Ben Azeri kökenli İran vatandaşıyım. Azeri lehçesini çok iyi bilirim. Türkçe'yi de cezaevinde öğrendim. İran'da bir şirkette asansör üzerine çalışıyordum. Asansör çalışması için Türkiye'ye geldik. Türkiye'de kaldığım süre içerisinde iki gün Ağrı Dağı etiklerinde turizm amaçlı gezi yaptık. Ajanlık suçlamasını kabul etmiyorum. 16 aydır tutukluyum. 2,5 yaşında bir kızım var. Sadece fotoğraf çektiğim için ajan olarak suçlanıyorum" diye konuştu.

        "KIZIM BANA 'SEN TERÖRİST MİSİN' DİYE TELEFON AÇTI"

        Malek'in çalıştığı şirketin Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığını söyleyen ve casusluk iddiasıyla yargılanan İran uyruklu Shahram Zargham Khoeı ise, ajanlık suçlamasını kabul etmeyerek, "Ben ajan değilim. İran'da bir şirkette Genel Müdür Yardımcılığı görevi yapıyorum. İki üniversite bitirdim. Tezimi cezaevinde hazırlıyorum" dedi.

        Türkiye'de çektikleri fotoğraflar yüzünden ajanlık suçlamasına maruz kaldıklarını ve uzun zamandır bu yüzden cezaevinde yattıklarını savunan Khoeı, "Kızım bana sen terörist misin diye telefon açtı. O nasıl bir söz kızım dedim. Çok üzüldüm. Ajanlıkla hiçbir alakam yok" diye konuştu.

        AVUKAT GÜR: "BEN İRANLININ DA ÇİNLİNİN DE SAVUNMASINI YAPARIM"

        Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların ifadesinin alınmasından sonra, sanık avukatlarını dinledi. Duruşmada İranlı ajanların avukatlığını yapan Erzurum Barosu'ndan Avukat Erol Gür, İranlıların avukatlığını üstlendiği için fişlendiğini iddia etti. Gür, "İranlıların dosyasını aldığım için beni de fişlediler. Ben İranlıları da Çinlileri de savunurum. Bu olay, casusluk olayına girmemektedir. Müvekkillerim herhangi bir gizli binanın fotoğrafını, görüntüsünü çekmemişlerdir. Ben 50 yıllık avukatım; İranlısının da Çinlisinin de savunmasını yaparım. Bu benim görevim. Bugüne kadar da şerefimle görevimi yapmışımdır. Vicdanımın el verdiği her yerde görevimi yaparım. Ama ne yazıktır ki bu dosyayı aldım diye ben de avukat olan oğlum da fişlendi. Avukat olarak üzüldüm. 10 klasör inceledim, inanın hepsi masum insanlar.

        KEŞİF YAPILMASINI TALEP EDİYORUM

        Mahkeme bu olaya MİT'in hazırladığı raporla bakmalıdır. Hatta keşif yapılmasını talep ediyorum. TCK 327 maddesi kapsamında hiçbir delil yok. Bizi fişleyen kişiler hakkında ve bu davayı iddianame açılmadan basına sızdıran veya basına çıkaranlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum. Müvekkillerimin çektiği fotoğraf kareleri ve görüntüler, devletin gizli ibareli yerleri değildir. Kişisel kamera ve fotoğraflarının da bilirkişi raporu tanzim edilmesini istiyoruz."

        İRANLILARI TAŞIYAN TAKSİ ŞOFÖRÜ İLE İKİ KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

        Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan taksi şoförü Bilal Tanrıkulu ile Kamil Aras'ı tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi. Diğer sanıklar Timur Ağrı, İran Uyruklu Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek, Shahram Zargham Khoeı'nin ise kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ